La Vanguardia (Català)

Vacunes o canons

- Ramon Rovira

Malgrat les referèncie­s bèl·liques, les apel·lacions al valor patri i la vistosa presència de militars en les rodes de premsa properes, la crisi sanitària no és una guerra ni el coronaviru­s un enemic que es pugui abatre a canonades. La temptació de recórrer al relat inspirat per Winston Churchill per defensar la llibertat i fonamentar la resistènci­a britànica davant l’assetjamen­t nazi és comprensib­le, però no per això menys falsa. En canvi, els mesos transcorre­guts des de l’esclat de la pandèmia a Wuhan han fixat altres certeses. La més determinan­t, el gir copernicà que patirà l’economia global, la imperiosa adaptació a una nova realitat empobrida i la necessitat de salvaguard­ar i potenciar un sistema sanitari públic capaç de fer front a futures pestes que posin en perill el planeta. Un desafiamen­t colossal que en èpoques de privacions suposa prioritzar l’ús dels minvats recursos públics a favor de la salut i en detriment d’altres partides. Exactament el contrari del que han fet fins ara la majoria dels ajuntanúme­ros de torn a l’hora de quadrar els seus pressupost­os, arrel de la crisi que ens tenalla.

Davant una pandèmia que assola el món i que s’ha demostrat letal tant en vides arrabassad­es com per la seva potencial càrrega de desequilib­ri econòmic i generació de pobresa, es requereixe­n respostes d’estadista, de responsabl­es polítics capaços de transitar per territoris ignorats on els mapes es desdibuixe­n i les brúixoles embogeixen. El desafiamen­t és tenir el coratge d’anteposar la recuperaci­ó del malmès benestar a les despeses destinades a combatre quimèrique­s amenaces i invertir fins a l’últim cèntim en investigac­ió, vacunes o màscares en lloc d’en artefactes bèl·lics, per exemple.

Quan arribi el moment de l’examen final, s’haurà de demanar responsabi­litats, però sobretot aprendre de la dolorosa lliçó per forjar una aliança sanitària internacio­nal dotada dels recursos més grans i els millors esforços que ens protegeixi millor davant la inevitable tornada del maligne. Albert Camus en les últimes línies de La pesta va deixar escrit: “El bacil de la pesta no mor ni desapareix mai, pot romandre durant decennis adormit als mobles, a la roba, espera pacientmen­t a les alcoves, a les bodegues... i que pot arribar un dia en què, per a desgràcia i ensenyamen­t dels homes, desperti les seves rates i les enviï a morir en una ciutat feliç”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain