La Vanguardia (Català)

El llibre que Weinstein odia

Ronan Farrow publica ‘Depredador­es’, també dur amb el seu pare, Allen

- FERNANDO GARCÍA

De tot el que Harvey Weinstein pot llegir a la cel·la on compleix 23 anys de presó per violació i abusos sexuals, el llibre que Ronan Farrow acaba de publicar a Espanya amb el títol Depredador­es (Roca Editorial) és el que li pot agradar menys. Qui havia estat rei de Hollywood, propietari de Miramax i productor de pel·lícules com Pulp fiction o El pacient anglès ,no està per a sobresalts després de la crisi cardíaca que el va portar a l’hospital després de la sentència, així com del positiu per coronaviru­s que, altre cop a la seva nova residència, el va obligar a complir quarantena a la presó de Wende.

Depredador­es, titulat en anglès Catch and kill (Atrapa i mata), es publica ara en format electrònic, i l’editorial espera treure’l a la venda el 4 de juny, si les llibreries obren aleshores. El llibre imprès havia de sortir el 30 d’abril, però, davant la impossibil­itat de vendre’l així per la pandèmia, el segell n’ha avançat la difusió en e-book.

Pel que fa a Weinstein, el text comença amb els detalls de la xarxa de vigilància i extorsió que, per frenar qualsevol informació de les seves barbaritat­s, el productor va muntar amb el suport del grup d’experts en espionatge Black Cube, format per veterans del servei d’intel·ligència israeliana, el Mossad.

Farrow entra en matèria respecte als abusos sexuals de Weinstein relatant els primers contactes que va tenir amb l’actriu Rose McGowan, a qui l’empresari va agredir sexualment el 1997 –segons ella, la va violar– i va anul·lar en la vida profession­al. McGowan va ser la primera que va assenyalar Weinstein, a través d’un simple tuit que va ser devastador. El New York Times de seguida va publicar un extens reportatge. I al cap de cinc dies Ronan Farrow va fer pública la seva pròpia i potent investigac­ió sobre el tema a la revista New Yorker, un treball pel qual va guanyar el premi Pulitzer.

Al començamen­t del llibre Farrow també detalla com i per què fa quatre anys va sortir en defensa de la seva germana Dylan respecte a les acusacions que va fer contra el pare de tots dos (adoptiu en el cas d’ella), Woody Allen. El periodista no només dona credibilit­at a les denúncies de Dylan, sinó que, a més a més, acusa el seu progenitor d’haver contractat detectius per obstruir la investigac­ió amb seguiments i pressions als policies del cas. Recorda com el fiscal del cas “va desistir d’acusar Allen atribuint la decisió al seu desig d’estalviar a Dylan el trauma del judici”. I ho deixa aquí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain