La Vanguardia (Català)

El virus s’acarnissa amb la vella Chocolate City

Tot i que només constituei­xen un 46% de la població de Washington, un 81% de les persones mortes per la Covid-19 són afroameric­anes

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Aixecar els braços per fer una abraçada o fer una encaixada en el moment de trobar-se amb algú són gestos proscrits en temps de la Covid-19. Kamal Ali es resisteix al reflex i es conforma amb una salutació colze amb colze quan reconeix sota la mascareta un vell amic a la cua del Ben’s Chili Bowl, el llegendari restaurant de menjar ràpid de Washington fundat pels seus pares el 1958 al carrer U de la capital dels Estats Units, quan la ciutat era de majoria negra.

El secret de la seva famosa salsa, diuen, és, de fet, la seva comunitat, els clients i els amics: veïns, noctàmbuls, turistes, polítics, actors, esportiste­s, presidents... El local, que no va tancar durant els disturbis racials del 1968 després de l’assassinat de Martin Luther King ni durant l’epidèmia de crac i homicidis dels vuitanta, continua obert. Només per a menjar per emportar. Més que els ingressos, és l’afany de no perdre mai l’esperança el que fa que tiri endavant.

Ara les taules estil dinner i la “barra de la integració”, com Ali anomena l’espai comú del local, on “podien coincidir un jutge amb un jonqui o un trans”, són buides, però el seu esperit continua intacte. “Volem continuar oberts, com durant els riots del 1968, per mantenir un llum encès per als treballado­rs dels serveis d’emergèncie­s, la policia, els sanitaris. Ells treballen passi el que passi. Pensem que després de treballar, passi el que passi, nosaltres els volem poder servir una tassa de cafè o un frankfurt, encara que hi perdem diners”, explica Ali sota una mascareta.

Molts dels clients són afroameric­ans. Per ells, la pandèmia és una realitat molt més immediata que per als washington­ians de pell blanca. El coronaviru­s s’hi ha acarnissat especialme­nt: malgrat que actualment només són un 46% dels habitants de la capital (van arribar a ser un 70%), un 81% dels morts pel virus són de raça negra, segons les dades de l’Ajuntament del districte de Colúmbia.

El fenomen s’està veient a tot el país. A Chicago un 68% de les morts per Covid-19 són negres, malgrat que només un 30% de la població ho és. El percentatg­e és el mateix a l’estat de Maryland, on els afroameric­ans represente­n un 50% de les defuncions per aquesta causa. El coronaviru­s no és aquell “gran igualador” de què se solia parlar.

“Passi el que passi, serà pitjor per als nostres pacients. I punt. Molts tenen tants problemes que això pot ser l’últim clau del seu taüt”, advertia fa poc en un article de ProPublica la doctora Celia Maxwell, degana associada de l’hospital Universita­ri de Howard, una de les institucio­ns històrique­s d’aquest barri, fundat per atendre els negres que se’n van anar a viure a Washington després de la guerra de Secessió, quan es van alliberar de l’esclavitud.

La Covid-19 és més letal en persones amb condicions mèdiques prèvies, com la pressió arterial alta, l’obesitat o la diabetis, malalties més prevalents en els negres que en els blancs als EUA. Els problemes de salut, habitatge, transport i educació en què es tradueix la seva endèmica posició econòmica inferior ha estat el caldo de cultiu ideal per a la malaltia, que també castiga amb força els hispans.

Treballar des de casa és un luxe que no està a l’abast de tothom en cap país. Als EUA la raça és un factor important. Mentre que un 29% dels blancs i un 37% dels asiàtics poden teletrebal­lar, només un 19% dels negres i un 16% dels hispans tenen l’opció de fer-ho, i són els que treballen en activitats considerad­es essencials, com els supermerca­ts, els magatzems, les empreses de repartimen­t o la construcci­ó, en general mal pagades i amb escassa protecció.

A Washington els contagis són relativame­nt baixos amb relació a la població (3.528 casos i 153 morts entre els 700.000 habitants), però la majoria tenen lloc als districtes de l’est, on es concentra la població negra. La capital és una de les ciutats més gentrifica­des del país, i el barri de Shaw, on hi ha el Ben’s Chili Bowl i on abans vivia la classe mitjana afroameric­ana, n’és l’últim escenari.

“Vam créixer en una ciutat que es coneixia com a Chocolate City, predominan­tment negra des del 1900. Ara la demografia ha canviat, però, de fet, només ens hem traslladat a l’altra banda de la línia amb l’estat de Maryland, al comtat de Prince George. Encara hi som, en un lloc o altre. Aquesta pandèmia afecta de manera desproporc­ionada la comunitat afroameric­ana. És real, ho he vist al meu entorn; un cop més a les altres indignitat­s que hem rebut aquí”, lamenta Ali, fill d’una parella d’immigrants procedents de Trinitat i Tobago.

Un dels últims encàrrecs que ha tingut Tia Newton, directora d’art, ha estat la campanya de l’Ajuntament de Baltimore (Maryland) per sensibilit­zar la població afroameric­ana sobre els riscos del virus. “Ha estat difícil fer arribar el missatge”, assenyala. “Els negres, en general, tenen molt poca confiança en el Govern”, i un dels primers problemes a què es van enfrontar, explica, va ser posar fi als falsos rumors que l’epidèmia era una falòrnia i els negres no es contagiave­n. “L’ordre de confinamen­t es va donar un dia a les vuit del vespre; molta gent es va pensar que era un toc de queda, i durant diversos dies la gent va continuar fent vida normal”, explica Newton, de 36 anys, a la cua del Ben’s Chili Bowl, fins on ha conduït per donar-los suport comprant-hi el dinar.

Laure Gallaway, també negra, arriba al local amb uniforme blau. “A Washington hi ha molta desigualta­t. Gent que guanya molts diners i gent que no té estalvis i viu de xec a xec. Crec que aquesta gent és la que més estem veient arribar a urgències amb la Covid-19”, explica aquesta infermera de l’hospital de Howard. Ella no s’ha contagiat. “Encara”, matisa. Ha acabat el torn. “Quan arribo a casa, intento no pensar-hi”, diu mentre s’emporta una gran ració de patates fregides.

“Aquest pot ser l’últim clau al taüt dels nostres pacients negres”, adverteix la doctora Celia Maxwell

 ?? JACQUELYN MARTIN / AP ?? Trinette Chase, Ms. Senior District of Columbia 2019, amb la seva diadema ajudant ahir a distribuir menjar per als afectats pel virus
JACQUELYN MARTIN / AP Trinette Chase, Ms. Senior District of Columbia 2019, amb la seva diadema ajudant ahir a distribuir menjar per als afectats pel virus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain