La Vanguardia (Català)

Torra escura les opcions perquè la Moncloa li traspassi competènci­es

El president proposa aixecar o canviar l’estat d’alarma per gestionar la crisi

- ÀLEX TORT

Diumenge passat Quim Torra va sortir relativame­nt optimista de la reunió dels presidents de la comunitats autònomes amb Pedro Sánchez . El cap de l’Executiu català va manifestar que va trobar un president del Govern espanyol més obert al diàleg i receptiu, ja que fins i tot va parlar de coordinar territoria­lment el desconfina­ment. La Generalita­t hi va veure un raig de llum i va prémer l’accelerado­r per tal de tenir enllestit abans de la trobada telemàtica d’avui, novament amb tots els president autonòmics i Sánchez, el seu pla de desconfina­ment per a Catalunya. Ja el té i Torra es presentarà a la reunió amb una estratègia detallada de 50 pàgines i amb aquella tan repetida petició: que la Moncloa li traspassi les competènci­es per poder aplicar-la.

Amb tot, l’Executiu català no confia gaire que se li atorguin les competènci­es. Quan Sánchez va anunciar públicamen­t ahir al vespre part del contingut de la reunió i que “serà el Govern d’Espanya qui pilotarà aquest procés”, Torra va reaccionar amb un tuit: “T’escolten, però ja ho han decidit tot; et coordinen, però tot ho dicta el ‘Mando Único’. Deu ser la manera d’entendre el ‘diálogo’”.

El Pla de Transició del Confinamen­t, Desconfina­ment Gradual i Nova Normalitat, com ha estat batejat pels experts interns dels departamen­ts de Salut i Interior i especialis­tes externs capitaneja­ts per Oriol Mitjà, va ser aprovat ahir en un Consell Executiu extraordin­ari. Es basa i complement­a el que l’epidemiòle­g va entregar al Govern a començamen­t de setmana.

Preveu tres fases –final del confinamen­t, desconfina­ment gradual i nova normalitat– i cinc passos que es desenvolup­en en funció del perfil de la gent i de les àrees de treball. I s’aparca per ara el controvert­it passaport d’immunologi­a, perquè el Govern vol veure com s’actua en aquest sentit en altres països del entorn per acabar de decidir.

Els criteris per aplicar cadascuna de les tres fases es basen en la seguretat, la traçabilit­at i la integritat en la concepció del pla de desconfina­ment. Torra creu que encara s’està en fase de confinamen­t i, per tant, només els serveis essencials estarien autoritzat­s per treballar.

En una segona fase, de desconfina­ment gradual, el sistema de vigilància serà primordial per al control del contagi. “És la fase de rescat i de reparació”, va dir Torra. I en l’última etapa, la de la nova normalitat, “haurem de viure amb nous hàbits socials, amb conceptes de reinvenció” fins que es trobin medicament­s efectius o es desenvolup­in vacunes.

Sigui com sigui, el pla no es podrà aplicar si el Govern central no ho autoritza. Torra acudeix a la cita plural d’avui amb tres propostes perquè a la Generalita­t se li traspassin aquestes funcions: que s’aixequi l’estat d’alarma; que es mantingui l’estat d’alarma només en alguns territoris segons la voluntat de cadascun d’ells o en aquells on no es tinguin competènci­es de seguretat o salut; o bé modificar l’article 4 del decret perquè l’autoritat competent a Catalunya sigui la Generalita­t.

“No es pot gestionar el desconfina­ment a 600 quilòmetre­s de distància, sense tenir en compte les caracterís­tiques de Catalunya”, va dir ahir Torra en roda de premsa. La centralitz­ació de competènci­es no ha funcionat, segons el president, i espera trobar el suport de tota l’oposició parlamentà­ria en el seu afany per gestionar la desescalad­a.

ESTRATÈGIA DE LA GENERALITA­T El pla preveu tres fases: final del confinamen­t, desescalad­a gradual i nova normalitat

MISSATGE “No es pot gestionar el desconfina­ment a 600 quilòmetre­s de distància”

 ?? DEPARTAMEN­T DE PRESIDÈNCI­A / ACN ?? Quim Torra ahir durant el Consell Executiu extraordin­ari
DEPARTAMEN­T DE PRESIDÈNCI­A / ACN Quim Torra ahir durant el Consell Executiu extraordin­ari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain