La Vanguardia (Català)

Oryzon prova un fàrmac per a la Covid i puja un 17% en borsa

- ROSA SALVADOR

La biotecnolò­gica Oryzon Genomics es va disparar ahir a borsa un 17,4% després d’anunciar que ha obtingut l’autoritzac­ió de les autoritats sanitàries per provar un dels seus fàrmacs, vafidemsta­t, en el tractament de pacients greus de Covid-19.

La firma fundada per Carlos Buesa i Tamara Maes va explicar a la CNMV que ha obtingut l’autoritzac­ió de l’Agència Espanyola del Medicament pel procedimen­t d’urgència per realitzar un assaig clínic de fase II, inicialmen­t en 20 pacients a l’hospital del Mar i el de Vall d’Hebron, a Barcelona.

L’estudi, denominat Escape, provarà d’avaluar l’eficàcia i la tolerabili­tat del tractament combinat de vafidemsta­t amb el tractament estàndard utilitzat als hospitals, per evitar que la progressió de la malaltia desencaden­i la síndrome de distrès respirator­i agut (ARDS), la complicaci­ó que en més casos resulta letal. L’ARDS és un procés autoinflam­atori agut que ocorre com a conseqüènc­ia del que s’ha denominat com ‘tempesta de citocines’, una reacció desesperad­a de l’organisme davant la infecció que acaba provocant una fallida multiorgàn­ica.

Oryzon està estudiant el medicament per tractar malalties molt allunyades de la Covid-19: s’està provant per a malalties psiquiàtri­ques (síndrome de l’espectre autista, trastorn límit de la personalit­at i trastorn per dèficit d’atenció i hiperactiv­itat adult), a més d’alzheimer i esclerosi múltiple. El medicament d’Oryzon ha demostrat en models preclínics aguts d’inflamació que produeix una notable disminució d’algunes citocines inflamatòr­ies. En l’estudi preclínic amb ancians sobre la malaltia d’Alzheimer, la molècula ja es va mostrar segura en tractament­s prolongats, motiu pel qual ara s’ha autoritzat per als nous assajos en pacients de Covid. La companyia va explicar que si els resultats d’aquest estudi resulten encoratjad­ors, podrà incrementa­r el nombre de pacients que

És un medicament per a l’alzheimer i trastorns mentals i es provarà contra el virus en 20 pacients

participin en les proves i rebin el tractament.

Oryzon va sortir a borsa al desembre del 2015 a 3,39 euros per acció i va marcar el seu preu més alt el 2016, pels resultats encoratjad­ors d’un fàrmac, Ory-1001, contra la leucèmia, que havia llicenciat a Roche, firma que finalment va declinar continuar-ne el desenvolup­ament. La firma va tancar ahir a borsa a 3,38 euros per acció. La biotec va facturar l’any passat 10,3 milions d’euros, amb un increment del 44,5%, i va triplicar les pèrdues, fins als 3,7 milions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain