La Vanguardia (Català)

La impossibil­itat de tornar a l’hora punta

- David Guerrero

La necessitat de guardar unes distàncies mínimes entre els passatgers enfronta el transport públic a un escenari per al qual no està pensat. L’hora punta, tal com es coneix fins ara, no pot tornar a existir a curt termini. Ho fa impossible la recomanaci­ó sanitària de limitar la capacitat de trens i autobusos a un màxim del 33% de la capacitat. La regla d’un terç impera des del decret de l’estat d’alarma, i l’Executiu treballa amb la idea de mantenir-la durant els primers compassos del desconfina­ment.

Amb aquest condiciona­nt, milers de persones a Barcelona,

Madrid i la resta de les grans ciutats hauran de buscar mitjans alternatiu­s. El cotxe es presenta com l’opció més individual i aïllada, però aboca a un col·lapse viari. “No hi ha prou espai a les ciutats perquè el vehicle privat es faci càrrec de tots els desplaçame­nts que es feien en transport públic”, adverteix el president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Ricard Riol. La bicicleta i el patinet semblen una solució per als trajectes de menys de deu quilòmetre­s, i s’estan fent els primers passos per potenciar-ne l’ús.

Una de les solucions perquè el transport públic pugui augmentar la capacitat permesa –i, de passada ,recuperar la confiança dels usuaris– passa per l’obligació de portar mascaretes i la recomanaci­ó de fer servir guants. “Aquesta obligatori­etat hauria d’anar acompanyad­a d’un accés a les mascaretes de manera fàcil, barata o amb tutorials per fer-les a casa”, apunta el president de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC), Ricard Font. Ciutats com Viena ja ho han fet així.

En espera de la manera com s’actuarà a Espanya, els operadors busquen la fórmula de recuperar la confiança perduda dels viatgers després de setmanes en què s’ha vist el transport públic com un lloc a evitar.

També preparen plans de contingènc­ia econòmics, ja que la caiguda de més d’un 90% de les validacion­s provoca problemes de liquiditat i farà necessària una aportació pública més important per garantir la viabilitat del sistema de transport. /

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain