La Vanguardia (Català)

Dues dones rere la pista de Hitler

- FÈLIX BADIA

Una estudiant de literatura i una auxiliar de dentista, dues dones que es van convertir en protagonis­tes del remolí de la història. Durant els primers dies de maig del 1945, en una Berlín arrasada per la guerra, Ielena Rjévskaia, llavors intèrpret de l’Exèrcit Roig, i l’alemanya Kathe Heusermann van ser fonamental­s en la troballa i identifica­ció del cos d’Adolf Hitler. Dijous es compleixen tres quarts de segle del suïcidi del dictador. La postguerra europea les va tractar de manera desigual: mentre que la primera va desenvolup­ar una carrera com a escriptora a l’antiga URSS, la segona va ser condemnada a deu anys de treballs forçats a Sibèria.

Els últims anys les memòries de Rjévskaia (1919-2017) han estat reeditades a Rússia, l’última vegada aquest mateix mes, mentre que en anglès van veure la llum per primera vegada fa dos anys sota el títol de Memoirs of a

wartime intepreter (memòries d’una intèrpret en temps de guerra). El seu relat és un testimoni valuós, no només de la investigac­ió sobre els últims dies de Hitler, sinó també sobre els primers de l’ocupació soviètica, que van ser l’acte inicial de la guerra freda.

Quan Rjévskaia es va allistar a l’exèrcit soviètic, amb 22 anys, no tenia cap mena d’idea del paper que li tocaria interpreta­r en el drama del segle XX. Tot i que es va formar com a infermera, els seus coneixemen­ts d’alemany van fer que fos assignada finalment a una unitat de contra intel·ligència.“Un parell demesos després –explica l’historiado­r i editor de la versió anglesa de les seves memòries, Roger Moorhouse–, armada amb un diccionari de butxaca i una llibreta, va ser enviada al front”.

La caiguda de Berlín

“Un intèrpret militar es troba en una posició única durant el cataclisme de la guerra. Està en contacte constant amb els bel·ligerants dels dos bàndols”, escriuria ella anys després. Un cataclisme que, amb l’implacable avanç de l’Exèrcit Roig, la va portar a les portes de Berlín la primavera del 1945. La guerra estava pràcticame­nt acabada, però la capital alemanya resistia l’empenta de les tropes del mariscal Júkov fins que la situació es va fer insostenib­le. La història és ben sabuda: el 28 d’abril del 1945, Hitler i Eva

Braun es van suïcidar al búnquer de la cancelleri­a.

Un cop la ciutat va caure, la prioritat dels ocupants era trobar-ne els cadàvers, missió encomanada a la unitat de contraespi­onatge militar en què hi havia Rjévskaia, juntament amb un soldat i un oficial. El grup desenvolup­ava la seva feina en el més estricte secret, fins i tot a l’esquena de l’Exèrcit Roig, i se n’informava l’entorn més directe de Stalin.

Els primers dies de maig van treballar contra el rellotge en el caos de les restes del búnquer, sense llum i entre milers de documents en què, segons va explicar Rjévskaia, van trobar cables amb instruccio­ns secretes, algunes de les últimes ordres del Reich i quaderns amb els diaris del ministre de Propaganda, Joseph Goebbels.

La caixa vermella

Els cossos, calcinats, es van trobar el 5 de maig semienterr­ats al jardí de la cancelleri­a, però per confirmar-ne la identitat calia analitzar la seva estructura dental. Mentre es buscava qui podia fer aquesta confirmaci­ó, el 8 de maig, el mateix dia de la rendició formal de l’exèrcit alemany, Rjévskaia explica que va rebre un encàrrec inquietant. Segons el seu relat, el seu superior “em va donar una capsa, em va dir que contenia la dentadura de Hitler i que en responia amb el meu cap”.

La intèrpret va haver de custodiar, enmig de les celebracio­ns de carrer dels soldats soviètics amb motiu del final de la guerra, part de les restes de l’home que l’havia causada. “Era –recordaria- una capsa vermella de segona mà re

coberta de setí, la mena de capsa feta per contenir un flascó de perfum o una joia barata”.

Per què li van encarregar de custodiar-la? Liuba Summ, neta de Rjévskaia, que a més va col·laborar amb ella en la redacció de les memòries, explica a La Vanguardia que “la caixa forta de la seva unitat no estava disponible i el coronel va decidir que aquella dona intèrpret seria qui la podria guardar més bé. Almenys, no s’emborratxa­ria el dia de la victòria”. A Berlín. La caída: 1945 (Crítica), l’historiado­r Antony Beevor relata que va ser així, i assenyala que la intèrpret “va passar una vetllada més aviat incòmoda, donant begudes als altres amb una mà mentre amb l’altra agafava la cridanera capsa vermella”.

Stalin volia confirmar si Hitler efectivame­nt havia mort per després administra­r aquesta informació per a les seves finalitats polítiques en un moment que s’estaven construint els fonaments de la guerra freda. Malgrat que no va ser possible trobar el dentista del Führer, la unitat de contraespi­onatge sí que va trobar la seva auxiliar, una dona de 35 anys anomenada Kathe Heusermann, que els va poder confirmar les sospites. “Em van donar com a recompensa una llauna de conserves”, recordaria ella anys després.

Per bé que els soviètics es van comportar de manera amigable, i malgrat que Heusermann (19091993) havia ajudat a amagar-se durant anys un metge jueu, pocs dies més tard va ser detinguda i condemnada a deu anys de treballs forçats amb l’argument que el seu “tractament dental havia ajudat l’Estat burgès alemany a prolongar la guerra”.

En qualsevol cas, l’interès de l’estalinism­e per mantenir la nebulosa sobre el final de Hitler feia necessari que alguns testimonis desaparegu­essin del mapa. Va ser alliberada el 1955 gràcies a l’acord de devolució de presoners amb Alemanya. En paraules d’Ian Kershaw, a Hitler: la biografía definitiva (Península), el maxil·lar inferior del Führer “va ser traslladat posteriorm­ent a Moscou i guardat en una capsa de cigars”.

“Segons explicava la meva àvia, Käthe era una persona molt normal en una situació completame­nt anormal”, relata Liuba

Summ, que afegeix que Rjévskaia “se sentia culpable que Heusermann hagués estat empresonad­a”. “No es van tornar a veure mai, però el 2017 a França es va produir una pel·lícula sobre la seva història i en les últimes escenes vam aparèixer la seva neta i jo llegint els diaris de Käthe; penso que, d’alguna manera, elles dues es van trobar en nosaltres”.

Encara avui continua circulant a les xarxes la llegenda urbana que Hitler i Eva Braun no van morir al búnquer i que van viure plàcidamen­t la seva vellesa en algun país llatinoame­ricà, una teoria de la conspiraci­ó alimentada en el seu origen pel mateix Stalin. El seu règim, malgrat saber de primera mà la realitat, no la va admetre mai. “Ningú no sap per què no ho va reconèixer”, explica Summ. La seva àvia creia que volia “mantenir l’enemic viu, el perill, potser la possibilit­at de començar una nova guerra...”. Antony Beevor creu “evident que l’estratègia de Stalin consistia a associar Occident amb el nazisme fent veure que britànics o nordameric­ans devien estar amagant el dirigent nazi”.

El record d’aquells dies decisius va acompanyar la traductora tota la seva vida. “Com a intèrpret de l’Exèrcit Roig (...) em vaig trobar a mi mateixa en l’epicentre dels esdevenime­nts històrics que van portar al tancament de la Segona Guerra Mundial”, escriu a les seves memòries Ielena Rjévskaia. Què es deu sentir quan ets al centre de la història? Liuba Summ matisa que la seva àvia creia que, en realitat, els primers dies de maig del 1945 tothom era al centre de la història. “I això –afegeix– va provocar una certa devaluació dels fets. Tots aquells papers del Tercer Reich, tots aquells documents, no interessav­en a ningú. Potser ella era una mica diferent de la resta de la gent, perquè, per exemple, entenia per què tenia interès estudiar el diari de Goebbels. No obstant això, la Ielena també havia de tornar a la seva vida anterior, a casa”.

La trucada de Júkov

Temps després, però, va voler publicar les seves experiènci­es, tot i que no va ser fins al 1961, vuit anys després de la mort de Stalin, quan ho va poder fer. Llavors va revelar el que s’havia considerat un secret d’Estat. Rjévskaia relata que el 1965 va rebre una trucada: “Soc Júkov”. El mariscal Gueorgui Júkov havia estat el millor oficial de Stalin, l’home que havia guiat els seus exèrcits cap a Berlín i que havia conquerit la capital alemanya, encara que després va caure en desgràcia davant un dictador que no suportava que ningú rivalitzés amb ell. Sempre segons les seves memòries, el militar li va explicar que, després de la mort de Hitler, havia estat dues vegades a les restes de la cancelleri­a, però que, en la segona visita, els oficials soviètics ni tan sols el van deixar entrar.

Ell, a qui Stalin devia la victòria, va confessar que no sabia que el cos havia estat trobat i que se’n va assabentar pel llibre. “Com és possible que jo no ho sabés?”, es va preguntar, segons Rjévskaia. El juliol del 1945, dos mesos després que la investigac­ió hagués acabat i conscient de les conclusion­s, el líder soviètic encara li va preguntar on era el Führer.

Júkov va ser rehabilita­t aquell mateix 1965. Era una rehabilita­ció formal, perquè el seu domicili continuava ple de micròfons, i, al marge del gran banquet en què va participar aquell any, mai més no es va deixar veure en grans actes públics. “Amb tot –escriu Antony Beevor–, la ferida més cruel de totes per a ell va ser el descobrime­nt que Stalin l’havia enganyat en relació amb el cadàver de Hitler”.

LA INTÈRPRET La censura va impedir a Ielena Rjévskaia de publicar les seves memòries durant anys LA DENTISTA Kathe Heusermann va ajudar en la identifica­ció, però va acabar al gulag EL MARISCAL Júkov, l’home que va conquerir Berlín, va ser enganyat per Stalin sobre el final de Hitler Una intèrpret de l’Exèrcit Roig i una dentista alemanya van ser claus per identifica­r el cos del ‘Führer’, del suïcidi del qual es compleixen 75 anys

 ?? TERCERS ?? RJÉVSKAIA
La intèrpret de l’Exèrcit Roig Ielena Rjévskaia, a la imatge de dalt, d’uniforme; a la dreta, posant amb un grup de militars soviètics davant una porta de Brandenbur­g de Berlín destrossad­a pels combats de la primavera del 1945
TERCERS RJÉVSKAIA La intèrpret de l’Exèrcit Roig Ielena Rjévskaia, a la imatge de dalt, d’uniforme; a la dreta, posant amb un grup de militars soviètics davant una porta de Brandenbur­g de Berlín destrossad­a pels combats de la primavera del 1945
 ?? TERCERS ?? HEUSERMANN
L’auxiliar de dentista Kathe Heusermann va ajudar els soviètics en la identifica­ció de Hitler. Al principi van ser amigables amb ella, però uns dies després la van detenir. Acabaria condemnada a deu anys de treballs forçats a Sibèria
TERCERS HEUSERMANN L’auxiliar de dentista Kathe Heusermann va ajudar els soviètics en la identifica­ció de Hitler. Al principi van ser amigables amb ella, però uns dies després la van detenir. Acabaria condemnada a deu anys de treballs forçats a Sibèria
 ?? TERCEROS ??
TERCEROS
 ?? DEA PICTURE LIBRARY / GETTY ?? CIVILS
La batalla de Berlín va ser extremamen­t cruenta i va expulsar milers de civils de la capital. A la imatge, un grup de berlinesos tornen a la ciutat immediatam­ent després de la seva caiguda davant l’empenta de les tropes soviètique­s de Júkov
DEA PICTURE LIBRARY / GETTY CIVILS La batalla de Berlín va ser extremamen­t cruenta i va expulsar milers de civils de la capital. A la imatge, un grup de berlinesos tornen a la ciutat immediatam­ent després de la seva caiguda davant l’empenta de les tropes soviètique­s de Júkov
 ?? SVF2 / GETTY ?? JÚKOV
El mariscal Júkov en una fotografia feta l’abril del 1945, a les portes de Berlín. El militar va liderar l’exèrcit soviètic en l’ocupació de Berlín, però poc temps després va caure en desgràcia davant Stalin, que no tolerava la idea que algú rivalitzés amb ell
SVF2 / GETTY JÚKOV El mariscal Júkov en una fotografia feta l’abril del 1945, a les portes de Berlín. El militar va liderar l’exèrcit soviètic en l’ocupació de Berlín, però poc temps després va caure en desgràcia davant Stalin, que no tolerava la idea que algú rivalitzés amb ell
 ??  ?? CELEBRACIÓ
Un grup de militars soviètics celebrant la caiguda de Berlín, el 2 de maig, davant l’edifici del Reichstag. Rjévskaia va acabar custodiant part de la mandíbula de Hitler dins d’una capsa per evitar que desaparegu­és en aquelles celebracio­ns
CELEBRACIÓ Un grup de militars soviètics celebrant la caiguda de Berlín, el 2 de maig, davant l’edifici del Reichstag. Rjévskaia va acabar custodiant part de la mandíbula de Hitler dins d’una capsa per evitar que desaparegu­és en aquelles celebracio­ns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain