La Vanguardia (Català)

Quatre països davant el coronaviru­s

França supera Espanya en pessimisme en la Covid-19, mentre que Alemanya i el Regne Unit mostren més confiança

- CARLES CASTRO LAURA ARAGÓ

No era el millor dels temps, però de sobte es va convertir en el pitjor. L’arribada de la Covid-19 ha fet tornar el món ombrívol de Dickens: “Ho teníem tot i no teníem res”; “l’hivern de la desesperac­ió” s’ha imposat a la “primavera de l’esperança”. I així és com viuen molts europeus l’epidèmia del coronaviru­s, segons els sondejos.

França apareix com un dels països que mira la pandèmia amb més pessimisme i desconfian­ça, mentre que la Gran Bretanya i Alemanya exhibeixen una visió més confiada i optimista de la gestió dels seus respectius governs. Espanya se situa en una posició intermèdia, tot i que més a prop de França. Una enquesta feta a principis d’abril per Sciencies PO, el prestigiós Institut d’Estudis Polítics de París, brinda una imatge comparativ­a de l’estat d’ànim dels ciutadans de França, Alemanya i el Regne Unit davant la Covid-19. En paral·lel, les dades de l’últim sondeig del CIS a Espanya permeten completar el quadre, encara que es tracti d’estudis diferents.

Les xifres ho diuen tot. Mentre que un 66% d’alemanys i britànics es mostren satisfets amb la informació dels seus respectius governs sobre l’epidèmia, aquest percentatg­e cau al 43% entre els espanyols i al 39% entre els francesos. I aquesta correlació es trasllada a la confiança en l’actuació de les diferents administra­cions nacionals contra el virus. Només un 39% dels francesos o un 47% dels espanyols aproven la gestió dels seus governs, davant un 69% dels ciutadans del Regne Unit o un 74% dels alemanys.

El contrast entre les percepcion­s d’espanyols i francesos, d’una banda, i l’actitud dels alemanys, de l’altra, es podria explicar per les mateixes xifres de la pandèmia: un nombre de morts semblant a França i Espanya, que quadrupliq­uen els d’Alemanya. Tot i això, la Gran Bretanya

té unes xifres de defuncions només una mica per sota de les que difonen Madrid o París i, en canvi, els seus ciutadans no només aproven la gestió del seu govern sinó que registren la taxa més alta de confiança en les dades oficials.

De fet, i malgrat que el primer ministre britànic es va plantejar inicialmen­t no fer res i deixar que el curs de l’epidèmia conduís a la “immunitat de grup” (amb centenars de milers de morts, això sí), els ciutadans del Regne Unit són els que valoren més bé el cap de l’Executiu. Al contrari, només un 34% dels francesos i un 39% dels espanyols confien respectiva­ment en Emmanuel Macron i Pedro Sánchez, davant un 60% d’alemanys que valoren positivame­nt l’actuació d’Angela Merkel.

En aquesta línia, únicament un 28% dels francesos creuen que hi haurà prou mascaretes disponible­s, una taxa que contrasta amb la dels britànics (un 47%) o els alemanys (més d’un 43%). En realitat un 70% dels francesos dubten de l’estadístic­a oficial sobre equips de protecció, davant un 54% d’alemanys.

Francesos i espanyols confien menys en el seu Govern que alemanys i britànics, segons dades de Sciences PO i el CIS

I només un 45% dels francesos donen per vàlides les xifres oficials de morts, un percentatg­e que supera el 60% entre els alemanys.

L’escepticis­me dels francesos es reflecteix en la seva percepció del civisme col·lectiu davant la pandèmia. Només la meitat consideren que els seus compatriot­es compleixen com toca les mesures de confinamen­t, mentre que aquesta taxa puja a un 80% entre alemanys i britànics i arriba al 94% entre els espanyols. Paral·lelament els francesos són els que porten més malament el tancament a casa i els que es mostren menys satisfets amb la seva vida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain