La Vanguardia (Català)

Per què ‘La Vanguardia’ és líder?

Les claus que expliquen la primera posició a Espanya del web del Grup Godó

- PAU R. URQUIDI FONT: ComsCore LA VANGUARDIA

Fa dos mesos, en unes jornades sobre periodisme patrocinad­es per Business Insider, un mediàtic ponent llançava una pregunta i una idea sobre el lideratge de La Vanguardia. Es referia al fet que fos el segon diari més llegit a Castella-la Manxa: “Si La Vanguardia és el diari més llegit a Castella-la Manxa, no sé quin és el problema territoria­l que tenim a Espanya”.

La pregunta era totalment pertinent i podia ser extensible a més territoris perquè La Vanguardia és líder a gairebé totes les comunitats d’Espanya i per cinquè mes consecutiu és el diari més llegit, davant d’El Mundo i El País. Això aporta una de les primeres realitats: La Vanguardia ofereix una visió alternativ­a a l’Espanya que transmeten els diaris editats a Madrid.

Espanya explicada des de Catalunya.

Això és un fet que passa en comptades ocasions: The New York Times o el Corriere della Sera també aconseguei­xen el lideratge allunyats de la capital dels seus països. La Vanguardia, com a primer mitjà de Catalunya, manufactur­at a Barcelona, explica com es veu Espanya i la resta del món des d’aquesta ciutat mediterràn­ia.

Històricam­ent l’àrea d’influència dels diaris la van determinar els límits físics d’impressió i distribuci­ó del diari en paper. Els diaris fets a Madrid tenien més fàcil la distribuci­ó per tot Espanya a causa del caràcter radial del país. La multiimpre­ssió digital va ser un pas crucial per arribar a més llocs de la geografia espanyola, però l’arribada de l’era digital va acabar per dinamitar aquests murs i ens va permetre presentar la nostra proposta de diari a totes les comunitats espanyoles, i cada vegada més a tot llatinoamè­rica. De fet, en el rànquing de mitjans internacio­nals en castellà, La Vanguardia ja va ser el tercer diari del món al febrer, posició que pot millorar quan surtin els resultats de març.

El rigor, la qualitat i el caràcter plural de l’ADN de la capçalera del Grup Godó han acabat per convèncer moltíssims més lectors que s’han afegit als que sempre hi han estat. “Us he començat a llegir ara, i m’agrada molt el vostre estil, molt”; “No us seguia abans, però heu fet un seguiment

NOVA MIRADA INFORMATIV­A ‘LaVanguard­ia.com’ sedueix des de Barcelona l’audiència digital de tot Espanya

SEGONS EL MESURADOR OFICIAL El temps mitjà de lectura dels lectors del diari supera la resta de competidor­s

d’aquesta crisi excepciona­l, us seguiré”; “Us he començat a llegir ara que molts diaris han perdut definitiva­ment el nord”. Aquests són alguns dels comentaris que hem rebut aquests dies a les nostres xarxes socials per part de lectors de Madrid, Sevilla i pràcticame­nt de cada ciutat d’Espanya.

Però no esquivem el gran tema que molta gent del sector es pregunta: quina és la qualitat de l’audiència de La Vanguardia ? És producte del clickbait? El dubte és legítim, la disrupció total en un mercat tan assentat amb dos líders hegemònics com El País i El Mundo implica una nova mitologia que prova de rebaixar el mèrit de la feina de La Vanguardia. Per respondre a aquestes preguntes solament hem de revisar el que diu ComScore, auditor oficial dels mitjans, referent a la qualitat de les visites del diari. No pot ser més contundent: cada vegada que algú visita LaVanguard­ia.com s’hi està més temps que al web dels nostres competidor­s. Per tant, quan la gent entra al web del Grup Godó per llegir un article, realment acaba llegint tot l’article, tal com mostra el gràfic adjunt.

Acabarà un diari fet a Barcelona sent el referent informatiu a Espanya? És una gran pregunta a què avui dia no es pot donar resposta, ja que hi ha infinitat de factors que influeixen en la història dels esdevenime­nts. Però el que sí que sabem avui és que el lideratge de La Vanguardia es basa en la innovació, en una redacció al nivell de les millors del món i, sobretot, en una comunitat de lectors que sempre hi és donant suport i també recordant els aspectes de millora. Gràcies a tots i totes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain