La Vanguardia (Català)

Autònoms: el 15% del PIB i el 17% de l’ocupació s’enfrontan a la crisi

Els comerciant­s represente­n el 23% de tots els treballado­rs per compte propi

- LAURA ARAGÓ

La vida d’Arnau Roma gira entorn dels pianos. Al matí es desplaça a cases particular­s, a sales de concert i a escoles per afinarlos; a la tarda obre les portes de la seva petita botiga de venda de pianos situada al barri barceloní de Gràcia. Roma és un dels centenars de milers d’autònoms a Espanya, un col·lectiu extremadam­ent heterogeni tant des del punt de vista geogràfic com del de la seva activitat, però que té en comú que en aquests moments està sent severament colpejat pels efectes econòmics de l’epidèmia de la Covid-19.

En total a Espanya hi ha 3,2 milions de treballado­rs per compte propi afiliats a la Seguretat Social, una xifra que suposa el 17% dels 19 milions que hi ha a tot el país. Segons dades de l’Associació de Treballado­rs Autònoms (ATA), el seu impacte econòmic suposa entre el 15% i el 18% del PIB. Els comerciant­s o prestadors de serveis a clients finals, com Arnau Roma, represente­n l’arquetip més comú d’autònom del conjunt de l’Estat. Amb un 23% a tot el país, es tracta del sector més abundant en gairebé totes les províncies exceptuant aquelles més rurals –com és el cas d’Almeria, Conca, Lleida, Palència i Huelva, entre d’altres-.

Però, encara que percentual­ment el primer perfil d’autònom és el del comerciant, quan es baixa al segon esglaó emergeixen les diferèncie­s entre els dos grans centres urbans i la resta del territori. Tant a Madrid com a Barcelona el sector que més destaca per darrere del comerç és el dels dedicats a l’àmbit científic tècnic. Es tracta de profession­s com els bufets jurídics, les gestories, les agències de publicitat, els despatxos d’arquitectu­ra i els centres d’investigac­ió que s’agrupen al voltant dels centres financers i de negocis.

El pes dels autònoms reflecteix també les diferèncie­s entre l’estructura econòmica dels territoris. En aquest sentit, és cridanera la diferència entre Barcelona i Madrid, que, encara que, en xifres absolutes, tenen un nombre similar de treballado­rs per compte propi –entorn de 400.000–, en percentatg­e són diferents, amb un 15,2% dels més de 2,6 milions d’afiliats en la primera, i el 12,5% del total de 3,2 milions afiliats a la Seguretat Social, en la segona. Precisamen­t, la Comunitat de Madrid és amb Huelva i Àlaba el territori on els autònoms represente­n un percentatg­e més baix del total d’afiliats.

En canvi, coincideix que algunes de les províncies rurals, que depenen més de l’agricultur­a, la ramaderia i la pesca, són aquelles on el pes dels treballado­rs autònoms és més gran. Per exemple, a Zamora, Lugo i Àvila el percentatg­e ascendeix a més del 25% dels treballado­rs registrats; en altres paraules, un de quatre treballado­rs

Al voltant de dos terços del col·lectiu s’han quedat sense prestacion­s per la crisi de la Covid-19

afiliats ho és per compte propi.

Un altre cas particular­ment vistós i indicatiu de l’estructura productiva de la zona és la província de Guipúscoa. El gran pes de la seva indústria es fa palpable fins i tot entre els autònoms: és l’única on el sector majoritari és el de la indústria manufactur­era, amb un 22,8%.

Més enllà d’aquesta excepció, el sector de la construcci­ó i l’hostaleria són, per darrere dels comerços i l’agricultur­a, els altres àmbits que agrupen més autònoms. Concretame­nt, represente­n respectiva­ment l’11,7% i el 9,7% del total de treballado­rs per compte propi a Espanya. Mentre que la construcci­ó s’alça com el segon o tercer sector amb més autònoms en la majoria de territoris, l’hostaleria es concentra a les zones amb més afluència turística, com els arxipèlags canari i el balear.

Des de l’ATA reclamen que el conjunt d’autònoms està patint amb especial duresa els estralls econòmics de la crisi de la Covid19 ja que tan sols poden accedir als ajuts aquells que demostrin una caiguda del 75% dels ingressos. El seu president, Lorenzo Amor, subratlla que “hi ha autònoms que han tingut una caiguda de facturació inferior al 75% però està en risc la viabilitat del seu negoci i que en canvi no estan rebent cap tipus de prestació”. Segons els càlculs d’aquesta organitzac­ió, la xifra d’autònoms que ha pogut accedir a una prestació ronda al voltant del milió: “Calculem que només han tingut accés a ajuts un terç de tot el col·lectiu”, explica Amor.

El cas d’Arnau Roma és una excepció: ell forma part de la minoria d’autònoms que per la naturalesa del seu negoci sí que s’han pogut beneficiar dels plans d’ajuda. Des que el dia 16 de març de l’estat d’alarma va forçar el cessament de la seva activitat, Roma no ha ingressat ni un euro. “Si aquest mes em quedo a zero, ja serà un èxit” explica en una entrevista telefònica a La Vanguardia.

 ?? DANI DUCH ?? Els treballado­rs d’una fruiteria oberta durant l’estat d’alarma
DANI DUCH Els treballado­rs d’una fruiteria oberta durant l’estat d’alarma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain