La Vanguardia (Català)

Pandèmia global, solució local

- David Sánchez D. SÁNCHEZ, president de Comertia

Poques setmanes abans que el nostre país entrés en estat d’alarma, alguns empresaris de retail reflexionà­vem sobre les inquietuds i oportunita­ts del sector. Entre les inquietuds, els operadors de retail vam compartir que havíem notat una caiguda d’afluència a les botigues, especialme­nt en aquelles situades en centres comercials. I entre les oportunita­ts, comentàvem la importànci­a de potenciar els nostres e-commerce, atès que estàvem experiment­ant un augment de vendes en línia.

En la situació actual, amb les botigues tancades, hem presenciat com aquestes inquietuds i oportunita­ts s’han accelerat. D’una banda, la manca d’afluència s’ha convertit en visites nul·les, i d’altra banda, els consumidor­s, confinats a casa, hem vençut sense objecció les poques barreres que ens frenaven per realitzar compres en línia.

Just abans de la reclusió, molts models de negoci de retail estaven basats en la venda física, encara que en paral·lel, molts d’ells ja estàvem treballant en la transforma­ció digital de processos i de botigues. La realitat actual ho ha accelerat tot, obligant-nos a les empreses a potenciar les nostres estructure­s per afavorir la venda en línia.

En aquest escenari de compra en línia, en què el consumidor es troba a soles amb una necessitat concreta i davant una plataforma de venda online on poder adquirir-la còmodament, és fàcil que proliferin les compres inconscien­ts, les que fem sense preguntar-nos: a qui estem lliurant els nostres diners? És una empresa ètica? On fabrica? On paga els seus impostos? No ens importa a qui estem comprant, simplement busquem satisfer la nostra necessitat, sense pensar que amb el nostre acte de compra estem decidint quin tipus de societat volem.

Si tots els consumidor­s prenguéssi­m consciènci­a que el comerç suposa un 13% del PIB, que genera un impacte en l’ocupació del 17% i que el 77,5% dels treballado­rs té contracte estable i indefinit, potser podríem fer que

Com a consumidor­s podem aportar el nostre granet de sorra i apostar per les compres de proximitat

les nostres compres fossin més conscients i responsabl­es.

I és que la contribuci­ó del 13% del PIB a l’economia s’ha d’entendre també com l’aportació econòmica directa per finançar la sanitat pública, l’educació i els llocs de treball de centenars de famílies. Atenent a les fonts governamen­tals, el turisme internacio­nal no es recuperarà fins el 2021, de manera que, tenint en compte que Espanya és un país orientat al turisme, hauríem de començar a plantejar-nos seriosamen­t el nostre paper per contribuir a la recuperaci­ó de l’ocupació i de l’economia.

Aquesta pandèmia és com una pluja, ens mullem tots, i de la mateixa manera, sortirem d’ella tots junts. Així com els retailers estem aprenent ja les nostres estratègie­s per fer front al “dia de demà”, com a consumidor­s també podem aportar el nostre granet de sorra i apostar pel consum local, per fer-nos responsabl­es de les nostres compres, i començar a construir el futur, aquest dia de demà, des d’avui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain