La Vanguardia (Català)

Alemanya i Espanya demanen solidarita­t

Els ministres d’Exteriors negocien els pressupost­os comunitari­s

-

Espanya i Alemanya van coincidir ahir que per superar la crisi provocada per la lluita contra el coronaviru­s serà necessària la “solidarita­t i cooperació” de tota la Unió Europea tant en matèria econòmica com en assumptes d’immigració.

Així ho van expressar els ministres d’Afers Exteriors dels dos països, Arancha González Laya i Heiko Maas, respectiva­ment, abans de mantenir una trobada virtual en substituci­ó de la visita oficial que la ministra espanyola tenia previst fer a Alemanya en aquestes dates i que tots dos han confiat que puguin celebrar així que passi la crisi.

Per a González Laya, es tracta d’una reunió important, ja que “Espanya i Alemanya poden i han de treballar junts” en les propostes de solució a la crisi, en un moment en què “el valor de la solidarita­t és imprescind­ible” i és precís pensar no en interessos nordsud, sinó amb una “forta convicció europea”.

Els dos ministres han abordat les negociacio­ns per definir els pròxims pressupost­os de la UE i la creació d’un fons de recuperaci­ó, que Espanya considera ha de ser un mecanisme de cooperació i no només de crèdit per evitar el sobreendeu­tament dels països més afectats, la qual cosa al seu torn debilitari­a el mercat interior de la unió.

En declaracio­ns després de la reunió, González Laya va subratllar que es tractarà d’un fons d’1 a 1,5 bilions d’euros i que encara s’està debatent si es distribuir­à per mitjà de crèdits o de transferèn­cies, com defensen Espanya, França i Portugal.

Espanya defensa que sigui un fons “ambiciós” finançat amb deute perpetu, que pugui distribuir-se als països i sectors més afectats, com un instrument per “preservar la solidesa del mercat interior”, va explicar González Laya, que va subratllar la disposició alemanya a “treballar junts per avançar” en un assumpte que s’aprovarà sota la presidènci­a alemanya de la Unió Europea.

A canvi, Espanya ha ofert a Alemanya “tot el seu suport” per afrontar els reptes de la pròxima presidènci­a europea i ha plantejat la importànci­a d’impulsar junts el multilater­alisme, donant suport a organismes com l’ONU i l’OMS, en uns moments en què es necessita “més cooperació i més solidarita­t”.

Per la seva part, Maas va assegurar que els seus compatriot­es estan “commoguts” per la situació d’Espanya i que els “dol de forma especial veure Espanya en aquesta situació tan dramàtica”.

El ministre alemany va elogiar la “disciplina” amb què els espanyols acaten les “mesures molt fortes” implantade­s per aturar la pandèmia i el “valor i la perseveran­ça” dels metges i el personal sanitari espanyol.

Maas també va subratllar que el seu país té un “gran interès en què Europa en conjunt surti com més aviat millor i el millor possible” d’aquesta situació, ja que les seves economies estan tan entrellaça­des que depenen unes de les altres, i ha destacat l’esperit constructi­u amb què Espanya està plantejant propostes a la UE.

Berlín reconeix que les economies de la UE estan tan lligades que cal buscar sortides conjuntes

 ?? VÍCTOR LERENA / EFE ?? La ministra, durant la reunió virtual
VÍCTOR LERENA / EFE La ministra, durant la reunió virtual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain