La Vanguardia (Català)

40 espelmes i a l’elit

Alejandro Valverde manté intacta la il·lusió d’un juvenil

- XAVIER G. LUQUE

La retirada arribarà, és llei de vida. Les forces van minvant de mica en mica...”. Si hi ha un esportista que pateix pel confinamen­t és Alejandro Valverde Belmonte. Avui fa 40 anys i ho celebra en la pitjor situació possible per al seu estil de vida: sense poder treure la bicicleta i entrenar-se. Perquè aquest i cap més és el gran secret del que va ser conegut com l’imbatut des de les categories inferiors. Valverde s’ho passa bé entrenant-se, es diverteix sortint amb la colla, anant fins a Totana per fer el cafè de ritual i tornant al seu domicili. Com, si no, s’aguanta fins als 40 i més enllà amb la il·lusió i les bogeries d’un juvenil?

“Per continuar a l’elit amb 40 anys t’ha d’agradar molt el que fas. No pots perdre la il·lusió”, explica un expert en la matèria, Joan Chichi Creus. 25 temporades a l’elit del bàsquet, competint pràcticame­nt fins als 43. “Hi ha un aspecte físic, saber mantenir el ritme adequat a cada edat en els entrenamen­ts, conèixer el teu cos i identifica­r les sensacions, que et respectin les lesions... però també és bàsica la part mental, que gaudeixis amb el que fas”, comenta el que va ser un base incombusti­ble.

Valverde va debutar al Kelme el 2002 i des del 2005 competeix a l’estructura d’Echavarri i Unzue, ara sota el patrocini de Movistar. Ha estat campió del món, ha guanyat clàssiques i etapes a la Vuelta, el Giro i el Tour. Ha passat dos anys (2010 i 2011) apartat del ciclisme per una sanció que sempre ha considerat injusta i va ser capaç de tornar i situar-se una altra vegada dalt de tot. Fins a 19 vegades ha acabat entre els deu primers d’una de les tres grans (9 podis) i ha guanyat set medalles als Mundials de ruta. Però no es cansa pas. Al contrari, s’havia fixat com a objectiu prendre part en els Jocs Olímpics de Tòquio i no modificarà el programa pel retard d’un any en la cita olímpica. “Anar amb bicicleta és la seva vida, sortir a entrenar-se li dona vida, manté una il·lusió terrible”, explica el periodista Jon Rivas, autor de La leyenda del imbatido, la biografia del ciclista murcià. “Les seves condicions físiques són excepciona­ls, és increïble com manté

LLUMS I OMBRES El 2005 li pispa una etapa a la cara a Armstrong; l’any passat falla a Lieja per haver fet bogeries

l’espurna per guanyar curses amb 40 anys. És un privilegia­t”, apunta el periodista.

Ho va descobrir, sorprès, el metge de l’equip navarrès, Jesús Hoyos, quan va tenir a les mans els paràmetres fisiològic­s de Valverde, en els primers controls mèdics que li va fer quan va arribar a l’equip. “És un fenomen estrany. Molt pocs corredors combinen a la musculatur­a fibres explosives, de velocista, i alhora resistents, de fons. Si fos atleta s’adaptaria als 1.500 i als 10.000”, va explicar sorprès.

Valverde ha guanyat des de petit. Va encadenar fins a 50 victòries consecutiv­es. “Dels 11 anys als 14 no en vaig perdre ni una, d’allà això d’imbatut”, ha comentat. Havia de ser ciclista profession­al i ho ha estat. Amb la il·lusió intacta i també amb aquella gosadia dels campions. Per a les coses bones i per a les coses dolentes. El 2005 li va pispar a la cara una victòria del Tour de les que no es regalen al totpoderós Lance Armstrong, a Courchevel. El nord-americà va quedar impression­at amb aquell nano de 25 anys, debutant.

L’última fa tot just un any, en la setmana d’un dels seus grans objectius de la temporada: la Lieja-Bastogne-Lieja. És l’únic espanyol que l’ha guanyada. I quatre vegades. Però el 2019 va tenir una caiguda entrenant-se i va sortir amb forts dolors al sacre. Va haver d’abandonar. Ara es pot explicar que el seu accident va ser propi d’un juvenil, que és com se sent Valverde per dins: “Va ser tres dies abans. Fent una broma vaig dir: ‘Va, faré un Van der Poel’. Em vaig posar a fer un cavallet i vaig caure en sec. Em vaig estar 15 minuts a terra, pensava que m’havia trencat alguna cosa”.

“Avui dia el control mèdic està perfeccion­at. Tot compta, l’alimentaci­ó, saber què pot fer el teu cos i què no. Però sobretot que en gaudeixis”, insisteix Chichi Creus. “Com m’he de cansar? De guanyar ningú no se’n cansa”, proclamava Valverde en els seus primers anys com a profession­al. Ja té 127 fotos diferents alçant els braços. Són 40 espelmes avui i seran 41 a Tòquio... i ja veurem. “Quan em retiri? Doncs faré el mateix. Sortir a entrenar-me al matí...”.

JOAN ‘CHICHI’ CREUS “Compta l’aspecte físic, però és bàsica la part mental, que gaudeixis del que fas”

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? Guanyador
El ciclista murcià celebra una de les seves victòries a la Fletxa Valona, on s’ha imposat cinc vegades, rècord absolut. A baix, en una de les seves aparicions al podi, quan tenia 25 anys
FRANCOIS LENOIR / REUTERS Guanyador El ciclista murcià celebra una de les seves victòries a la Fletxa Valona, on s’ha imposat cinc vegades, rècord absolut. A baix, en una de les seves aparicions al podi, quan tenia 25 anys
 ?? JAIME REINA ??
JAIME REINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain