La Vanguardia (Català)

Salvar el turisme

-

El sector turístic necessita un pla de rescat, de reestructu­ració i de promoció urgent, específic i ambiciós econòmicam­ent i estratègic­ament. Ningú no discuteix que és l’activitat més afectada per la pandèmia de la Covid-19 i la que més temps pot trigar a recuperar-se plenament. Hotels, restaurant­s, bars, companyies de transport i agències de viatges, entre altres subsectors vinculats al turisme, probableme­nt no tornaran mai a la situació anterior a la pandèmia sinó que iniciaran una etapa de canvi profund. És un repte difícil.

D’entrada cal prendre més mesures perquè les empreses i establimen­ts del sector puguin resistir el temps que calgui fins que la situació es normalitzi. Això no succeirà fins que la gent, especialme­nt dels països emissors de turisme, perdi la por de viatjar. La solució ideal seria que aviat els científics descobriss­in una vacuna o un tractament per curar ràpidament la malaltia. Llavors tot s’arreglaria ràpidament. Però mentre això no arribi, i pot trigar un any en el millor dels casos, la situació serà molt complicada. Espanya ha de reaccionar amb rapidesa i intel·ligència per salvar el que és el primer sector de la seva economia. És fonamental mantenir a la superfície la màxima capacitat turística del país, ja que aporta a la riquesa nacional 176.000 milions d’euros anuals que represente­n el 14,6% del producte interior brut i que generen més de tres milions de llocs de treball. No en va Espanya és la segona potència turística del món, després de França, amb prop de 85 milions de visitants estrangers.

El futur del sector turístic, en qualsevol cas, va molt lligat als esforços del sector sanitari per combatre la pandèmia de la Covid-19. Espanya, quan sigui possible, ha de vendre la imatge de país lliure de Covid-19, o almenys que ha aconseguit tenir la pandèmia sota control, perquè els turistes puguin venir sense por. De moment encara no és aquesta la situació. Mentrestan­t, tots els establimen­ts del sector així com ports, aeroports, estacions, mitjans de transport, platges i centres d’atracció turística han de reestructu­rar-se i redissenya­r-se a fons per garantir la màxima protecció al públic perquè no s’encomani. Les administra­cions haurien d’arbitrar algun tipus de certificat que indiqués: lloc protegit de la Covid-19. Igualment caldria treballar en una doble direcció per evitar que l’arribada de turistes comporti un nou focus de contagi.

Les vacances de sol i platja, en les quals està especialit­zada Espanya, s’haurien de posar en relleu –a les massives campanyes de promoció que es necessiten– com a font de salut i de reforç del sistema immunològi­c.

L’esforç humà, tecnològic i econòmic que aquest pla de xoc exigeix de tot el sector i de totes les administra­cions, que han de treballar conjuntame­nt, és tan ingent com necessari per salvar la primera activitat econòmica del país.

Espanya necessita un potent pla estratègic per mantenir a la superfície el primer sector econòmic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain