La Vanguardia (Català)

El llibreter que va haver de fugir de Hong Kong reobre a Taiwan

- TAIPEI

Un llibreter de Hong Kong que va ser detingut per vendre volums que criticaven al règim comunista va obrir ahir una nova llibreria a Taiwan, on les autoritats van celebrar l’acte com un símbol de la democràcia i la llibertat davant les pressions de Pequín.

Lam Wing-kee, de 64 anys, va fugir a l’illa anticomuni­sta l’any passat per por de ser lliurat a Pequín

sota una nova llei d’extradició. L’anunci d’aquest projecte de llei, que va acabar sent abandonada, va provocar mesos de manifestac­ions a Hong Kong que només han cessat amb la Covid-19.

“Aquesta reobertura és molt significat­iva”, va declarar Lam. Fa només uns dies va patir un atac en una cafeteria de Taipei, quan se li va acostar un home emmascarat i el va ruixar amb pintura vermella. L’atac ha provocat consternac­ió a

Taiwan, que s’ha convertit en refugi de diversos activistes prodemocrà­tics de Hong Kong.

Lam va ser un dels cinc llibreters de Hong Kong que va desaparèix­er a finals del 2015 després de vendre obres crítiques amb Pequín. Van ser empresonat­s a la Xina continenta­l, on van fer “confession­s” que van ser televisade­s.

Tots treballave­n per a Mighty Current, una editorial especialit­zada en llibres picants sobre la vida privada dels dirigents xinesos i les intrigues polítiques al cim del poder. El cas va suscitar dures crítiques internacio­nals.

La nova llibreria ha estat finançada per una campanya de recollida de fons participat­iva llançada el setembre del 2019 per internet i que va reunir 180.000 euros.

La presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, que manté unes relacions molt tenses amb Pequín, va enviar un ram d’orquídies i un missatge citant una cançó que canten els manifestan­ts de Hong Kong. Diversos membres del partit governant van assistir a la inauguraci­ó, entre ells la cap del Parlament, que va dir que era un moment d’“orgull” per a Taiwan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain