La Vanguardia (Català)

Massa incerteses

-

Apartir d’avui, els menors de fins a tretze anys podran sortir a passejar en companyia d’un dels seus progenitor­s o d’un tutor autoritzat. Després de sis setmanes de confinamen­t a causa del coronaviru­s, aquesta mesura específica és molt benvinguda. Perquè a Espanya hi ha gairebé sis milions de menors d’aquesta edat. I perquè la seva sortida al carrer constituei­x una primera fase –després de permetre’s la tornada a la feina en el ram de la construcci­ó i a determinat­s sectors industrial­s no essencials– en el programa gradual de desconfina­ment de la població. La segona, anunciada ahir pel president del Govern central i condiciona­da a què funcioni bé la primera, és la possibilit­at de sortir a fer esport a l’aire lliure en solitari i de passejar a partir del 2 de maig. Es tracta d’una altra mesura molt esperada, ja que no tothom pot exercitar-se a casa.

En espera que es presenti dimarts vinent formalment el pla de desescalad­a, aquest presenta, de moment, moltes més ombres que llums. Si alguna cosa importa ara al comú dels espanyols, a més de la seva salut i la dels seus, és saber quan podran recuperar quelcom semblant a la seva rutina. Res no els produeix tanta ansietat com saber quan podran reprendre els ritmes de feina, quan podran recuperar la seva vida social, quan i on podran anar de vacances o quan es podran tornar a divertir a l’auditori, el cinema o l’estadi de futbol. Comprenen perfectame­nt l’enorme desafiamen­t que suposa la Covid-19, així com la necessitat de fer-li front amb el cap fred i sense precipitar-se, per evitar rebrots i noves restriccio­ns. Però, alhora, agrairien que la política comunicati­va del Govern fos bastant més transparen­t i precisa.

Perquè no ho està sent. És sabut que ens enfrontem a un enemic invisible i insidiós, amb una evolució que cap país no coneix encara del cert. Però és també un fet que el Govern ha fet algun pas en fals. L’últim va ser precisamen­t el relatiu a la sortida dels nens, per als que primer es van anunciar unes normes i després unes altres. Potser pugui això atribuir-se a diferèncie­s al si de la coalició governamen­tal. Però hem de demanar al Gabinet que presideix Pedro Sánchez que minimitzi aquestes o altres imprecisio­ns, que innecessàr­iament estressen més una població ja molt estressada.

Els dubtes són encara molts. Potser massa. De vegades fa la sensació que l’extrema prudència del Govern podria ser conseqüènc­ia indirecta dels seus errors inicials. Com si volgués evitar tant sí com no que a aquells errors, fruit de la imprevisió, la lentitud o certa improvisac­ió, se sumessin ara altres derivats d’una possible precipitac­ió en el desconfina­ment. En qualsevol cas, els diferents sectors econòmics agrairien molt tenir algun indici aproximat de quan podran reprendre la seva activitat. Necessiten temps per reorganitz­ar-se. Tots els comerços voldrien tenir una idea aproximada del seu calendari de reobertura. Per a molts d’ells, un mes més o menys pot suposar la continuïta­t o el cessament del negoci. I els diferents col·lectius socials –entre ells el dels grans, molt baquetejat ja en aquesta crisi– agrairien saber quan podran tornar a trepitjar el carrer. Altres països com Alemanya han tingut des de l’inici una comunicaci­ó més franca. Fins i tot per transmetre les notícies menys amables. Per exemple, la cancellera Merkel quan, al començamen­t de la crisi, no va tenir cap problema a declarar que el 60% o el 70% dels alemanys s’encomanari­en.

El Govern espanyol faria bé de trobar un millor equilibri entre la prudència i una més gran previsió i transparèn­cia. La població adulta entén que el procés de tornada a la normalitat serà lent, potser amb alguna reculada, i que requerirà paciència i més responsabi­litat individual que control policial. Però també necessita poder programar el seu gradual retorn a la normalitat. Es pot viure en l’adversitat. Però es fa difícil quan es dissipa tan a poc a poc la incertesa.

La ciutadania agrairia un full de ruta clar per anar programant el seu retorn gradual a la normalitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain