La Vanguardia (Català)

‘Bella ciao’ des del balcó

Itàlia celebra confinada el dia de l’Alliberame­nt mentre el Govern ultima els detalls del pla de desconfina­ment gradual

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Els carrers de Roma es van despertar ahir plens de banderes italianes. A les tres de la tarda avions militars van recórrer la capital del país i van deixar imprès el Tricolore. Llavors els balcons es van llançar a cantar el Bella ciao, l’himne partisà. Algun veí ja feia tot el matí que l’entonava traient el cap al carrer. “Viva la libertà!”, cridava una senyora que estenia la roba des del terrat.

Itàlia vivia ahir el seu 25 d’abril més estrany. Se celebrava el 75è aniversari de l’alliberame­nt del feixisme, el 1945, una data molt estimada en aquest país que recorda com Itàlia va aconseguir el control de les ciutats del nord i expulsar les tropes nazis en la seva retirada cap a Alemanya. Cada any es commemora amb concerts, exposicion­s i esdevenime­nts, però ahir els italians no podien sortir de casa: al segon país del món amb més morts amb coronaviru­s estan confinats des del 9 de març.

Un dels pocs que van poder commemorar el dia de l’Alliberame­nt va ser el president de la República, Sergio Mattarella, que va tornar a deixar una imatge per a la història retent homenatge a la tomba del soldat desconegut a l’Altar de la Pàtria, sol i amb mascareta. L’esperaven només dos cuirassers, que també portaven mascareta. Van portar una corona de flors mentre sonava la música d’un trompetist­a carrabiner. Va ser la celebració més íntima de Mattarella.

A l’Altar de la Pàtria les banderes italianes onejaven a mig pal per les 26.384 persones que han mort amb coronaviru­s en aquest país, les últimes 415 l’últim dia. “No hem vençut encara. Avui és la festa de l’Alliberame­nt, però, que tothom ho entengui: nosaltres encara no hem arribat al 25 abril en la guerra contra aquest enemic”, va declarar el comissari extraordin­ari designat per a l’emergència, Domenico Arcuri, recorrent a la retòrica bèl·lica. “No hem conquerit totes les nostres llibertats i la normalitat de les nostres vides”.

El Govern italià es va passar el 25 d’abril ultimant un pla de desconfina­ment gradual a partir del 4 de maig que haurà de ser presentat els pròxims dies. Hi ha moltes hipòtesis que estan llançant els mitjans de comunicaci­ó –el Corriere della Sera parlava que es permetrà visitar familiars, passejar sense límits i que els museus obriran el 18 de maig–, però de les poques coses que ha avançat el primer ministre, Giuseppe Conte, fins ara és que serà necessari que els ciutadans que surtin al carrer portin mascareta.

Per això, Arcuri va anunciar ahir que han firmat un acord amb dues empreses del país perquè es posin a fabricar 51 màquines que comprarà l’Estat i que utilitzarà per produir entre 400.000 i 800.000 mascaretes diàries. El seu objectiu és generar “almenys 25 milions de màscares al dia”. L’Executiu també vol determinar un preu màxim a què es puguin vendre aquestes mascaretes, així com la seva taxa impositiva, per evitar que es dispari el seu preu al mercat. Aquests dies a Roma les mascaretes quirúrgiqu­es costen al voltant de tres o quatre euros, segons les farmàcies. Les FFP2, de més protecció, superen els deu euros. Arcuri va garantir que els empleats públics que tornaran a treballar a partir del 4 de maig, com a les administra­cions públiques o als transports, tindran tots mascaretes a la seva disposició. També va anunciar ahir que començaran a utilitzar tests serològics a partir del 4 de maig, les proves que serveixen per detectar si una persona ja ha desenvolup­at anticossos a la Covid-19. De moment en faran a una mostra de 150.000 persones en tot el territori del país.

Mentre la gran majoria dels polítics italians emetien missatges per commemorar el dia de l’Alliberame­nt, alguns exponents de la Lliga i del partit també ultradretà Germans d’Itàlia es van continuar desmarcant de la celebració. Va ser el cas del senador Ignazio La Russa, de Germans d’Itàlia, que va demanar que a partir d’ara el 25 d’abril serveixi per commemorar els caiguts en totes les guerres, també les víctimes del coronaviru­s. El líder lliguista Matteo Salvini, que l’any passat –quan encara era ministre de l’Interior– va marxar a Corleone per celebrar la lluita de la policia contra la màfia, “els veritables ocupants”, es va dedicar a penjar vídeos d’italians que havien sortit al carrer a cantar el Bella ciao i a celebrar el 25 d’abril. “Deuen tenir l’autocertif­icació?A aquests no els controla ningú?”, preguntava. Això sí, “sense polèmica, només és una reflexió”, va dir.

L’Estat es posarà a fabricar entre 400.000 i 800.000 màscares al dia, i a partir del 4 de maig farà tests serològics

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ?? Potser mai tants italians havien cantat el Bella ciao alhora com ahir
ANDREW MEDICHINI / AP Potser mai tants italians havien cantat el Bella ciao alhora com ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain