La Vanguardia (Català)

El fons de recuperaci­ó europeu dona un respir a Conte a Itàlia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha assegurat que Roma ha estat escoltada finalment a Brussel·les. “S’ha fet un pas important en la història europea, impensable fins fa poques setmanes. Els Vinti-set hem decidit introduir un instrument innovador. Itàlia és a primera fila per demanar el fons de recuperaci­ó. Un instrument d’aquest tipus era impensable fins ara i farà que la resposta europea sigui més sòlida i coordinada. Han estat acollides les nostres exigències de fer-ho no només necessari, sinó urgent”, va declarar el cap de l’Executiu després que la Unió Europea (UE) acordés dijous la creació d’un fons per ajudar els diferents països a sortir de la crisi econòmica provocada pel virus.

Itàlia, on primer va esclatar l’emergència sanitària a Europa i el país comunitari amb més morts –ahir ja eren 25.989, 420 l’últim dia–, també és el que més ha insistit en la creació dels anomenats coronabons. Quan a començamen­ts d’abril l’Eurogrup va acordar el Mecanisme Europeu d’Estabilita­t (MEDE) però van quedar fora els coronabons, Conte va ser molt criticat per l’oposició. També ha hagut de posar pau entre els membres de la seva coalició, el Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata italià, que van trencar la treva política que ha regnat durant l’emergència per discutir si activar o no aquest instrument. Els grillini creuen que recórrer al MEDE implicaria comprometr­e la sobirania nacional i condemnar Itàlia a l’austeritat.

Després de tota aquesta disputa interna, el fons de recuperaci­ó va ser celebrat pel Govern italià com un petit senyal que Europa té en compte les seves exigències, malgrat que encara no hi ha acord sobre l’import global ni sobre com es finançarà. El ministre d’Econo

LES REACCIONS “Han estat acollides les nostres exigències”, assegura el primer ministre italià

UN MES I MIG DE TANCAMENT Un estudi assenyala que hi podria haver un milió de nous pobres per la pandèmia

mia, Roberto Gualtieri, ha sol·licitat que estigui dotat de “recursos significat­ius”. En la seva intervenci­ó a la cimera, Conte va defensar que ha de ser de més d’1,5 bilions d’euros. “És una gran victòria nostra i dels països que li han donat suport. Hem obtingut aquest extraordin­ari resultat gràcies a les negociacio­ns de Conte, que una vegada més demostra una gran autoritat”, va aplaudir el sotssecret­ari de la presidènci­a, Riccardo Fraccaro.

Ara Conte pot respirar almenys fins al 6 de maig, quan s’haurien de concretar aquests ajuts. La pressió és enorme. L’oposició, encapçalad­a pel lliguista Matteo Salvini (que continua primer en les enquestes), no deixa passar cap oportunita­t per tirar-se sobre del Govern. “Lladres del futur, de la democràcia, de la llibertat”, continuava bombardeja­nt a les seves xarxes socials. Sembla que no calen els atacs i la popularita­t del primer ministre continua en auge. Ja voreja el 65% del consens.

Un altre moviment interessan­t al tauler polític italià és el desmarcatg­e de l’ex-primer ministre Silvio Berlusconi dels seus companys de coalició de dretes, la Lliga i Germans d’Itàlia, en defensar el MEDE. “Soc un europeista i un patriota”, declarava el magnat. Els mitjans italians apunten que Berlusconi potser està pensant en el seu somni de convertir-se algun dia en president de la República.

Mentrestan­t, la pandèmia està causant estralls al país. Un estudi de Coldiretti, la principal associació d’agricultor­s i ramaders, adverteix que després d’un mes i mig de confinamen­t ja podrien ser un milió de persones les que a Itàlia han entrat en una situació de pobresa i tenen dificultat­s per comprar menjar. Als supermerca­ts de Roma és habitual aquests dies que hi hagi carros per deixar productes imperibles per als qui els necessitin. Es calcula que el virus pot provocar una caiguda d’almenys vuit punts del PIB italià d’aquest 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain