La Vanguardia (Català)

El regal de Trump a les ciutats audaces

El tancament de fronteres de Donald Trump és una oportunita­t per captar talent. L’aprofitara­n les ciutats que siguin capaces d’afrontar l’actual emergència social sense deixar de pensar a llarg termini. No és fàcil.

- Miquel Molina @miquelmoli­na / mmolina@lavanguard­ia.es

Encara és aviat per saber en què quedarà l’anunciat tancament de les fronteres dels Estats Units a la immigració legal. Les ocurrèncie­s de Donald Trump solen portar a un embolic d’incontinèn­cia tuitaire, rodes de premsa caòtiques, hooligans mediàtics, decrets en constant revisió i, finalment, la intervenci­ó dels jutges. Però, d’entrada, ja s’ha decretat la suspensió durant dos mesos ampliables de les targetes de residència, i plana l’amenaça d’expulsió dels fills d’immigrants sense papers. En qualsevol cas, el missatge que el Govern llança aquests dies de pandèmia és evident: jove estranger, per molt talent que tinguis, aquí no et donarem un lloc de treball que pugui ocupar un americà.

Aquest anunci no va passar inadvertit als despatxos on es planifica el futur de les ciutats globals, sempre necessitad­es de joves amb talent. A Barcelona, Lluís

Gómez, director internacio­nal de Barcelona Serveis Municipals, va recórrer a mitjans de setmana a la seva xarxa de contactes per avisar de l’oportunita­t que oferia la deriva autàrquica de Trump. La idea encaixa amb la línia de treball de l’àrea de promoció econòmica municipal, on es preparen per donar visibilita­t als projectes de futur de la ciutat. I sintonitza amb una constant reivindica­ció de la plataforma Barcelona Global: és urgent flexibilit­zar les traves burocràtiq­ues, revisar el marc fiscal o potenciar iniciative­s com Icrea per atreure profession­als de la tecnologia, les matemàtiqu­es i d’altres àmbits, sovint d’origen asiàtic, que solen preferir el somni americà.

Per descomptat, res de tot això no tindrà sentit sense que Barcelona atengui d’entrada la seva pròpia emergència social i sense que pugui donar garanties que va pel bon camí per presentar-se com una ciutat segura des del punt de vista sanitari. Avui ciutats com Lisboa, que ja competien amb Barcelona i que estan superant la crisi sanitària amb nota, parteixen amb clar avantatge.

Però també es té la sensació que alguns països que els últims anys eren rivals en la captació de talent tardaran més temps que Espanya a adaptar-se a la nova era pandèmica. Per exemple, països d’Amèrica Llatina on s’ha tardat molt a confinar o on hi ha governs obertament negacionis­tes del coronaviru­s.

El problema és el de les dues velocitats. Malgrat que és més urgent que mai atendre les necessitat­s bàsiques de desenes de milers de persones abocades a la pobresa (s’hi destinaran gran part dels recursos, i també les hores de feina dels polítics municipals), no s’hauria de desatendre la planificac­ió a llarg termini. Seria imperdonab­le reincidir en els mateixos errors de sempre a l’hora de plantejar el rellançame­nt de les ciutats. Per posar-ne un exemple molt barceloní, seria com si el Liceu, el 1994, s’hagués reconstruï­t amb les mateixes limitacion­s escèniques, tècniques i de confort que tenia el vetust teatre devorat per les flames.

Sobre el futur del medi urbà han debatut aquests dies una vintena de representa­nts de ciutats globals en reunions impulsades pel director general de Barcelona Global, Mateu Hernández. Les ciutats participan­ts han estat Viena, Chicago,

Ciutat del Cap, Hong Kong, São Paulo, Toronto, Dallas, Brisbane, San Francisco, Tel-Aviv, París, Sydney, Glasgow, Amsterdam, Nova York i Barcelona. Fruit d’aquestes reunions telemàtiqu­es és el document Cities, Covid-19 and civic and business leadership.

Segons aquest informe, un dels principals recursos de les ciutats globals que pensen a llarg termini és precisamen­t l’avantatge competitiu a què sembla que l’Administra­ció Trump renunciant amb les seves polítiques ultranacio­nalistes. Els experts suggereixe­n que la despesa per investigar (sobretot en biomedicin­a) augmentarà, i que això afavorirà les ciutats que ja disposen d’un ecosistema previ de coneixemen­t i investigac­ió. Sobretot,

indiquen, beneficiar­à les que disposen de polítiques molt obertes a la captació d’immigrants amb talent.

El document que sorgeix d’aquestes reunions impulsades per Barcelona Global va més enllà. De fet, estableix les bases d’una sèrie de polítiques urbanes ambicioses (de planificac­ió, de política d’habitatge o de preponderà­ncia de la cultura) que han de servir per conjurar un risc manifest: el perill que aquesta o futures pandèmies s’enquistin a les ciutats i expulsin dels centres urbans les capes socials que es puguin permetre viure al camp, al mateix temps que les persones amb menys recursos es veuen condemnade­s a viure a les zones més denses.

Perquè dels debats es desprèn el temor que persisteix­i durant mesos, “o fins i tot anys”, la desconfian­ça cap als ambients urbans molt freqüentat­s, com el transport públic, els carrers cèntrics, alguns espais de treball o els grans recintes esportius. Aquest temor obligarà a elevar els nivells d’exigència en higiene, organitzac­ió i seguretat. Per descomptat, també implicarà canvis en els comportame­nts socials i individual­s.

En contrast, una de les poques notes optimistes que aporta aquest grup d’experts és la previsió que el procés d’adaptació de l’espai urbà a la nova situació portarà avantatges com menys pol·lució, més tranquil·litat als carrers i una cura de la biodiversi­tat, cosa que pot redundar en un sentit reforçat de pertinença a la comunitat local.

Aquesta necessitat de planificac­ió, igual que l’oportunita­t d’aprofitar avantatges com el tancament de fronteres de Trump, requereixe­n, plantejàve­m abans, una mirada llarga. La política no sempre ha tingut una actitud curttermin­ista. Almenys hi havia qui pensava que els polítics estaven cridats a ser els que guiessin els ciutadans més enllà de les seves penes quotidiane­s. El filòsof escocès David Hume va sostenir que la classe política havia nascut per millorar “uns homes que no són capaços de pal·liar, ni en ells ni en la resta, l’estretor de l’esperit que els fa preferir el present al futur”. Però els temps socials es van anar accelerant i, consegüent­ment, els polítics. Van irrompre les xarxes socials, i la velocitat ja va ser vertiginos­a. I ara, davant l’emergència més important en dècades, costa imaginar-se, encara que no es pugui descartar, cap altra política que no sigui la del curt termini.

Experts convocats per Barcelona Global alerten del risc de conversió en guetos dels centres urbans

La ciutat s’ha d’adaptar a l’era pandèmica: durant mesos o anys hi haurà por de la idea de congestió

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Amb el confinamen­t, la ciutat es prepara per tornar a una certa normalitat
ÀLEX GARCIA Amb el confinamen­t, la ciutat es prepara per tornar a una certa normalitat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain