La Vanguardia (Català)

Melania Trump fa 50 anys amb una trajectòri­a reservada i criticada

La primera dama dels Estats Units arriba al mig segle amb una trajectòri­a qüestionad­a

-

Melanija Knavs avui fa 50 anys. Aquest va ser el nom que van posar Viktor, un venedor d’automòbils, i Amalija, una empleada d’una fàbrica de tèxtils, a la petita de les seves dues filles, nascuda sota el règim de l’antiga Iugoslàvia, avui Eslovènia, a la ciutat de Svenica. Segurament allà o a Ljubljana, la capital, seria on Melanija hauria celebrat l’aniversari si hagués continuat amb els estudis d’arquitectu­ra. Però els va deixar al primer curs quan un fotògraf la va convèncer que tenia futur com a model. Va treballar a tot Europa, es va fer retocs estètics i es va canviar el nom pel de Melania Knauss. El 1995, va fer el salt als Estats Units. En una festa a Nova York va conèixer Donald Trump, 24 anys més gran que ella, amb qui es va casar. I és per aquest motiu que Melanija/Melania celebrarà el seu mig segle a la Casa Blanca, com correspon a la dona del 45è president dels Estats Units.

Quan Melania va començar la relació amb el magnat, a finals del 1998, el seu físic i el seu estil eren vistosos, molt al gust de Trump: escot, obertures, siluetes cenyides i poca discreció. El seu èxit més important com a model va ser aparèixer a l’edició del 2000 de Sports Illustrate­d. El 2004, Trump li va demanar matrimoni amb un anell de tres milions de dòlars. I el 22 de gener de l’any següent, l’eslovena, amb un espectacul­ar vestit de Dior, es convertia en la tercera esposa de Trump. El casament es va celebrar a la mansió de l’empresari a Mar-aLago, a Florida, davant 450 convidats i en un saló daurat, d’estil versallesc, que es va construir especialme­nt per complaure la núvia.

La nova senyora Trump gaudia del somni americà amb tota la seva opulència i, el 2006, la parella va donar la benvinguda a Barron, el seu únic fill en comú. De mica en

mica, Melania va evoluciona­r cap a un estil més sobri en la manera de vestir, sobretot quan es va convertir en empresària de la seva firma de joies i de cosmètica.

L’agost del 2016, després que el seu marit va ser elegit candidat republicà a la presidènci­a dels Estats Units, Melania, va haver de fer front al seu passat, quan van sortir a la llum fotos antigues seves en què sortia despullada. Des de la seva arribada a la Casa Blanca, el gener del 2017, Melania Trump és sens dubte la primera dama (la primera estrangera) més qüestionad­a i reservada dels Estats Units. I és que, sent el seu model a seguir Jackie Kennedy, i la seva predecesso­ra Michelle Obama, no ho tenia fàcil. L’any passat es va publicar una biografia no autoritzad­a, Free Melania (Allibereu Melania), utilitzant el lema d’una campanya empresa pels seus defensors. El llibre pretenia desmuntar la imatge de dona submisa i d’aparador. Assegura que influeix en Trump i que discuteixe­n de molts temes. Quan el vol fer enfadar, es posa roba folgada i masculina, i no els vestits cenyits que a ell tant li agraden.

Diu Kate Bennett, l’autora, que en la intimitat Melania és una dona càlida i amable però que amb certs assessors es mostra desconfiad­a, després d’haver llegit un discurs plagiat de Michelle Obama i que es filtressin els seus nus. És per això que s’estima més seguir el seu criteri, encara que hagi causat certes polèmiques (especialme­nt de vestuari): l’abric de Dolce & Gabbana de 51.000 dòlars, que va portar en la seva primera cimera del G-7; el barret amb què va anar a Kènia, molt semblant al dels soldats britànics durant la colonitzac­ió, o la jaqueta de Zara amb la inscripció

En realitat no m’importa. I a tu? en un centre d’immigrants. L’última polèmica l’ha protagonit­zada fa unes setmanes, quan en plena crisi per la pandèmia va publicar a Twitter: “Estic emocionada de compartir el progrés del pavelló de tennis a @WhiteHouse”, una cosa de què només gaudiran la seva família i les dels futurs presidents.

Nascuda a Eslovènia, va deixar els estudis d’arquitectu­ra per fer de model i el 1998 va conèixer el seu marit

 ??  ??
 ??  ?? Donald i Melania Trump el 2016 a la convenció que el va elegir candidat presidenci­al republicà
Donald i Melania Trump el 2016 a la convenció que el va elegir candidat presidenci­al republicà
 ?? STRINGER / REUTERS ?? Melanija Knavs el 1987 a Ljubljana
STRINGER / REUTERS Melanija Knavs el 1987 a Ljubljana
 ??  ?? Melania. de vermell, el primer Nadal com
Melania. de vermell, el primer Nadal com
 ?? RON GALELLA / GETTY ?? El 1998, poc després de coneixe’s
RON GALELLA / GETTY El 1998, poc després de coneixe’s
 ?? CHIP SOMODEVILL­A / AFP ?? Trump jurant com a president amb Melania i Barron
CHIP SOMODEVILL­A / AFP Trump jurant com a president amb Melania i Barron
 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? Melania va ser molt criticada per portar aquest barret
CAROLYN KASTER / AP Melania va ser molt criticada per portar aquest barret
 ?? ANDREW HARNIK / AP ?? Un dels seus moments polèmics
ANDREW HARNIK / AP Un dels seus moments polèmics
 ??  ?? ISABEL CLARÓS
ISABEL CLARÓS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain