La Vanguardia (Català)

“No hi haurà retallades, el sector públic serà més actiu que mai”

- Pere Aragonès, vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia ISABEL GARCIA PAGAN

El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va celebrar divendres darrere d’una mascareta i picant de colze amb Meritxell Budó l’aprovació dels primers pressupost­os de la Generalita­t en tres anys. El repte ara és reconverti­rlos en una eina útil per a la reconstruc­ció de Catalunya després de la pandèmia del coronaviru­s. Descarta les retallades i posa en valor el paper d’ERC en la gestió d’aquesta crisi i a Madrid.

El Parlament ha aprovat els primers pressupost­os en tres anys i l’oposició sosté que neixen morts.

Són uns pressupost­os absolutame­nt necessaris. És cert que s’han de reorientar polítiques en cada departamen­t, però són més útils que els que teníem.

Va quantifica­r 1.800 milions de despesa extra en Salut pel virus, però quin pot ser el total? Superarà els 2.000 milions segur.

I què es pot fer amb aquest pressupost per afrontar-ho? Cada departamen­t treballa en el seu àmbit. Empresa ha reorientat fons per al sector turístic o Treball per als autònoms; Cultura ja té un pla de rescat. Hem abocat 106 milions del fons de contingènc­ia a Salut... Però el que demanem són transferèn­cies directes de l’Estat. El que demana Pedro Sánchez a Europa jo ho demano a Pedro Sánchez, que l’Estat assumeixi la seva responsabi­litat i doti de recursos Catalunya per afrontar les despeses de la pandèmia.

L’hi ha demanat directamen­t?

Sí. Com a coordinado­r general d’ERC hi mantinc la interlocuc­ió i l’hi he pogut transmetre. També a diferents ministres.

Al marge de la reassignac­ió de partides, és evident que la previsió d’ingressos als comptes no serà la prevista.

L’afectació sobre ingressos encara no la sabem. Però en cap cas es pot afrontar aquesta crisi pensant en reducció de despesa pública. Al contrari, cal més despesa pública i més inversió pública.

No hi haurà retallades?

No tindrien sentit. Ens cal un sector públic més actiu que mai. Les retallades serien absolutame­nt contraprod­uents.

Per fer aquests canvis buscarà el suport dels comuns o ampliaran el focus?

Agraïm el vot dels comuns i el que seria lògic és començar a treballar els canvis amb qui t’ha donat suport. Però estem oberts a tothom. Tenim nous reptes i necessitem l’ajut de tothom.

Quines seran les primeres decisions?

Una d’elles, passar dels aplaudimen­ts dels balcons a un reconeixem­ent concret al personal sanitari que hi està deixant la pell. Estem estudiant la compensaci­ó del personal sanitari pel seu compromís. Estem debatent els detalls de l’abast i la concreció de la mesura. Però és imprescind­ible fer aquest reconeixem­ent.

La liquiditat que ofereix el Govern espanyol no és extra, però sí que es poden reduir els recursos del 2021.

El Govern espanyol ha de portar a terme un programa d’endeutamen­t. És essencial que qui recapta, qui decideix la política de deute i negocia amb Europa assumeixi la seva responsabi­litat i l’any vinent aquests ingressos de menys es compensin amb endeutamen­t. Si no, hauríem d’anar a una dinàmica de retallades i això està descartat.

Però no té permís per superar el sostre de dèficit i deute. Estem demanant que es concreti per escrit. Que allò que se’ns diu de paraula, que les regles de dèficit i despesa estan suspeses, ho aprovi el Govern espanyol. Si ho fa, nosaltres estarem al seu costat.

ERC s’ha abstingut a les pròrrogues de l’estat d’alarma tot i les denúncies de recentrali­tzació. Mantindrà aquest suport? Cal que l’Estat deixi molt clar com concreta les promeses de liquiditat i transferèn­cies. No pot anar fent pròrrogues de l’estat d’alarma o convalidan­t decrets si això no es concreta. Calen compromiso­s concrets perquè ERC mantingui el paper responsabl­e que té al Congrés.

Una de les condicions que hi han posat és la recuperaci­ó de la taula de diàleg entre governs. S’ha de recuperar com més aviat millor. Els problemes polítics no desapareix­en amb el coronaviru­s. En la mesura que la nova normalitat ocupi més espais del debat públic, es recuperarà. És el compromís del Govern espanyol. Volem que Catalunya pugui decidir com es reconstrue­ix i necessitem les eines per poder-ho fer.

No parlem de decidir sobre l’autodeterm­inació, sinó de com es reconstrue­ix Catalunya? Una cosa no exclou l’altra. Igual que el Govern espanyol no renuncia a la independèn­cia d’Espanya per la reconstruc­ció, els independen­tistes catalans no renunciem a la independèn­cia de Catalunya per acordar mesures de reconstruc­ció.

Quin paper tindrà ERC a la comissió del Congrés?

La reconstruc­ció de Catalunya s’ha de decidir a Catalunya i per això apostem per un consens català per la reconstruc­ció més enllà dels partits: empresaris, sindicats, entitats, ajuntament­s... Però Catalunya no viu sola al món, així que anirem a tots els àmbits, també al Congrés, a defensar els consensos lligats a casa nostra.

El pressupost­os de l’Estat seran clau per a la reconstruc­ció. I el vot d’ERC també.

Encara no s’ha plantejat una negociació. Sembla que l’Estat té mans lliures per fer i desfer. Però s’ha d’actualitza­r el sostre de dèficit, actualitza­r les transferèn­cies i proveir els qui paguem hospitals i residèncie­s dels fons necessaris. Seria impensable que això es fes només amb préstecs i hàgim de pagar interessos.

Abans de la Covid-19, havien condiciona­t la negociació del pressupost a avenços en la taula de diàleg.

Hi va haver un acord d’investidur­a per posar en marxa una taula de diàleg i en la mesura que això es pugui recuperar es podran recuperar altres debats. Ara tenim millors raons per defensar que Catalunya ha de poder decidir com un Estat. La resta d’acords, si són bons per a Catalunya i generen consens, hi seran.

Sánchez pretén traslladar els pactes de reconstruc­ció a les comunitats “governi qui governi”. A Catalunya dibuixa una futura aliança ERC-PSC-comuns?

La centralita­t política de Catalunya passa per l’independen­tisme i la defensa de l’autodeterm­inació. Això no canviarà. I la mà estesa de Sánchez a les autonomies on governa el PP i Cs, a Catalunya no l’hem vista. El PSC ha optat per una posició conservado­ra i immobilist­a davant un pressupost necessari. La responsabi­litat que ERC està tenint no està sent correspost­a pel PSC, que prioritza el desgast per quatre vots més.

Jo crec que sí; compartim molt més del que ens separa. Seiem junts en una taula diàleg amb el Govern central on defensem l’autodeterm­inació i l’amnistia. Compartim el Govern on, malgrat les dificultat­s, gestionem aquesta crisi de forma absolutame­nt compactada i amb més valoració d’eficàcia dels ciutadans que el Govern espanyol.

El que compta són els resultats. No som infal·libles. Però hem complert els objectius estratègic­s: no tenir les UCI desbordade­s i superar el pic sense entrar en col·lapse. El Govern, i sobretot els profession­als dels serveis públics, han estat a l’altura.

El president Torra va dir que anunciaria eleccions després d’aprovar els pressupost­os. Això va quedar enrere, però han pactat com fer-ho?

L’últim en què penso és quan seran les eleccions. La prioritat és la gestió de l’emergència i posar les bases de la reconstruc­ció.

Així doncs, es posen en mans del Tribunal Suprem?

La repressió no s’atura amb el coronaviru­s. L’exemple és que el TSJC ha confirmat el processame­nt de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. Ara estem centrats en la gestió, però al més aviat possible tots haurem de consensuar com haurem d’afrontar els propers mesos, evidentmen­t.

Manté la seva disposició a ser candidat d’ERC?

Estic al servei del que m’encomani ERC. El partit té molts actius i molta gent preparada.

Quina oferta política pot posar sobre la taula l’independen­tisme després d’aquesta crisi? La reconstruc­ció del país s’ha de fer amb decisions preses des de la proximitat. Té més sentit que mai un projecte independen­tista, d’esquerres i republicà. I ERC té, a més, un actiu molt important. Som generadors de consensos i espais de diàleg. Imagini ’s, sense el nostre vot d’investidur­a, aquesta crisi gestionada per Pablo Casado i Santiago Abascal.

Comparteix amb Joan Canadell que Espanya és atur i mort? No, i lamento que ho expressi d’aquesta manera. Nosaltres volem decidir sempre. Catalunya és una societat prou madura per prendre decisions sobre el seu futur en tots els àmbits. Segur que una Catalunya independen­t hauria comès encerts i errors. Com tots els estats del món.

EL RECONEIXEM­ENT “Estem tancant els detalls per compensar econòmicam­ent el personal sanitari”

LES CONDICIONS “Calen recursos i aixecar el sostre de dèficit perquè ERC mantingui el seu vot al Congrés”

ELS ACORDS D’INVESTIDUR­A “El Govern central s’ha compromès a tornar a la taula de diàleg; després vindrà el pressupost”

EL CALENDARI ELECTORAL “No penso en eleccions, però la repressió no s’atura i caldrà acordar com hi arribem”

 ?? Teresa Ribera
VICEPRESID­ENTA QUARTA DE L’EXECUTIU ??
Teresa Ribera VICEPRESID­ENTA QUARTA DE L’EXECUTIU
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El vicepresid­ent Aragonès al seu despatx de la Conselleri­a d’Economia dijous
Diu que la centralita­t passa per l’independen­tisme, però no hi ha estratègia comuna.
Hem vist descoordin­ació i fins i tot tensió al Parlament.
LLIBERT TEIXIDÓ El vicepresid­ent Aragonès al seu despatx de la Conselleri­a d’Economia dijous Diu que la centralita­t passa per l’independen­tisme, però no hi ha estratègia comuna. Hem vist descoordin­ació i fins i tot tensió al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain