La Vanguardia (Català)

A partir de dissabte es podrà sortir a passejar i fer esport en solitari

Pedro Sánchez anuncia que la desescalad­a de la crisi serà asimètrica per territoris, però sota un “quadre de comandamen­ts” del seu Govern

- Juan Carlos Merino

“És el Govern d’Espanya qui pilotarà la desescalad­a”, va subratllar Pedro Sánchez en la compareixe­nça que va protagonit­zar ahir al vespre des de la Moncloa, davant la profusió de plans de desconfina­ment que ja elaboren a correcuita moltes comunitats autònomes segons els seus propis criteris.

El president del Govern central va anunciar que a partir del 2 de maig probableme­nt pugui afegir un altre “alleujamen­t”, després de les sortides controlade­s dels nens a partir d’avui, que permeti l’activitat física individual i els passejos dels adults. Tot i que va admetre que la fase de desescalad­a, i per tant l’estat d’alarma, “durarà tot el mes de maig i veurem què passa amb el mes de juny”. Va insisti, en tot cas, que aquesta fase estarà “tan farcida de riscos i perills” com l’actual. I que l’Executiu central continuarà mantenint el “quadre de control” de tota l’operació, si bé va garantir la “col·laboració estreta” amb les administra­cions autonòmiqu­es.

Aquest procés de desescalad­a, va assegurar, serà gradual i per etapes, fins i tot en cada camp d’activitat –des del comerç fins a l’hostaleria, el turisme o el lleure–, però també “asimètric” i “diferencia­t en funció dels territoris” –“dependrà del territori on visquem”–, raó per la qual s’haurà d’abordar de manera “coordinada”. “Es regirà per unes mateixes regles, encara que s’apliquin velocitats diferents i en espais diferents”, va advertir. “El virus no distingeix de límits administra­tius”, va reiterar. “I justament per garantir aquesta màxima coordinaci­ó, tot el procés de desescalad­a es regirà per un mateix quadre de comandamen­t integral per al conjunt del país”, va afirmar. I aquest quadre de control el dirigirà el Govern central.

“En la desescalad­a no avançarem tots a la mateixa velocitat, però sí que ho farem amb les mateixes regles. Vam entrar junts [al confinamen­t contra el virus] i en sortirem junts com a país”, va argumentar. “De manera asimètrica, sí, però coordinada, en equip”, va insistir. En aquest sentit, Sánchez va anunciar que el Consell de Ministres de dimarts que ve aprovarà un “pla de desescalad­a” central, i que ho co“L’únic municarà avui als presidents autonòmics a la setena cita dominical que té convocada. “Hem d’anar tots plegats, treballant braç a braç, posant-hi l’espatlla”, va demanar.

El cap de l’Executiu vol, tant sí com no, “evitar entrar en una mena de cursa pel descens, a competir per veure qui ho fa més ràpid, qui arriba abans al peu de la muntanya”. “Els territoris que se senten més guarits es poden sentir temptats de córrer, o fins i tot de saltarse les regles, però s’han de contenir pel seu bé i el bé dels altres”, va advertir Sánchez. “Si ens precipitem i caiem, no només ens farem mal nosaltres, sinó que podríem arrossegar la resta”, va assenyalar. “Això no és una cursa per veure qui obre primer un centre comercial. L’important no és qui arribi primer a la meta, sinó que arribem tots a la meta”, va demandar.

Sánchez va insistir a fer una crida a la unitat política i territoria­l, malgrat les fortes pressions que rep des de tots els fronts. “L’important és evitar l’error més greu: l’error de la divisió i l’enfrontame­nt seria l’error més letal, perquè prolongari­a la crisi i portaria més patiment social”, va reclamar. I va manllevar les paraules que la líder dels socialiste­s andalusos, Susana Díaz, va adreçar al president de la Junta, el popular Juanma Moreno. “Tots sabem que naveguem a la mateixa barca, i ens mantindrem a la superfície i arribarem a port si remem junts. I perdrem i ens posarem en perill si ens peguem amb els rems”, va assenyalar Sánchez.

enemic és el virus, més enllà de les legítimes diferèncie­s polítiques”, va insistir el president.

Sánchez va respondre per avançat a la demanda que avui li tornarà a plantejar el president català, Quim Torra, de disposar de totes les competènci­es i aplicar el seu propi pla de desescalad­a a Catalunya. “El Govern d’Espanya coordina, no recentrali­tza”, va advertir. I va admetre que “evidentmen­t el principi de subsidiari­etat, és a dir, de resposta des de les administra­cions més properes, és el més eficaç”. “Però també és cert que el virus no atén a límits administra­tius”, va reiterar. “Proximitat, esclar que sí, però coordinaci­ó”, va defensar. “El quadre de comandamen­t és important que estigui principalm­ent coordinat pel Govern d’Espanya”, va concloure. I va fer una crida a reconèixer que aquest estat d’alarma ja dona fruits. “Ha beneficiat el conjunt de la ciutadania espanyola, visqui on visqui, pensi el que pensi i voti el que voti”, va remarcar.

Veient el panorama, diumenge passat Sánchez ja havia advertit als presidents autonòmics que serà el Govern central qui dirigirà la fase de desescalad­a del confinamen­t,

COMANDAMEN­T I COORDINACI­Ó “És el Govern d’Espanya qui pilotarà la desescalad­a”, subratlla el president

DESESCALAD­A ASIMÈTRICA “No avançarem tots a la mateixa velocitat, però sí amb les mateixes regles”, anuncia

AVÍS A LES COMUNITATS “Estarem en perill si ens donem cops de rem, naveguem a la mateixa barca”, alerta

que es començarà a obrir quan expiri el termini de l’actual pròrroga de l’estat d’alarma, el 9 de maig. Però avui, probableme­nt, ho haurà de tornar a repetir quan es torni a reunir amb tots ells.

“Ara ve el més difícil”, reconeixen a l’Executiu. Després de sis setmanes d’estat d’alarma, i malgrat que encara no es té la certesa sobre quant de temps més s’allargarà aquesta situació, la majoria dels presidents autonòmics estan ansiosos per emprendre una operació sortida del confinamen­t i dissenyen els seus propis plans de desescalad­a. Només durant les últimes hores, el basc Iñigo Urkullu ha proposat de celebrar les ajornades eleccions forals al juliol; l’andalús Juanma Moreno ha plantejat la idea de reobrir les escoles a mitjans de maig; el canari Ángel Víctor Torres ha fet una crida a reactivar els hotels al juliol; el valencià Ximo Puig vol que s’autoritzin les sortides de les persones grans igual que les dels nens de menys de 14 anys; el càntabre Miguel Ángel Revilla insisteix a reclamar plens poders per dissenyar la tornada progressiv­a a la nova normalitat..., i el català Quim Torra critica que no es pot gestionar el desconfina­ment de Catalunya des de Madrid, a 600 quilòmetre­s de distància.

El mateix Sánchez va assegurar que va ser un èxit decretar mesures de confinamen­t homogènies a tot Espanya, sense tenir en compte les particular­itats territoria­ls, quan es va desplegar l’estat d’alarma. Ara admet, però, que, per a la desescalad­a, l’estratègia ha de ser “asimètrica”, davant l’impacte molt diferent del virus als diferents territoris. Amb tot, imposa continuar tenint el comandamen­t últim i que el Govern d’Espanya dirigeixi aquesta nova fase, si bé en coordinaci­ó amb els presidents autonòmics.

Aquesta cursa autonòmica pel desconfina­ment implica riscos. Ho va alertar algun president regional, com ara l’extremeny Guillermo Fernández Vara. “Ser assenyat en el confinamen­t inicial era més senzill; ser-ho ara resulta més complicat. Demano al Govern [central] que no permeti les urgències que per diverses raons ara tenen alguns”, va advertir Vara. “Em sembla una frivolitat; relaxarà tothom”, va lamentar.

 ?? EFE ?? El pilot. Sánchez es reuneix avui amb els presidents autonòmics, i ahir al vespre els va instar des de la
Moncloa a evitar una cursa pel desconfina­ment, un procés que va anunciar que pilotarà el seu Govern
EFE El pilot. Sánchez es reuneix avui amb els presidents autonòmics, i ahir al vespre els va instar des de la Moncloa a evitar una cursa pel desconfina­ment, un procés que va anunciar que pilotarà el seu Govern
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain