La Vanguardia (Català)

Ous de pagès al plat

- Maria Nicolau C. Jolonch

(la Garriga, 1982) suposa que el confinamen­t és més lleu fora de la ciutat, on les vistes i la pau són el cordó amb la quotidiani­tat en llocs on ja estaven acostumats a planificar la compra i omplir els congelador­s grans “perquè no has tingut mai la fleca sota de casa o el súper al qual recórrer”. Als petits pobles, això sí que ho reconeix la xef d’El Ferrer del Tall, hi ha nostàlgia del bar, ara tancat, que sempre ha estat el punt de trobada i el lloc on arriba l’última xafarderia, entre els avis que juguen a la botifarra, els caçadors, els ciclistes o els nanos. “Ara amb els veïns ens comuniquem des del balcó de vegades a plens pulmons, per saber si tot va bé”. Els restaurant­s familiars de l’entorn rural o de províncies, explica Nicolau, no tenen pànic, amb la serenitat de qui ha crescut molt lentament, “al ritme dels estalvis”, passant d’habitatge modest a la botiga de queviures i d’aquí a quatre tauletes i uns fogons. “Som flexibles i ens adaptarem, i, si toca compaginar la cuina i la pica o preparar els cafès, ho faré sense problema”. És, a més, el moment de trobar consensos i “buscar la part humana de les relacions amb els proveïdors, perquè tots hi guanyem”. /

Ous de pagès al plat

Ingredient­s:

Ous

Ingredient­s que tingueu al rebost o a la nevera i vulgueu aprofitar. En aquest cas: xistorra, formatge blau, tomàquets cicerols, poma tallada a daus, tiges de ceba tendra tallades a la juliana, llom curat i bolets saltejats.

Oli d’oliva verge extra

Sal i pebre

Elaboració:

Preescalfe­u el forn a 2100C. Utilitzeu una cassola de fang o un recipient o plat que pugui anar al forn. Trenqueu els ous amb compte que no es trenqui el rovell i els col·loqueu sobre un raig d’oli a la cassola. Talleu els ingredient­s que hàgiu decidit utilitzar i els distribuïu per sobre dels ous amb delicadesa. Salpebreu-los generosame­nt. Els introduïu al forn i al cap de pocs minuts, quan les clares estiguin ben quallades i els rovells fluids, estaran a punt. * Aquesta no és simplement una recepta molt senzilla, sinó també una manera de donar un bon final als ingredient­s que ens poden haver sobrat d’altres menjars; puntes d’embotits, trossos de formatge..., tot s’hi val!

 ?? MN ?? La xef d’El Ferrer de Tall amb la seva filla Carmela, de 7 anys
MN La xef d’El Ferrer de Tall amb la seva filla Carmela, de 7 anys
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain