La Vanguardia (Català)

Frenada al pla de LaLiga

La patronal demorarà els primers tests i els entrenamen­ts per ordre de l’Executiu

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

“Des de LaLiga us volem anunciar la decisió de posposar la realitzaci­ó dels tests als jugadors, cos tècnic i serveis mèdics, ja que s’endarrerir­à l’inici dels entrenamen­ts en espera de l’aprovació del protocol del Consell Superior d’Esports (CSD), al qual s’acull el de LaLiga, per part de les autoritats sanitàries”. Així comença la nota interna que va enviar ahir LaLiga als equips gairebé a les tres de la tarda i a la qual va tenir accés aquest diari. Per tant, frenada als plans de la patronal del futbol, que ja havia comunicat als clubs que els primers tests de coronaviru­s es farien als futboliste­s entre dimarts i dimecres que ve.

Després de les protestes de cada vegada més futboliste­s i les indicacion­s del Govern central, sotmès a la pressió social per no privilegia­r el futbol i els jugadors, LaLiga no ha tingut altre remei que fer marxa enrere en les seves primeres intencions. No hi ha nova data ni per fer els tests ni per a la tornada als entrenamen­ts. Bàsicament quan ho digui el Ministeri de Sanitat, segons va recordar el CSD.

Abans del redactat de la nota, LaLiga confiava a poder concretar que el retard dels tests seria només d’una setmana. Ara es limita a comentar que confia que l’espera no es prolongui. “Considerem que estem parlant d’un retard menor des del convencime­nt que la tornada a l’activitat esportiva, i en especial al futbol, és una prioritat per a tots els implicats en aquesta decisió”. La data que es planteja ara com a més primerenca, segons un document de quatre pàgines del CSD, per a la tornada als entrenamen­ts és l’11 de maig, però altres escenaris que estudia el Govern en aquest pla especifiqu­en el 18 o el 25 de maig. Els tests es faran pocs dies abans que es reprengui l’activitat a les ciutats esportives.

A última hora de la tarda el president de LaLiga, Javier Tebas, va participar en un col·loqui en què va declarar que “no tornarem si no tenim el permís de les autoritats sanitàries. Tornarem quan ens donin permís”. El mandatari va afegir: “No volem fer tests tan aviat si després no ens deixen entrenar fins a l’11, el 12, el 13 o el 14 de maig”. Tebas es va mostrar enutjat amb els que critiquen la patronal per haver fet provisió de tests. “Hi ha molta demagògia amb això dels tests. No farem res que no estiguin fent altres companyies a Espanya com la Seat. Hem d’estar preparats per quan ens deixin tornar”.

El Barça i l’Espanyol havien estat informats perquè els futboliste­s passessin els tests el 28 d’abril. Però els primers 3.000 tests dels 15.000 que ha comprat LaLiga hauran d’esperar. Es tracta d’un examen que els jugadors han de passar asseguts als seus vehicles particular­s, sense baixar ni tan sols del cotxe.

Els futboliste­s observen tots aquests moviments amb evident preocupaci­ó des de dos punts de vista. Des de la perspectiv­a de la seva seguretat personal i des de la de la moralitat. En aquest últim sentit, la plantilla del Racing va emetre un comunicat dient que els jugadors de l’equip càntabre no se sotmetrien a tests mentre altres sectors que sí que són essencials no hi tinguessin accés. En la mateixa línia s’han pronunciat altres futboliste­s a les reunions internes de l’associació de jugadors (AFE) amb els capitans de Primera i Segona.

L’AFE va enviar dues cartes al CSD i a Sanitat dimecres i ahir en va enviar dues més preguntant si els clubs estan autoritzat­s a fer els tests ben aviat. Mentre que el ministre Salvador Illa va cridar a la responsabi­litat de l’esport i va recordar que els exàmens només es poden practicar sota prescripci­ó mèdica.

Els doctors dels equips de futbol tampoc no estan del tot convençuts de la idoneïtat del protocol sanitari de 25 pàgines que ha estat remès als clubs i que preveu una tornada a la competició en quatre fases. Aquesta setmana van mantenir una reunió amb LaLiga i en cap cas no els van garantir un risc zero de contagi, premissa que exigeixen amb fermesa els jugadors. Segons van explicar fonts mèdiques a La Vanguardia, hi ha doctors que han estat pressionat­s per alguns clubs perquè donin el seu plàcet al protocol entre velades amenaces sobre el seu futur laboral.

A més, Tebas va revelar que si no torna la competició els clubs perdran 1.000 milions i que si s’acaba a porta tancada el perjudici serà de 300 milions. El president no té bones notícies per als seguidors que vulguin anar als estadis. “Crec que jugarem a porta tancada fins al desembre”, va indicar. Finalment, va sentenciar: “Si no s’acaba la Lliga no hi haurà una ampliació de categories, però sí que hi haurà descensos. Però estic convençut que els tornejos acabaran”.

EL PRESIDENT DE LALIGA Tebas diu que tornaran quan ho manin les autoritats i preveu portes tancades fins al desembre

IRENE LOZANO El CSD recorda que serà Sanitat qui decideixi quan i qui té accés als tests

L’ASSOCIACIÓ DE JUGADORS L’AFE demana al Govern central que aclareixi si els clubs poden fer proves als jugadors ben aviat

 ?? PAUL HANNA / REUTERS ?? El president de LaLiga, Javier Tebas
PAUL HANNA / REUTERS El president de LaLiga, Javier Tebas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain