La Vanguardia (Català)

L’OMS rebutja els passaports d’immunitat per als curats

La poca fiabilitat dels tests ràpids podria incrementa­r el risc de contagis

- JOSEP CORBELLA

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) es va posicionar ahir en contra de facilitar passaports d’immunitat a les persones que tenen anticossos contra el coronaviru­s SARS-CoV-2, ja que no hi ha proves que estiguin protegits contra una reinfecció. A més, en un informe científic difós ahir l’OMS assenyala que els tests serològics ràpids encara no són prou fiables per saber amb garanties qui té anticossos i qui no en té.

“Alguns governs han suggerit que la detecció d’anticossos (...) podria servir com a base d’un passaport d’immunitat que podria permetre als ciutadans viatjar o reincorpor­ar-se a la feina assumint que estan protegits”, assenyala l’organitzac­ió sanitària a l’informe. El Govern de la Generalita­t és un dels que havia defensat aquesta opció, seguint les recomanaci­ons del comitè d’experts que assessora el president Quim Torra.

Tot i això, “actualment no hi ha evidència que les persones que s’han curat de la Covid-19 i tenen anticossos estiguin protegides d’una segona infecció”, adverteix l’OMS. L’organitzac­ió recorda que la resposta del sistema immunitari davant un virus és un procés complex en què entren en joc diferents tipus d’anticossos i diferents tipus de cèl·lules.

En el cas de la Covid-19, un estudi basat en 175 pacients de la Xina ha detectat nivells baixos d’anticossos neutralitz­ants en algunes de les persones que s’han curat de la malaltia, cosa que “suggereix que la immunitat cel·lular també és crucial per a la curació”, destaca l’informe de l’OMS. Els anticossos neutralitz­ants confereixe­n una protecció més duradora que els detectats pels tests ràpids. Avui dia “cap estudi no ha avaluat si la presència d’anticossos contra el SARS-CoV-2 confereix immunitat a una infecció posterior per aquest virus”, adverteix l’OMS.

D’altra banda, els tests ràpids introduïts les últimes setmanes són encara poc fiables. Donen falsos negatius en els molts casos en què una persona té anticossos i el test no els detecta. I donen falsos positius en altres casos, no tan freqüents, en què el test detecta anticossos però en realitat no són del SARS-CoV-2, sinó d’altres virus. “Els dos errors poden tenir conseqüènc­ies greus i afectar els esforços de control” de l’epidèmia, assenyala l’OMS.

L’organitzac­ió sanitària defensa l’ús d’aquests tests en estudis de seropreval­ença per comprendre l’extensió de l’epidèmia en una població. Però en el moment actual “no hi ha prou evidència per garantir la necessitat d’un passaport d’immunitat; l’ús de certificat­s d’aquesta mena pot incrementa­r el risc de transmissi­ó continuada” del virus, conclou l’informe.

Diverses companyies especialit­zades en diagnòstic mèdic –entre les quals Roche, Abbott i Siemens– estan desenvolup­ant tests ràpids de detecció d’anticossos amb l’objectiu que siguin més fiables que els actuals. Així mateix, estan en marxa investigac­ions per comprendre més bé com s’activa el sistema immunitari contra el SARS-CoV-2. Els resultats d’aquestes investigac­ions i la disponibil­itat de tests més fiables podrien aportar nous arguments els pròxims mesos a favor d’expedir passaports d’immunitat. L’OMS assenyala que, a mesura que es disposi de noves evidències, actualitza­rà les seves recomanaci­ons.

L’organitzac­ió avisa que encara no està demostrat que tenir anticossos protegeixi de tornar-se a infectar

 ?? MAXIM SHEMETOV / REUTERS ?? Test ràpid de detecció d’anticossos del coronaviru­s SARS-CoV-2
MAXIM SHEMETOV / REUTERS Test ràpid de detecció d’anticossos del coronaviru­s SARS-CoV-2

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain