La Vanguardia (Català)

Estat autonòmic?

-

La crisi del coronaviru­s ens ha donat moltes lliçons i en alguns aspectes ens ha deixat despullats davant una realitat imperfecta. Així, l’Estat autonòmic ha evidenciat la seva ineficiènc­ia. És llastimós haver de posar sempre com a exemple els lands a Alemanya, però al país germànic ha tornat a funcionar el principi de subsidiari­etat i a Espanya encara l’estem buscant.

Evidentmen­t hi ha hagut governs autonòmics que no han actuat amb lleialtat institucio­nal i han preferit el rèdit d’enfrontar-se al Govern central que una sana col·laboració. A Catalunya, per exemple, hi ha hagut terror que el missatge centralitz­ador, en una emergència tan greu com aquesta, provoqués una desmotivac­ió de l’independen­tisme, i per aquesta raó s’ha insistit tant en la idea que una Catalunya independen­t hauria gestionat molt millor la pandèmia.

Amb tot, el Govern central ha perdut una bona oportunita­t a l’impedir que les autonomies actuessin amb més llibertat de decisió, tenint en compte a més que en aquest cas la sanitat és una competènci­a transferid­a. A Espanya hi ha partidaris que ens assemblem a la federal Alemanya, entre els quals em trobo, o que preferirie­n una

Administra­ció més centralitz­ada com la jacobina França. Avui no estem ni en un lloc ni en l’altre.

En els últims anys hi ha hagut una tendència a Espanya a laminar competènci­es autonòmiqu­es i convertir-nos cada vegada més en una còpia dels nostres veïns francesos. La cançó que l’Estat autonòmic no funciona i ha anat massa lluny en la seva assumpció de més poder fa temps que sona. I aquesta involució, justament, és la que ha provocat l’efecte contrari a Catalunya alimentant l’independen­tisme.

Ara que es parla tant de segona transició i s’ha posat sobre la taula el pacte per a la reconstruc­ció, potser valdria la pena aprofitar aquestes sinergies per intensific­ar a fons el projecte d’Estat autonòmic. És qüestió de creure-s’ho de debò.

En algunes comunitats, com Catalunya, costarà molt de recuperar el crèdit perdut, però el contrari només porta a la paràlisi i a l’enfrontame­nt. Valdria la pena prendre’s aquesta alternativ­a molt més seriosamen­t.

 ?? Jordi Juan ?? Director
Jordi Juan Director
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain