La Vanguardia (Català)

Foment reclama desbloquej­ar 60.000 milions pendents de crèdits ICO

- CONCHI LAFRAYA

La patronal Foment del Treball reclama que es desbloqueg­in ja els 60.000 milions pendents de crèdits ICO perquè les empreses disposin de més liquiditat. La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre insisteix que l’organisme públic, l’ICO, s’ha convertit en “un coll d’ampolla i mostra moltes dificultat­s administra­tives”. Insta el Govern que disposi de més personal i mitjans tècnics perquè l’aprovació dels préstecs sigui més àgil. Les empreses es queixen de la llarga llista de documents exigits per acreditar la petició, la qual cosa endarrerei­x la gestió.

Per la seva part, la patronal Cecot, presidida per Antoni Abad, critica de la mateixa manera l’excessiva burocràcia a l’hora de sol·licitar els crèdits, la qual cosa dilata l’arribada dels fons. Fins i tot avisa que està produint “asfíxia financera” en algunes pimes i autònoms. Cecot també denuncia que els bancs estan demanant aval pel 20% de capital que no garanteix l’Estat.

Des del Ministeri d’Economia, que dirigeix Nadia Calviño, argumenten que es desbloquej­aran els 60.000 milions restants quan sigui necessari. Queda marge. Fins ahir divendres, s’han registrat 131.243 operacions, la qual cosa suposa avalar 13.424 milions d’euros. Això en realitat ha mobilitzat 17.418 milions.

Gairebé el 99% de les operacions, exactament 129.571, són per a pimes i autònoms. Els dos segments han rebut 10.181 milions i una mobilitzac­ió de recursos que ascendeix a 12.738 milions. Al contrari, les empreses de més mida han tancat 1.672 operacions, que suposen 3.243 milions. La gran empresa està recorrent menys a aquests crèdits perquè té altres fórmules per finançar-se. Respecte a les critiques, Economia recorda que si els documents estan ben completats i la petició és per menys de 50 milions, s’aproven de forma automàtica, encara que l’ICO revisa la petició posteriorm­ent.

Un altre dels problemes és que en la primera ronda els tipus d’interès sí que van estar a l’1,5%, però en la segona, la banca ha disparat el preu dels crèdits fins al 4,2% en funció dels riscos, encara que la mitjana està entorn del 3,5%. A més, els bancs sol·liciten avals per aquell 20%, i per això alguns autònoms no han cursat la petició. La patronal Cepyme va argumentar que el 51% de les pimes van a haver de recórrer a aquest tipus de préstecs perquè la situació s’està allargant i els comerços continuen sense poder obrir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain