La Vanguardia (Català)

Protecció sense perdre la proximitat

- Óscar Muñoz

La relació estreta amb el client, a qui es coneix i s’aconsella en les compres, defineix el petit comerç, i ha de ser la seva fortalesa quan reobri. Aquest sector confia que les mesures que haurà d’aplicar no es converteix­in en tanques i que la gent aposti, ara més que mai, per la proximitat. L’ús de mascaretes i guants o el respecte de la distància social, que ja són norma als establimen­ts d’alimentaci­ó que continuen actius, es mantindran. Segurament, als locals més freqüentat­s caldrà afegir limitacion­s d’aforament per evitar aglomeraci­ons i esperar torn al carrer, instal·lar mampares en algunes zones i desinfecta­r espais i gènere amb freqüència; per exemple, les peces que s’emproven en botigues de roba.

És urgent reobrir perquè està en joc la supervivèn­cia de milers de petits negocis, insisteixe­n les organitzac­ions empresaria­ls. “Ja ho podríem fer en bones condicions”, assenyala Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç, que agrupa 24 eixos comercials de barris d’aquesta ciutat amb més de 25.000 establimen­ts. En altres països que van tancar més tard ja estan obrint, recorda. “El primer és la seguretat dels nostres treballado­rs i clients; esclar que caldrà prendre precaucion­s i seguir unes normes, però encara no sabem quines”. I adverteix: “No podem semblar astronaute­s; la gent no vindrà a comprar”.

“Ara tenim un temps preciós per preparar-nos; s’ha d’aprofitar. No se’ns pot obligar a reobrir d’un dia per l’altre; això no es pot improvisar”, assenyala Pedro Campo, president de la Confederac­ió Espanyola de Comerç (CEC), que reclama claredat al Govern espanyol. Aquesta entitat, que representa 450.000 detalliste­s i autònoms amb 1,3 milions de treballado­rs, proposa el model aplicat a Àustria, on primer han obert els punts de venda de fins a 400 m2 i després obriran, progressiv­ament, els més grans, de la mateixa manera que s’ha començat amb horaris reduïts que s’aniran ampliant. En qualsevol cas, lamenta, l’adaptació comportarà sobrecosto­s per a uns negocis que aquesta crisi ja ha ferit greument. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain