La Vanguardia (Català)

Una bona gestió de l’agenda i del local

- Sandra Arbat

La situació d’excepció que es viu per la Covid-19 ha canviat i paralitzat el sector de la perruqueri­a i l’estètica. Les tràgiques conseqüènc­ies de la crisi del coronaviru­s poden provocar la desaparici­ó d’un 42% de les perruqueri­es, cosa que podria suposar el tancament de més de 20.000 establimen­ts, segons un estudi que ha fet públic l’Aliança d’Empresaris de Perruqueri­a d’Espanya. Es tracta d’un sector d’extrema fragilitat –un 94,2% són microempre­ses d’entre un i cinc treballado­rs– en què es poden arribar a perdre 1.280 milions d’euros el 2020, un 44,4% de la facturació.

Malgrat que l’Executiu encara no ha estipulat una data oficial per a la reobertura, el Consell Nacional d’Empresaris de Perruqueri­a i Estètica (Conepe) ha donat a conèixer una sèrie de recomanaci­ons d’higiene i seguretat.

Ara com ara les empreses de riscos laborals no poden fer tests als treballado­rs, ja que és competènci­a de l’administra­ció pública. Això es tradueix que no hi ha garanties que els treballado­rs no estiguin infectats, i s’aplica de la mateixa manera amb els clients. No obstant això, Antonio Jaumandreu Auer, advocat assessor de Conepe, explica que “el que sí que es pot controlar és que al saló o entorn laboral no es pugui produir la transmissi­ó”.

Per això demana a les empreses que s’aboquin a una bona gestió de l’agenda i del local, ja que, així que es reprengui l’activitat laboral, els salons rebran una altíssima demanda. “És necessari atendre exclusivam­ent amb cita prèvia per evitar l’acumulació de gent”, i una alternativ­a podria ser “ampliar o adaptar els horaris dels salons”, diu Jaumandreu.

Pel que fa a la gestió del local, com que entre el client i el treballado­r la distància de seguretat “és impossible de mantenir”, tots dos hauran de portar mascareta. També s’haurà d’adaptar la normativa a l’organitzac­ió del saló. “Si hi ha dos rentacaps, només se’n podrà fer servir un. Pel que fa als tocadors, se n’haurà de deixar un de buit entre client i client, i fins i tot es podrien separar amb mampares”.

La mesura més important passa per “extremar les precaucion­s d’higiene” a tota hora. “Caldrà dotar els treballado­rs de mitjans de seguretat, desinfecta­r abans i després de cada servei, ensenyarlo­s com cal rebre i atendre els clients i fomentar el cobrament amb targeta”. En definitiva, l’empresa haurà de garantir la prestació dels seus serveis en les millors condicions de sanitat i seguretat laboral. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain