La Vanguardia (Català)

La pressió del futbol

LaLiga esgrimeix el seu pes en l’economia per demanar la tornada

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Fa vuit dies el Govern central, a través del Consell Superior d’Esports (CSD), i el futbol, representa­t pels presidents de LaLiga i de la Federació Espanyola, es van asseure a la mateixa taula. L’objectiu, arribar a un pacte perquè la pilota torni a rodar i posar fi a la imatge de guirigall que Javier Tebas i Luis Rubiales, cada un per la seva banda, estaven protagonit­zant.

La nòria del futbol, capitaneja­da per la patronal, empeny amb força per pressionar les autoritats. Ho fa amb el pes dels números. En les negociacio­ns constants LaLiga recorda que, segons un estudi presentat per Pricewater­houseCoope­rs fa un any, el futbol a Espanya suposa un 1,37% del PIB i dona feina a 185.000 persones. “Que el coronaviru­s no es converteix­i també en una pandèmia econòmica”, subratlla Tebas, que afegeix: “Som el sector exportador net més important d’aquest país, amb 1.200 milions (900 milions correspone­nts a contractes televisius)”.

En aquest escenari les autoritats governamen­tals miren de fer equilibris. D’una banda han frenat el pla de LaLiga de fer, ja dimarts i dimecres, els primers tests de coronaviru­s als futboliste­s. Ahir mateix Fernando Simón, director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, va recordar que no recomanara­n les proves massives a persones asimptomàt­iques, per bé que va especifica­r que això no vol dir que algunes empreses en puguin dur a terme.

D’altra banda, però, el CSD està al cas que el futbol pot actuar com a locomotora de la resta d’esports, que tornaran molt pitjor després del confinamen­t. D’aquí ve l’acord perquè LaLiga incrementé­s en més de 200 milions la seva ajuda a altres esports menys seguits per als pròxims quatre anys. Mentrestan­t, el CSD està redactant un protocol definitiu que raoni la tornada dels esportiste­s profession­als als entrenamen­ts, per béque l’última paraula la tindrà sempre el Ministeri de Sanitat.

En aquest sentit, es va filtrar un esborrany de quatre pàgines signat per la presidenta del CSD, Irene Lozano, que després va ser desmentit perquè només en volen publicar el definitiu. Ara bé, en aquest document s’escrivia que una manera d’anar tornant a la normalitat era el retorn del futbol, encara que fos per televisió (a porta tancada). També es posava èmfasi que seria bo que es reprengues­sin les competicio­ns per a “la reputació d’Espanya”, i es remarcava la influència per a la imatge internacio­nal del país de marques universals com ara el Barça o el Madrid. A més a més, es recordava que per als esportiste­s d’alt rendiment (els anomenats DAN) entrenar és la seva feina i se’ls considera un bé nacional. Es tracta de 5.000 esportiste­s i es creu que poden ser una població “controlabl­e”. “El CSD treballa perquè el sector de l’esport profession­al sigui equiparabl­e a una activitat essencial”, va assenyalar a aquest diari Joan Carles González, secretari de l’Associació Espanyola de Metges d’Equips de Futbol.

Tebas intenta que els clubs li facin costat sense fissures, començant pels grans, que segons ell poden ser els més perjudicat­s tant si no es juga com si es fa a porta tancada. “Un 30% dels ingressos d’equips com el Barcelona, el Madrid, l’Atlètic o el València provenen dels drets audiovisua­ls, i la resta arriba d’altres conceptes, com ara el màrqueting, el ticketing, els patrocinis, etcètera. En canvi, per a altres equips

EQUILIBRIS­ME L’Executiu fa equilibris entre no privilegia­r el futbol amb els tests i intentar activar un esport que li dona rèdits

la televisió suposa un 90% dels ingressos”, afirma el president de LaLiga.

És a dir, que els més modestos tindrien menys a perdre econòmicam­ent si es juga, atès que el mannà televisiu es mantindria. Si LaLiga no torna els clubs deixaran de guanyar 1.000 milions. Per contra, si ho fa sense públic les pèrdues es limitaran a 300 milions.

Tanmateix, la pressió social davant el que podrien ser jutjats com a “privilegis per al futbol i els seus protagonis­tes” i les incerteses i temors expressats pels futboliste­s i pels metges han generat dubtes als ponts de comandamen­t dels clubs. Des de fa setmanes el missatge que ha traslladat el Barcelona als seus jugadors és que el més important és la salut i que un positiu dins de l’equip seria un desastre. El club blaugrana està a favor d’un retorn a la competició prudent i sense precipitac­ions.

L’11 de maig és la nova data a què s’aferra la patronal per tornar a pitjar l’interrupto­r i començar-se a encaminar cap a una hipotètica tornada de les competicio­ns. Hi ha molt en joc sobre la taula i també força incerteses.

ELS METGES DEL FUTBOL “El CSD treballa en un protocol que pugui equiparar l’esport amb una activitat essencial”

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Aficionats en un bar: la indústria del futbol a Espanya suposa un 1,37% del PIB
TONI ALBIR / EFE Aficionats en un bar: la indústria del futbol a Espanya suposa un 1,37% del PIB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain