La Vanguardia (Català)

Experiènci­es per aprendre

Els sacerdots Joan Àguila i Jordi Callejón expliquen les iniciative­s a Valls i Salt

- JOSEP PLAYÀ MASET

La impossibil­itat de celebrar misses, la catequesi o altres celebracio­ns litúrgique­s a causa del coronaviru­s ha fet plantejar a molts capellans la necessitat d’utilitzar els serveis telemàtics. El que era una gran assignatur­a pendent de la major part de les parròquies s’ha hagut de corregir a marxes forçades, de vegades amb pocs recursos, però amb molta voluntat. Si la setmana passada ens referíem als “exercicis per al confinamen­t” de Mn. Xavier Morlans, avui voldríem citar dues experiènci­es més, a Valls i a Salt, que van més enllà dels seus espais naturals de recepció.

A la parròquia de Sant Joan Baptista de Valls, mossèn Joan Àguila va decidir retransmet­re cada dia per Facebook la missa diària que celebra a la capella de la Mare de Déu de la Candela. La del primer dia ha estat visualitza­da des de llavors per més de 4.000 persones. I de mitjana diària la segueixen en directe o en diferit unes 500 persones “més de les que habitualme­nt tinc a l’església”. Joan Àguila, que dirigeix el Secretaria­t Interdioce­sà de Catequesi de Catalunya i Balears, també prepara unes sessions de catequesi cada tarda, per a joves i adults. Tant pot enviar un material en PDF que sigui una reflexió sobre l’evangeli com un vídeo on s’ensenya com fer una palma o una rosa manualment. Hi col·laboren altres membres del Secretaria­t i s’envien als delegats, aquests als mossèns i finalment arriben a famílies d’arreu.

L’altra iniciativa que ha llançat és una pregària cada nit a les 11 h, abans d’anar a dormir. “Aquí soc jo mateix que faig algun comentari sobre l’evangeli, algun cant o potser una estona de silenci, i de vegades ho puc acompanyar de cançons amb la guitarra”. I també confessa la seva sorpresa quan veu com cada dia unes 120 persones no falten a la cita. “Tots tenim clar –ens diu– que quan això acabi res serà igual, però aquesta atenció pas

“L’atenció pastoral per via telemàtica ha vingut per quedar-se i caldrà veure com l’encaixem”

toral per via telemàtica ha vingut per quedar-se, tot i que no podrem mantenir-ho tot. Tenint en compte que el desconfina­ment serà gradual, haurem de veure com ho encaixem. Amb el Consell Parroquial ja hem estudiat si convindria tenir unes bones càmeres per fer sempre aquesta retransmis­sió de la missa”.

Des de l’altre costat de Catalunya, a Salt, Mn. Jordi Callejón també fa misses en streaming, però ja ho havien fet en altres ocasions. “El més important és que no hem tancat la parròquia, hem seguit fent catequesi i reunions, hem mantingut l’esplai a través d’Instagram, s’han fet pregàries, un viacrucis per als nens, meditació...”. Des de fa temps a la parròquia de Sant Jaume de Salt van començar a seguir el treball de renovació pastoral del sacerdot canadenc James Mallon, que el 2017 va venir a explicar a Barcelona. “Vam veure que teníem els mateixos problemes i que en el fons era com despertar la gent, i per això hem creat equips que treballen la música, la catequesi...”. Jordi Callejón és taxatiu: “Espero no tornar a viure un confinamen­t com aquest, perquè es troba a faltar la gent i la comunitat, i és trist tenir els locals tancats. Però hem après coses, hem procurat mantenir trucades amb la gent que viu sola, hem creat grups de WhatsApp amb tota la gent que ve a la parròquia, hem après a agilitzar les reunions”.

Però ara ja pensa en la tornada, per exemple, en “com poder dur de colònies molts nens que s’han passat setmanes tancats en pisos petits”. I la renovació pastoral haurà de continuar.

 ?? . ?? Mn. Joan Àguila durant una de les misses retransmes­es en directe a Valls
. Mn. Joan Àguila durant una de les misses retransmes­es en directe a Valls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain