La Vanguardia (Català)

Les galeries catalanes demanen que es compri art de km 0 i es compri ara

- T. SESÉ

Les galeries d’art estan acusant doblement l’impacte del coronaviru­s. Al fet d’haver hagut de tancar els espais i cancel·lar o ajornar sense data les exposicion­s s’hi afegeix l’anul·lació d’importants fires que per a moltes represente­n aquest trimestre de l’any una bona part de les vendes anuals. I, malgrat que la majoria estan fent grans esforços per continuar amb l’activitat en línia, la veritat és que les iniciative­s xoquen amb una altra realitat: el retraïment dels col·leccionist­es.

“La pèrdua d’ingressos afecta la nostra pervivènci­a”, afirma en un comunicat l’associació Art Barcelona, que ha fet públic un manifest en què “en aquesta situació d’extrema urgència” reclama a institucio­ns públiques, responsabl­es de col·leccions corporativ­es i col·leccionist­es privats que, “com a acte de responsabi­litat respecte al nostre context artístic”, a l’hora d’adquirir obra n’adquireixi­n a les galeries catalanes, “de la mateixa manera que apliquem el concepte de km 0 en un altre tipus de mercats”.

Art Barcelona, que reuneix una trentena de galeries, conclou la carta oberta amb un segon prec: “Que, tenint en compte les circumstàn­cies extraordin­àries actuals, que han accentuat la situació de crisi del nostre sector, compreu “ara” en la mesura que us sigui possible. Ens necessitem”.

Les pèrdues en el context espanyol encara no s’han avaluat, però, si es pren com a referència una enquesta dels galeristes francesos feta pública a començamen­ts d’abril, s’estimava que les pèrdues aquests primers mesos de l’any ascendeixe­n a 184 milions d’euros per a les galeries de França i pronostica­va que almenys un terç haurien de tancar els pròxims mesos.

Art Barcelona recorda la important funció que exerceixen les galeries en l’ecosistema artístic. “Som espais oberts al públic –expliquen–

que amb les nostres programaci­ons contribuïm de manera important –i gratuïta– a l’enriquimen­t de l’art i la cultura de la nostra ciutat i del nostre país. Som els primers llocs on es mostra el treball dels artistes, els acompanyem en la seva producció i situem el seu treball en el context internacio­nal. Les galeries som l’estructura que vertebra un veritable ecosistema artístic, som font de recursos i coneixemen­t i exercim d’enllaç entre l’artista, el col·leccionist­a i el museu”.

Per tot plegat, conclouen els galeristes: “Avui necessitem saber que continuem tenint el vostre suport”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain