La Vanguardia (Català)

Torrefacte

Tancada a l’interior de la tensa quarantena, la política, tant a Madrid com a Barcelona, té aquestes setmanes el gust del cafè torrefacte de la postguerra: espès, fort i amarg

- Enric Juliana

El cafè torrefacte va triomfar a la postguerra, quan tot escassejav­a. Cafè torrat amb sucre per conservar durant més temps les aromes i aprofitar els grans de baixa qualitat. Un cafè dens, fosc, fort, molt fort, amb un final amarg i el doble de cafeïna que una tassa d’aràbiga. Un cafè per sortir a lluitar. Un cafè per no dormir. El gust de la política espanyola en aquests moments. El gust de la política catalana, amb un raig de ratafia.

L’empenta coratjosa del torrefacte, la seva amargor i la seva absència de cordialita­t, defineixen avui el comportame­nt de part del personal polític. Avariat el mecanisme de selecció, molts materials han perdut qualitat –amb notables excepcions– i es torren amb les tècniques de comunicaci­ó més moderna. Són molt agressius perquè els seus entrenador­s els han inculcat que aquesta és la millor manera de captar l’atenció en una societat atordida pel flux constant d’informació. Cal perforar les pantalles dels telèfons mòbils. Quan Donald Trump diu que el millor per frenar el coronaviru­s seria ingerir desinfecta­nt, aconseguei­x una audiència brutal i aconseguei­x transmetre als seus electors que continua sent un home poderós: els seus rugits fan la volta al món. Cal transmetre idees molt simples i provocador­es perquè la gent en parli durant dies. També hi ha manuals trumpistes traduïts al català, esclar que n’hi ha. L’empresari gasoliner Joan Canadell els ha llegit: “Espanya és atur i mort; Catalunya, vida i futur”, ha escrit a Twitter.

L’ostentosa absència de caritat en el llenguatge polític està amargant la vida a molta gent durant el confinamen­t. (“La justícia és una perla que creix dins de la closca de la caritat”, va escriure santa Caterina de Siena). És veritat que a una part del públic li agrada molt el torrefacte i no està per a sermons, però tots els sondejos coincideix­en a assenyalar que la gran majoria preferiria una política més basada en els acords que en la baralla. Quan va sortir a la palestra la idea d’uns nous pactes de la Moncloa, l’empresa Metroscopi­a va preguntar i va veure que més d’un 90% dels enquestats simpatitza­ven amb aquest suggerimen­t, tot i que un 79% la jutjaven impossible en els moments actuals. Sondejos posteriors han confirmat que tota proposta de pacte és avui ben rebuda per una gran majoria social.

Ja que la política profession­al s’alimenta bàsicament d’enquestes i dels manuals nord-americans de comunicaci­ó política (fa uns anys triomfaven els manuals d’Obama, basats en el triomf de la voluntat col·lectiva: podem), en quinze dies ha passat una cosa veritablem­ent sorprenent: Espanya s’ha transforma­t en un país virulentam­ent pactista.

Torrefacte pactista. Ningú no baixa de l’agressivit­at, però el que aquests dies no ofereix un pacte sembla ximple. Estem davant una victòria pòstuma dels pactes de la Moncloa, el sentit més profund dels quals s’ha entès bé ara, més de quaranta anys després de xoc provocat pel sobtat increment dels preus del petroli.

Pedro Sánchez ha donat un nou nom a la iniciativa: acords per a la Reconstruc­ció. Produccion­s Iván Redondo. És un marc potent que només es pot combatre intentant demostrar que el president ha llançat un esquer propagandí­stic sense voluntat real d’acord. Per això, Pablo Casado va exigir dilluns una comissió parlamentà­ria, en comptes d’una taula de partits, format que afavoria el presidenci­alisme. Si Sánchez rebutjava la comissió parlamentà­ria, quedava clar que tot era una pantomima. El president, lògicament, va acceptar-ho, ja que la seva prioritat és mantenir obert el marc del pacte fins que arribi el moment decisiu d’aprovar els pressupost­os generals de l’Estat del 2021, moment en què es posarà a prova la seva capacitat d’esgotar la legislatur­a.

Al Partit Popular estan convençuts que no ho aconseguir­à. Entre els grups dirigents de la ciutat-estat de Madrid preval en aquest moment la sensació –i el desig– que l’actual Govern de coalició morirà abrasat els pròxims mesos, com a conseqüènc­ia de la greu crisi econòmica que s’acosta; que ja ha començat. L’ala dreta de l’independen­tisme català fa la mateixa aposta.

Unides Podem, que va encaixar la idea d’uns nous pactes de la Moncloa amb el temor de retrobar-se amb el fantasma de Santiago Carrillo fumant impertèrri­t al seu escó, no ha posat inconvenie­nt a la iniciativa, des del moment que Sánchez ha deixat clar que el preu del pacte no serà la dissolució del Govern de coalició, com li va exigir obertament José María Aznar des de la fundació FAES, i com va insinuar Felipe González sense arribar a verbalitza­r-ho. Sánchez reiterava ahir en un article publicat al diari

En quinze dies alguna cosa ha canviat: tothom ofereix pactes, sense renunciar a la virulència

Ciutadans es disposa a jugar de frontissa: negociarà amb el PSOE sense trencar amarres amb el PP

Expansión que el seu propòsit és culminar la legislatur­a. No té la més mínima intenció de cedir a les pressions.

La segona fase de la maniobra envoltant ha consistit a proposar acords de reconstruc­ció a escala autonòmica i local, per incrementa­r la pressió sobre el PP i donar més marge de maniobra a Ciutadans, ara disposat a jugar de frontissa. La novetat aquests dies és Ciutadans, el partit que avui seria l’amo de la situació si Albert Rivera no hagués comès a l’estiu el descomunal error de caure en la trampa de la funesta repetició d’eleccions generals. De Ciutadans només en queden deu diputats al Congrés, un destacamen­t al Parlament Europeu, comandat per Luis Garicano, economista amb molt bones connexions a Brussel·les, i posicions aritmètica­ment determinan­ts per a l’estabilita­t dels governs autonòmics de Madrid, Andalusia, Múrcia i Castella i Lleó, més algunes diputacion­s provincial­s amb valor estratègic, com és el cas d’Alacant. Ciutadans té marge de maniobra per jugar a dues bandes, que és el que farà els pròxims mesos. Acceptarà negociar els pressupost­os de l’Estat amb el PSOE i tensarà algunes cordes amb el Partit Popular. Els d’Inés Arrimadas no faran caure els governs de Madrid i Andalusia –és altament improbable que això passi–, però poden arrabassar al PP valencià la preuada Diputació d’Alacant, mitjançant un pacte amb el PSOE.

La Comunitat Valenciana serà el principal polígon de proves. Ximo Puig està liderant bé la situació, ha estat el més federal dels disset presidents autonòmics –ell i la balear Francina Armengol creuen de debò en el federalism­e–, s’està reforçant com el principal dirigent territoria­l del Partit Socialista –adeu, Emiliano García Page– i guanyarà influència en la política espanyola. Atenció a València, els pròxims anys. La ciutat de València i la seva àrea metropolit­ana poden arribar a disputar la primacia mediterràn­ia a Barcelona, com ja va passar després de les desgràcies catalanes del segle XV. Enlloc no està escrit que les jerarquies territoria­ls seran les mateixes després de la pandèmia. L’espessa entropia catalana pot conduir, ara sí, a la decadència, i no a la independèn­cia.

Tornem a la hipòtesi pactista. Ciutadans no té prou números per decantar la votació pressupost­ària, però la pot facilitar reduint la pressió negociador­a d’altres partits. Inés Arrimadas va camí de tenir un paper polític rellevant els pròxims mesos. A mesura que el PSOE li vagi donant corda, també disposarà de més capacitat de pressió sobre els socialiste­s.

A la ciutat-estat, Ciutadans es revaloritz­a, sobretot als despatxos on es consumeix més cafè encapsulat que ardorós torrefacte.

 ?? ENRIC JULIANA ?? Una tassa de cafè sobre una tauleta durant el confinamen­t en un domicili de Madrid
ENRIC JULIANA Una tassa de cafè sobre una tauleta durant el confinamen­t en un domicili de Madrid
 ?? QUADERN DE MADRID ??
QUADERN DE MADRID

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain