La Vanguardia (Català)

L’oposició a França proposa endarrerir les vacances d’estiu

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Un grup de 30 diputats d’Els Republican­s (LR, dreta) ha proposat endarrerir unes dues setmanes les vacances escolars d’estiu a França. L’objectiu és que la temporada turística s’allargui fins a mitjans de setembre i això ajudi el sector turístic a sobreposar-se al dur cop de la pandèmia de la Covid-19.

Els parlamenta­ris de l’oposició conservado­ra consideren que la mesura és fàcil de prendre perquè només requeriria un decret, i donaria “una mica d’oxigen” a bars, hotels, restaurant­s i destinacio­ns de lleure, la reobertura dels quals encara no és clara malgrat que el final del confinamen­t està previst per a l’11 de maig.

Segons Philippe Gosselin, diputat de LR pel departamen­t de La Manche, a Normandia, França deixarà de rebre aquest any 70 milions de turistes, per la qual cosa s’ha de promoure al màxim el turisme interior dels mateixos ciutadans francesos. Prolongar el període vacacional dels nens fins a mitjans de setembre pot ser una ajuda que agraeixin els llocs turístics de platja i de muntanya.

Organitzar les vacances no és gens fàcil aquest any. Persisteix­en moltes incògnites sobre les condicions del desconfina­ment, per exemple l’ús de les platges i de les piscines. El Govern ha desaconsel­lat fer reserves a destinacio­ns llunyanes de França, a causa de les moltes incerteses i riscos, a més del tancament de fronteres. A França van arribar els ecos de l’animositat, fins i tot per part d’alcaldes, contra els francesos que es van desplaçar a les segones residèncie­s a la Costa Brava.

Per als francesos –i els immigrants– de menys recursos i més impactats per la crisi, les vacances són una preocupaci­ó molt secundària. Al departamen­t de SenaSaint Denis, a la perifèria nord de París, amb 1,6 milions d’habitants, es tem que les greus condicions socials puguin degenerar en disturbis més greus que els registrats els últims dies. La revista satírica Le Canard enchaîné va revelar l’existència d’un correu electrònic del prefecte de l’esmentat departamen­t, George-François Leclerc, en què alertava de perill “d’aldarulls de la gana” si les coses continuen empitjoran­t.

Sena-Saint Denis és el departamen­t més pobre de la França metropolit­ana i un dels més afectats per la pandèmia. Hi viu una població nombrosa d’immigrants irregulars que treballen en negre o es dediquen a la petita delinqüènc­ia. Estan amuntegats en pisos o pernocten a precaris campaments. Aquests col·lectius són molt vulnerable­s en aquest període de confinamen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain