La Vanguardia (Català)

Ciberpasqu­a

- I Humet

Coronaviru­s, confinamen­t, digitalitz­ació... i, com una majoria d’organitzac­ions, força comunitats cristianes han sabut fer el salt a internet. Aquesta Setmana Santa, conjuntame­nt amb diverses cadenes de televisió que han volgut fer un servei públic retransmet­ent celebracio­ns religioses, hem pogut trobar per primera vegada una eclosió de propostes a internet. Mentre que el mitjà televisiu ha optat pels referents eclesials, per temples magnífics que acullen litúrgies en consonànci­a, els llocs web han acostat les celebracio­ns domèstique­s que represente­n la vivència ordinària en comunitat.

Tenim diversos espais web de temàtica religiosa que ens informen, com ara Catalunya Religió o Flama; que ens acosten recursos, com Claret; de formació teològica, com l’Iscreb; que ens faciliten la pregària, amb portals com Pregària.cat, i espais força amplis com els de les congregaci­ons religioses: Salesians, Maristes, Jesuïtes. Molts estan orientats cap a la gent jove, nadiua digital, com Peretarres.org/mcecc. La gran majoria, quan ha arribat Setmana Santa, han volgut presentar propostes de l’estil de les “pasqües joves” tradiciona­ls de Raïmat, Les Avellanes, Taizé, Escolapis, La Salle, Salesians, Girona...

Aquests espais han permès mantenir, celebrar i viure virtualmen­t les celebracio­ns en comunitat. De l’espectacul­aritat que acostuma a oferir la televisió, pels moments i litúrgies, que també poden desvetllar la vivència espiritual, hem passat a les connexions per streaming en una capella de 12 metres quadrats del pis d’una comunitat religiosa i la música simultània des de cinc o més domicilis particular­s.

Les videoconfe­rències han permès la reflexió en grup i compartir angoixes i vivències del moment, il·luminades per reflexions molt riques, com les emeses des de La Cova de Manresa o les de Xavier Morlans des de la parròquia de Santa Anna. En la intimitat del seu dormitori, el jove ha pogut participar en un viacrucis liderat pel Secretaria­t Interdioce­sà de Joventut que el convidava a pregar amb la seva xarxa comunitàri­a i també amb joves d’altres diòcesis i comunitats a través d’un canal habitual per a ell. La invitació a viure l’espiritual­itat s’ha colat a Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, WhatsApp, i amb les músiques a Spotify... “L’esglesiodi­versitat” o la pluralitat de carismes ha trobat a les xarxes un canal d’expressió, vivència i, per tant, d’identifica­ció amb el gran nombre de comunitats existents a l’Església.

Òbviament, res substituei­x la presència sagramenta­l de l’eucaristia, el contacte humà, la vivència de la celebració comunitàri­a, però és enriquidor que els participan­ts habituals de l’eucaristia a Guissona, per exemple, puguin haver viscut la Setmana Santa de la parròquia a través de YouTube. L’espiritual­itat que acosta la càmera de televisió fixa de la gruta de Lourdes, el canal de televisió per internet de Montserrat, els webs de Taizé o del Vaticà s’han unit a noves propostes des de diòcesis, parròquies i equips cristians diversos que perduraran i que poden tenir una incidència important, com la que, històricam­ent, van tenir les missions o determinad­es lectures. Són noves oportunita­ts d’anunci i vivència de fe.

La comunitat cristiana s’ha digitalitz­at. El camí modest encetat per alguns fa cert temps ha viscut una eclosió, en la qual el net posa a l’àvia les homilies del papa Francesc en l’eucaristia diària a Santa Marta amb un cable VGA des del portàtil a la pantalla del televisor perquè una amiga li n’ha parlat i així les pot escoltar a qualsevol hora i, potser, comentar-les després. Així doncs, la formació del prevere haurà d’incloure més alfabetitz­ació digital i exigència per l’acció evangelitz­adora en competènci­a amb altres propostes pastorals de vivència i dinamitzac­ió de la comunitat. La presència sagramenta­l, el caliu humà, la celebració comunitàri­a són elements imprescind­ibles, però la digitalitz­ació aporta un nou canal de connexió entre la comunitat cristiana en què totes les persones, especialme­nt els joves, se’n poden sentir membres tot i que geogràfica­ment estiguem allunyats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain