La Vanguardia (Català)

Detingudes 572 persones per violència domèstica durant el confinamen­t

- TONI MUÑOZ

El confinamen­t es converteix en una etapa d’un especial patiment per a les víctimes de violència domèstica. Dones que s’han d’estar 24 hores amb el seu maltractad­or, avis que conviuen sense parar amb el fill que els agredeix o amenaça, nens que pateixen abusos sexuals o persones discapacit­ades que són objecte de cops o vexacions. Els Mossos d’Esquadra han detingut durant el primer mes de confinamen­t 572 persones per violència de gènere. Són individus que infligeixe­n aquest patiment en qualsevol d’aquests supòsits. Els casos denunciats per violència masclista s’han reduït un 50% respecte al mateix període de l’any passat, i la violència de gènere ha registrat la mateixa tendència a la baixa disminuint un 36%. El descens de les xifres, però, només evidència que la violència domèstica és una realitat silenciada i preveuen que quan s’aixequin les restriccio­ns emergiran els casos de víctimes que no van poder denunciar per culpa del control a què s’han vist sotmeses per part del seu agressor. Els Mossos han elaborat una guia per a les persones víctimes de violència domèstica amb consells perquè confiïn en alguna persona del seu entorn o truquin al 112.

El confinamen­t, a més, ha fet aflorar la conflictiv­itat familiar.

“Germans que es barallen per l’ús de la consola, conflictes de pares amb fills que volen sortir i no els deixen... Ens trobem amb algunes d’aquestes situacions”, apunta Montse Escudé, cap de la unitat central de proximitat i atenció al ciutadà dels Mossos.

Els requerimen­ts per baralles als domicilis han augmentat un 26% des que va començar l’aïllament. No són situacions vinculades a la violència domèstica sinó derivades del confinamen­t forçat, que tensa la relació entre els familiars que conviuen sota el mateix sostre. “Normalment ens avisen els veïns quan senten discussion­s pujades de to”, remarca la inspectora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain