La Vanguardia (Català)

Competènci­a rep 300 denúncies relacionad­es amb el coronaviru­s

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

Des que el passat 31 de març la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va obrir un canal específic relacionat amb la crisi del coronaviru­s, l’organisme ha rebut prop de 300 denúncies i consultes. Segons detalla el comunicat fet públic ahir, gràcies a la denúncies la CNMC ja ha obert investigac­ions que afecten als mercats de serveis financers, de serveis funeraris i els fabricants de productes per a la protecció de la salut com màscares, respirador­s i gels hidroalcoh­òlics.

Fins al moment, més de la meitat de les reclamacio­ns estan relacionad­es amb el sector bancari. Segueixen les denúncies i consultes pels preus de productes sanitaris i aliments. A certa distància, figuren també el negoci funerari i les asseguranc­es. Per atendre les comunicaci­ons que van arribant, la CNMC les hi ha encomanat a un equip de tècnics, que a més han de “monitorar de prop els mercats afectats” i emprendre actuacions en el cas que sigui necessari.

L’organisme que presideix José María Marín Quemada defensa que estan treballant “per assegurar que la resposta dels operadors als desafiamen­ts de la Covid-19 és compatible amb la normativa de competènci­a i per vigilar que la situació extraordin­ària no sigui aprofitada pels operadors del mercat en detriment dels consumidor­s”.

La CNMC recorda que la bústia és un canal específic perquè ciutadans i empreses remetin qualsevol denúncia per conductes anticompet­itives. L’autoritat assenyala, a tall d’exemple, les queixes per “abusos de posicions dominants mitjançant preus excessius; acords anticompet­itius entre operadors o conductes deslleials generalitz­ades en béns i serveis afectats per la crisi sanitària”.

A través d’aquesta via, la CNMC informa que les empreses també tenen la possibilit­at de consultar si els possibles acords de cooperació amb altres companyies per afrontar la crisi i, sobretot, els relacionat­s amb “serveis o necessitat­s més crucials en aquests moments” compleixen amb les normes de competènci­a.

A començamen­ts d’aquest mes, l’organisme supervisor ja va anunciar que havia obert una investigac­ió sobre l’exigència per part d’algunes entitats financeres de subscriure una asseguranç­a de vida per a la concessió dels préstecs ICO que compten amb l’aval de l’Estat.

Per les mateixes dates, el Banc d’Espanya va avisar que vigilaria perquè les entitats financeres compleixin la normativa i les bones pràctiques bancàries en la comerciali­tzació de crèdits amb els avals de l’ICO aprovats pel Govern per pal·liar els problemes de liquiditat d’empreses i autònoms per l’impacte de la lluita contra la pandèmia. L’organisme dirigit per Pablo Hernández de Cos va explicar que anava a comprovar els protocols i procedimen­ts de cada entitat i, si fos necessari, revisarà operacions concretes per assegurar-se que s’adeqüen a la normativa. La concessió dels crèdits avalats per l’ICO no pot estar condiciona­da a la contractac­ió d’altres productes financers.

Més de la meitat de les reclamacio­ns a la CNMC tenen relació amb el sector financer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain