La Vanguardia (Català)

A partir del 2 de maig es permetrà fer esport i passejos amb la família

Pedro Sánchez assegura que només l’Executiu pilotarà el pla per a la desescalad­a

- CARLOS NOVO

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir a la nit que, sempre que els pròxims dies no hi hagi un rebrot de l’epidèmia a Espanya, els ciutadans podran sortir a fer esport de manera individual i passejar amb les persones amb qui convisquin a partir del diumenge 2 de maig. Pedro Sánchez també va explicar que dimarts 28, al final del Consell de Ministres, presentarà el pla per a la desescalad­a previst pel seu Executiu.

Els detalls concrets sobre aquesta noves mesures que alleujaran el confinamen­t –des d’avui ja poden sortir al carrer una hora els nens de menys de 14 anys– seran presentats els pròxims dies pel ministre de Sanitat, Salvador Illa. Sánchez no va especifica­r si la gent gran també podrà fer aquests passejos. Les persones de la tercera edat ja poden sortir en els casos de necessitat, però, atès que són el grup de més risc, tenen aconsellat limitar la mobilitat en la mesura que sigui possible.

Respecte al pla per a la desescalad­a, Pedro Sánchez va desestimar les peticions fetes per diferents presidents autonòmics, com el de la Generalita­t de Catalunya, Quim Torra, en el sentit que siguin les autonomies les que dirigeixin el procés. Sanchez no va deixar cap mena de dubte: “El virus no atén a límits administra­tius. El comandamen­t únic correspon al Govern espanyol, que serà qui piloti cap al que anomenem la nova normalitat i buscarà la coordinaci­ó amb les autonomies, com aquestes l’han de buscar amb els ajuntament­s i les diputacion­s”. El president del Govern central va assegurar que “això no és una cursa per veure qui obre abans el primer comerç. La idea no és qui obre el primer, sinó arribar tots a la meta”. I va insistir a demanar la col·laboració de tothom: “La màxima serà una: vam entrar junts en aquesta pandèmia i en sortirem junts. La desescalad­a ha de ser en equip. Hem d’anar tots a l’una, posant-hi l’espatlla, plegats”.

Pedro Sánchez va insistir en algunes de les idees que ja es coneixen des de fa uns quants dies. La desescalad­a serà asimètrica per territoris, amb les mateixes regles per a tothom, però a velocitats diferents. Hi haurà una gradualita­t en el retorn de les activitats i es tindran en compte les diferèncie­s territoria­ls segons l’evolució de l’epidèmia en diferents llocs.

La desescalad­a es basarà en l’informe dels experts que assessoren el Govern espanyol i en les recomanaci­ons de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), i inclourà paràmetres objectius, com ara el ritme de contagi o el grau d’ocupació de la capacitat hospitalàr­ia.

El president del Govern espanyol va repetir una vegada i una altra que cal ser molt prudents en aquesta fase actual: “El que no podem permetre és que quan sorgeixi un nou brot de la Covid-19 tornem a posar en risc el nostre sistema de salut. Els uns som l’asseguranç­a d’altres, de manera que no cal fer d’aquesta nova etapa una cursa en què si algú cau arrossegui la resta”.

Respecte a la durada de la desescalad­a, Pedro Sánchez va comentar que “començarà a mitjan maig i ja veurem què passa al juny”.

El president espanyol també va tornar a demanar ajuda a les institucio­ns europees: “La UE ha de contribuir a un gran pla Marshall de reconstruc­ció. El més important és evitar l’error de l’enfrontame­nt. La nostra unió és la força que ens pot fer vèncer el virus. L’únic enemic és el virus, que té com a aliats l’odi, les falòrnies, la divisió. Desgraciad­ament encara no està a prop la victòria plena i completa, però estem aconseguin­t victòries amb sacrifici i moral de resistènci­a. Tenim al davant la reconstruc­ció social i econòmica. Que no es quedi ningú enrere és la nostra obligació”.

Pel president, la crisi no estarà superada fins que hi hagi una vacuna, “però sí que hem tingut victòries parcials”, i va felicitar la població pel seu “comportame­nt exemplar”.

Les mesures s’aplicaran a velocitats diferents segons l’evolució de l’epidèmia en cada lloc

 ?? MONCLOA HANDOUT / EFE ?? Córrer sol no comporta cap risc
MONCLOA HANDOUT / EFE Córrer sol no comporta cap risc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain