La Vanguardia (Català)

Sectors socials i econòmics preparen plans per a un desconfina­ment incert

Comerç, justícia, transport públic, bars, escoles o serveis personals dissenyen com serà la reobertura

- Carlota Guindal

La imatge de les seus judicials amb els passadisso­s plens d’advocats, testimonis, investigat­s, familiars de detinguts, procurador­s o agents s’acabarà. “Els jutjats es bunqueritz­aran”, expliquen fonts del Ministeri de Justícia que preparen un reial decret amb les mesures de xoc més urgents per després del desconfina­ment.

La pandèmia marcarà un abans i un després en la justícia i obligarà a convertir l’excepció en la regla, i viceversa. Si fins ara era impensable veure judicis per videoconfe­rència, deliberaci­ons de jutges a distància o el tracte d’advocat-client a través d’una cambra, ara això serà la norma. La idea principal és que jutges, fiscals, lletrats i el màxim nombre possible de funcionari­s continuïn teletrebal­lant. Als judicis, si no és per delictes greus, el jutge no tindrà presents ni l’acusat ni els testimonis ni els pèrits.

Abans de res, s’haurà de complir la regla d’una distància de dos metres entre persones, i això impedirà que es repeteixin velles imatges de macrojudic­is amb els acusats asseguts junts i una gran afluència de públic observant. Si hi ha mitjans, els detinguts declararan per videoconfe­rència des de dependènci­es policials, i si no hi ha aquesta opció seran traslladat­s, malgrat que es procurarà que declarin en una altra sala, per no ser a la mateixa que els jutges. Als jutjats només s’hi podrà anar amb cita prèvia, i els advocats s’hauran d’oblidar de les togues, que normalment són compartide­s entre col·legiats i es desen en unes sales que quedaran clausurade­s. “La tecnologia ha vingut per quedar-se”, asseguren els tècnics. Des del Departamen­t de Justícia recorden que només durant l’estat d’alarma s’han fet 600 videoconfe­rències als jutjats catalans.

L’obligació de guants i de mascareta es dona per feta. El contacte entre ciutadà i funcionari serà a través d’una mampara, i entre els treballado­rs es preveu que passi el mateix. La Conselleri­a de Justícia madrilenya ja ha instal·lat 170 mampares, i la catalana, 250. I, davant la falta d’espai que permeti complir les distàncies fixades, els funcionari­s s’hauran de repartir en torns de matí i tarda. S’ampliaran els horaris per poder separar més els treballado­rs. /

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA
 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain