La Vanguardia (Català)

Anar de botigues no tornarà a ser igual

- Pilar Blázquez

Si hi ha una cosa que tenen clara les grans superfície­s és que la reobertura dels seus establimen­ts no vindrà seguida de grans allaus de clients. “Pel que s’està veient en altres països, no hi ha eufòria compradora. La por de la crisi econòmica és molt present”, assegura Ignacio Sierra, director general de Tendam, la companyia que hi ha al darrere de marques com Cortefiel, Springfiel­d o Women’secret, entre d’altres. El seu repte, com el de totes les grans superfície­s, és resoldre amb el màxim encert possible la complicada equació de motivar els clients mentre garanteixe­n unes condicions d’higiene extremes. Tendam, Inditex, Desigual, Mango i, fins i tot, El Corte Inglés aplicaran, quan l’Executiu els permeti reobrir els negocis, un estricte protocol de seguretat que El Corte Inglés ja va posar en marxa als seus establimen­ts d’alimentaci­ó. Guants, mascaretes, presa de temperatur­a per a treballado­rs i clients, pantalles protectore­s als punts de pagament, desinfecci­ó personalit­zada dels terminals i incentiu del pagament sense contacte. En el cas del sector tèxtil, també sembla generalitz­ada la tendència a posar en quarantena de 48 hores la roba que s’emprovin els clients, segons expliquen a Tendam, Inditex, Desigual o Mango.

L’experiènci­a de les botigues que ja tenen obertes també apunta que anar de botigues serà molt diferent. Se senyalitza­ran físicament les distàncies per als clients. Es restringir­à l’accés als emprovador­s, que no s’utilitzara­n en la màxima capacitat. “Es repensaran per adaptar l’experiènci­a de compra tenint en compte la convivènci­a amb el canal digital”, explica Alberto Ojinaga, mànager director de Desigual.

També aposten per aquesta línia de combinar l’experiènci­a a la botiga amb l’experiènci­a digital altres grans cadenes tan variades com Toys R Us, Leroy Merlin, Decathlon o Ikea. “Tenim clar que res no serà igual. Hi haurà menys gent a les botigues i més mesures de seguretat. Però en aquesta crisi també hem descobert el bon funcioname­nt de la venda i l’assessoram­ent telefònic, que mantindrem”, expliquen des de Leroy Merlin.

També cal esperar canvis considerab­les a Ikea, que, després d’obrir totes les seves botigues a la Xina i algunes a Alemanya, té clar que la prioritat és aconseguir que treballado­rs i clients tinguin les màximes condicions de seguretat possibles.

Tot i això, les grans cadenes encara tenen pendent definir altres qüestions com la gestió de devolucion­s o les proves de productes. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain