La Vanguardia (Català)

La nació navaho es troba entre els més afectats pel coronaviru­s

El president dels navaho lamenta que “no se’ns tracta com a nord-americans”

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Un resum del coronaviru­s: “No estem tots al mateix pot. Sí que estem a la mateixa tempesta”. Ho va tuitejar aquesta setmana l’escriptor Damian Barr. Uns es confinen en iots de luxe, d’altres només disposen del rem.

Qui sap això de primera mà? Els negres, els hispans, els pobres en general i, sens dubte, Jonathan Nez. “Som ciutadans dels Estats Units, però no se’ns tracta com a tals”, va declarar a la NPR, la ràdio pública. “Pots sentir la frustració, el to de la meva veu. Una vegada més hem estat oblidats pel nostre Govern”, va afegir en aquesta entrevista el president de la nació navaho.

La llista d’encomanats als EUA, on ja s’han superat els 52.000 morts, l’encapçalen Nova York i Nova Jersey. Si s’exceptuen aquests dos estats veïns, el lloc d’aquest país amb la taxa d’infecció més alta és la nació navaho.

Circumstàn­cies de llarga durada han contribuït a la ràpida propagació del patogen en el segon grup tribal més gran als Estats Units, amb 320.000 persones. L’atur voreja un 50%. Un terç dels habitatges no tenen servei elèctric ni aigua corrent i això dificulta que la gent es pugui rentar freqüent les mans. Els hospitals són escassos i estan lluny d’una reserva que s’estén per Arizona, Nou Mèxic i Utah. Els seus 70.000 quilòmetre­s quadrats equivalen a l’estat de Virgínia de l’Oest.

Entre el problema econòmic i els desafiamen­ts topogràfic­s, la Covid-19 representa un particular

Una dotzena de tribus demanden el Govern federal per poder accedir als fons d’estímul

risc per als navaho i altres col·lectius de nadius americans. L’afectació d’aquests col·lectius per càncer, malalties cardíaques, asma, obesitat o diabetis resulta molt superior a la població no nativa, com a conseqüènc­ia en part dels hàbits de vida i, sobretot, de la falta de fons durant dècades destinats als programes de salut.

Malgrat totes aquests carències, la doctora Deborah Birx, coordinado­ra científica a la Casa Blanca contra la pandèmia, va explicar que els navaho utilitzen equips d’atac per abordar l’afer. “Estan fent una gran feina a les seves institucio­ns sanitàries, als seus governs i municipis”, va recalcar Birx. “Hi fan un seguiment complet”, va insistir.

Aquest seguiment significa que rastregen i proven de localitzar els possibles infectats per haver estat en contacte amb pacients positius. En la seva situació no és tasca fàcil i no tenen recursos. Per pal·liar el dèficit van crear un fons en línia amb què han recaptat més d’un milió de dòlars fins ara.

A més, els navaho i deu tribus més han presentat una demanda contra l’Executiu federal per reclamar “una part justa” del paquet d’ajuda de més de dos bilions que va aprovar el Congrés. En aquests estímuls s’hi inclouen 8.000 milions destinats als nadius americans per combatre el coronaviru­s. Argumenten que aquests diners poden anar en massa a les corporacio­ns natives d’Alaska, que tenen finalitats de lucre, i desposseir-los a ells en la desesperac­ió. “Més promeses incomplert­es”, va lamentar Jonathan Nez.

 ?? ANDREW HAY / REUTERS ?? Un grup de sanitaris ajuden les famílies navaho en quarantena a Hogback (Nou Mèxic)
ANDREW HAY / REUTERS Un grup de sanitaris ajuden les famílies navaho en quarantena a Hogback (Nou Mèxic)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain