La Vanguardia (Català)

La república els ressuscita­rà

- Joaquín Luna

El que això escriu és un català perplex i fatigat. L’un darrere l’altre, el president de Catalunya, la portaveu de la Generalita­t, la diputada Borràs al Congrés o el president de la Cambra han dit aquesta setmana que la república hagués salvat vides.

Ja només cal afegir que la república ressuscita­ria els seus morts. Tots Llàtzers de Betània, quatre dies a l’altre món i després a fer un tomb i estirar les cames...

Els governs del món s’esforcen aquests dies per salvar vides, Generalita­t inclosa, amb més encert o menys. Però només hi ha un lloc a Europa –i és Catalunya– on els governants llancen la fal·làcia que els morts els posa el veí.

Diuen tenir “motius fonamentat­s” per sostenir aquesta hipòtesi. El joc està molt vist. Vaig al mercat global, compro el que convé avui d’aquí, demà d’allà, i aquests dies m’escudo en un informe de la Fundació Konrad Adenauer –“una institució de prestigi”, repeteix Torra– que faig meu i

President Torra: i quan la Konrad Adenauer parla del “funest verí” de l’independen­tisme?

de passada impression­a les visites.

L’informe atribueix als estats petits o descentral­itzats més eficàcia davant la Covid-19. Passarem per alt que Espanya no és jacobina i està gairebé tan descentral­itzada com Alemanya, La Constituci­ó de la qual, per cert, prohibeix taxativame­nt als lands qualsevol temptativa d’“autodeterm­inació”. O que la petita Bèlgica és líder mundial en mortalitat de coronaviru­s per cada 100.000 habitants.

Un dels responsabl­es de l’informe de la Fundació Konrad Adenauer, Wilhelm Hofmeister, el seu director a Espanya, és la mateixa autoritat que el 18 de febrer del 2019 va descriure l’independen­tisme català com a “primer i abans que res un funest verí ideològic”.

Més idees de l’informe de la Konrad Adenauer: “Com en altres llocs, el nacionalis­me a Catalunya es basa en la ficció d’una nació que mai va existir”. I per no cansar-los, retreuen a l’independen­tisme que tracti d’imposar les seves tesis a una majoria de catalans, vots en mà.

President Torra: quan hem de creure els ciutadans de Catalunya la Fundació Konrad Adenauer? Quan vostès ens ho manin? Frega el deliri sostenir que la república hagués salvat vides. No ho sabrem mai. No estem en els anys de les il·lusions sinó en un dia a dia poc propici per a manipulaci­ons informativ­es. I els dijous no hi ha miracle, com el de sant Llàtzer.

Sort en tenim que continuem a la UE, la zona euro i l’OMS...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain