La Vanguardia (Català)

El preu de la llum baixa un 17% el primer mes de confinamen­t

La demanda elèctrica va caure un 4,6% el març, segons REE

- CONCHI LAFRAYA

Malgrat que la gent està treballant des de casa i cuina molt més que abans, la factura de la llum no s’ha disparat a les llars espanyoles. El preu de la llum ha baixat gairebé un 17%, segons els càlculs efectuats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC). Això sí, per a aquells clients que mantenen al seu contracte de la llum la tarifa regulada, denominada preu de venda al petit consumidor (PVPC). Si els clients estan al mercat lliure, llavors el preu serà el que van pactar amb la seva comerciali­tzadora al seu dia.

A Espanya, hi ha 15,8 milions de clients al mercat lliure i 10,t8 milions al mercat regulat. Fa temps que les empreses elèctrique­s intenten que els seus clients es canviïn al mercat lliure aplicant ofertes creuades, amb el gas o amb el mantenimen­t dels dos serveis, però històricam­ent mantenir-se al mercat regulat ha resultat més econòmic.

Segons fonts del sector, això s’ha produït perquè “la tarifa PVPC està indexada al mercat majorista i en produir-se una caiguda significat­iva de la demanda, sobretot les dues setmanes de més confinamen­t, en sectors com l’industrial o els serveis, les caigudes es reflecteix­en en el preu dels petits consumidor­s”.

Per fer l’anàlisi, el regulador s’ha centrat en un client mitjà, és a dir, un consumidor domèstic amb una potència contractad­a igual o inferior a 10 quilowatts. Sense discrimina­ció horària i amb una potència contractad­a de 3,45 kW. Amb un consum mitjà anual de 2.400 kWh/ any i amb unes pautes de consum que es correspone­n amb un perfil mitjà.

Tenint en compte factors com les hores de sol i les temperatur­es va calcular com a demanda domèstica per al tercer mes de l’any uns 202 KWh. I per ser exactes, s’ha selecciona­t les dates del 13 de març al 14 d’abril del 2020 i s’han comparat les dades amb els mateixos dies de l’any passat.

El resultat és que aquest any aquell consumidor pagarà 38,79 euros i l’any passat va haver de fer front aquells mateixos dies a un pagament de 46,59 euros. Això significa que la reducció interanual és del 16,74% i del 4,13% respecte a dos anys enrere.

Segons les dades de Red Eléctrica de España (REE), la demanda elèctrica va caure el mes de març un 4,6%, encara que si es té en compte l’efecte calendari i les temperatur­es, llavors la xifra s’eleva al 6,1%. Però cal recordar que l’estat d’alarma va començar a mitjans de mes.

La baixada afecta els 10,8 milions de clients que es mantenen en el mercat regulat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? A Espanya, hi ha 26,6 milions de consumidor­s domèstics
LLIBERT TEIXIDÓ A Espanya, hi ha 26,6 milions de consumidor­s domèstics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain