La Vanguardia (Català)

Veïns de la Mina impedeixen un alberg de toxicòmans

Afers Socials tenia previst instal·lar al pavelló esportiu del barri un centre amb servei de venipunció per a heroïnòman­s

- FEDE CEDÓ

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, ha decidit suspendre definitiva­ment la instal·lació d’un centre per a toxicòmans al pavelló poliesport­iu de la Mina. Mig centenar de veïns van irrompre al centre esportiu quan els membres de la Creu Roja instal·laven els llits i adequaven les instal·lacions per a l’alberg que el mateix alcalde va requerir insistentm­ent al Departamen­t d’Afers Socials.

Va córrer la veu entre els veïns que la Generalita­t havia accedit a la petició de l’alcalde, pressionat al seu torn per altres residents dels blocs Venus i Saturn, cansats de trobar-se al replà de l’escala els drogoaddic­tes injectant-se l’heroïna que acabaven d’adquirir als narcopisos. Ahir, quan els membres de la Creu Roja van començar a descarrega­r llits i material sanitari per obrir el centre aquest dilluns, van irrompre a la instal·lació unes quaranta persones del barri que van amenaçar els treballado­rs, que es van negar a permetre obrir l’alberg.

Davant les amenaces i les violentes expression­s dels veïns, l’alcalde ha lamentat els fets i ha decidit avortar tot el dispositiu previst. “Els mateixos veïns s’oposen al que demanen d’altres”, va lamentar Callau, que es va estimar més prendre la decisió per seguretat. Al lloc dels fets van acudirhi diverses patrulles dels Mossos que van intentar mediar en el conflicte.

L’Ajuntament de Sant Adrià havia demanat nombroses vegades l’actuació de la Generalita­t per treure dels carrers un grup de toxicòmans que no compleixen el confinamen­t i tenen amoïnats els veïns de blocs on adquireixe­n la droga. Els residents dels blocs de la Mina expliquen el greu problema d’insegureta­t que provoca el grup de toxicòmans. Es tracta d’uns vint consumidor­s habituals d’heroïna d’origen romanès, sense sostre, amb nombrosos antecedent­s, que creen una gran alarma social i nombrosos problemes de seguretat, ja que, després d’adquirir les dosis als narcopisos del barri, els veïns se’ls troben per l’edifici. La majoria de les queixes veïnals són de residents dels blocs Venus i Saturn.

Els romanesos, que no consta que estiguin infectats de la Covid-19, malviuen en cabanyes i barraques sota el pont de l’autopista i al costat de la via del tren, i no respecten el confinamen­t, cosa que propicia l’alarma dels veïns.

El dispositiu per atendre els toxicòmans de la Mina i sense sostre havia de funcionar a tall d’alberg habilitat a l’interior de la instal·lació poliesport­iva. Segons va explicar el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesias, “era un dispositiu temporal d’urgència” que intentava controlar un grup de consumidor­s d’estupefaen­ts que habitualme­nt no tenen un lloc de residència fix i que, malgrat que estan controlats pels serveis de la Creu Roja, no accedeixen al circuit habitual dels centres d’addiccions gestionats pel Departamen­t de Salut, ni als programes de prevenció que ofereix el centre d’assistènci­a primària de la Mina.

L’alberg disposava de vint places amb acompanyam­ent personalit­zat. L’espai tenia totes les mesures de distanciam­ent social, amb un equip de profession­als format per metges, infermers, educadors socials, monitors i personal de neteja i també de seguretat, ja que el centre “era d’atenció continuada les 24 hores del dia”.

Al centre hi haurien pogut tenir un llit per passar-hi la nit i mitjans per a la higiene personal, amb dutxes i lavabos habilitats, així com roba subministr­ada per la Creu Roja. A més, l’Ajuntament es feia càrrec del càtering de menjar, i la resta de les despeses corrien a càrrec de la Generalita­t.

El pavelló també permetia que els toxicòmans tinguessin accés a una sala de venipunció assistida i una infermeria per injectar-se la droga que abans haurien adquirit en els punts de tràfic habituals del barri. La intenció en aquest espai era oferir tractament­s d’inducció a la metadona. En paral·lel, es preveia una sala de consum fumat, la manera de consumir heroïna per inhalació.

El dispositiu intentava treure dels carrers uns vint toxicòmans que tenen atemorits els veïns del barri

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els Mossos van anar al pavelló de la Mina per mediar amb els veïns que s’oposen al nou servei
ÀLEX GARCIA Els Mossos van anar al pavelló de la Mina per mediar amb els veïns que s’oposen al nou servei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain