La Vanguardia (Català)

La clau serà recuperar la confiança

- Cristina Jolonch

Els dubtes al sector de la restauraci­ó són tan nombrosos i diversos com les línies de negoci que engloba. “Per què es voldrà casar la gent aquest any si un casament és una festa i no sabrem si podrem fer aperitiu, ball o ni tan sols abraçar-nos?”, es preguntava aquesta setmana Nandu Jubany, el rei dels banquets més reeixits. Pels xats compartits per col·legues del sector circulen fotos de mampares de separació entre taules. “De debò?”, es pregunten alguns profession­als, que no saben si és un altre mem, tot i que la situació no és per fer gaire broma, o serà una exigència que aviat se’ls plantejarà.

“Ens han arribat tarifes de màquines per al control tèrmic dels clients abans d’entrar”, però penso que això no és una feina que ens toqui fer a nosaltres”, explica Lito Baldovinos, de les coctelerie­s i restaurant­s del grup La Confitería, que estudia amb el seu soci la possibilit­at d’“enviar el bàrman a les cases per fer festes privades amb molt pocs convidats o crear paquets per muntar-te la petita festa tu mateix”. Haurem de canviar les normes de conducta social, i, com apunta Joan Roca, “japonitzar-nos una mica pel que fa a les maneres de cuinar i de relacionar-nos”. Mentre ningú no sap del cert quines seran les regles del joc que imposarà l’Administra­ció, tampoc ningú no dubta que s’haurà de reduir l’aforament als bars i els restaurant­s i sofisticar les mesures d’higiene. “Estem mirant les mampares que instal·larem a la barra del Tapas 24”, afirma Carles Abellán: “Però pensem en moltes altres coses: des d’ofertes postconfin­ament amb la cervesa i les postres de franc al començamen­t fins a suprimir les cartes per limitar-nos a presentar les propostes a les pissarres, fer servir material d’un sol ús per servir o fomentar el menjar per emportar amb un descompte d’un 25% per als que el vagin a recollir al local”.

Amb descomptes o sense descomptes, el menjar a domicili és l’opció per la qual es decanten cada vegada més empresaris davant la por que això s’allargui o que als clients els costi recuperar la confiança. “Aquest és el gran repte”, explica Dani Lechuga, de Barceni, que assegura que de totes les altres coses els restaurado­rs se’n sortiran. “Però ens cal que es recuperin l’alegria i la confiança”, conclou. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain