La Vanguardia (Català)

Iniesta guanya en totes les distàncies

- Santiago Segurola

Veiem Iniesta al documental de Rakuten que honora la seva trajectòri­a i la primera impressió és que la distància el beneficia, una percepció probableme­nt influïda pels densos efectes de la pandèmia que ens acorrala. Des d’aquí el Japó ens sembla un territori tan llunyà que desestimem les seves preocupaci­ons. No són poques, francament. N’hi ha prou d’assenyalar l’ajornament dels Jocs Olímpics, que corren el risc de no celebrar-se l’any que ve, però des de la nostra oprimida perspectiv­a el Japó s’assembla més a una construcci­ó mental que no pas a un territori físic, de manera que l’imaginem lliure dels rigors que patim. Allà hi ha Iniesta, i la seva imatge no desmenteix aquesta idea. Està serè, segur i confiat.

Ben aviat es compliran 10 anys del seu cèlebre gol a la final de Johannesbu­rg, un esdevenime­nt que marcarà la seva vida i el record del seu nom en el futbol. Per gratifican­t

Quedarà com un elegit de la història, una condició que requereix ser ample d’espatlles

que sembli, també és una píndola de digestió difícil. Sempre hi ha la temptació de reduir els mèrits d’un futbolista –i els d’Iniesta han estat nombrosos i extraordin­aris– a un únic episodi. En aquest cas és una etiqueta descomunal. Per les raons que tantes vegades superen el futbol, el gol d’Iniesta es va instal·lar immediatam­ent entre els mites populars que el temps no farà caure. Així doncs, Iniesta quedarà com un elegit de la història, una condició que requereix ser ample d’espatlles per evitar el pes de la vanitat, l’arrogància i el descontrol. Hi ha exemples sobrats del temible efecte que provoca la glòria exagerada del futbol. Amb Iniesta es produeix la sensació contrària.

La seva trajectòri­a fabulosa havia discorregu­t en un període d’esplendor col·lectiva i de noms –Guardiola, Messi, Xavi– que actuaven com a estrelles polars. Des del principi van quedar assenyalat­s com a referents d’un equip inoblidabl­e: Barça de Guardiola, Barça de Messi, Barça de Xavi. Poques vegades es va parlar del Barça d’Iniesta, malgrat el gol a Stamford Bridge i la seva enorme aportació al recorregut de l’equip. Passava el mateix a la selecció, on Xavi i Fernando Torres tenien establerta la seva jerarquia simbòlica des del gol a la final de l’Eurocopa el 2008. Tot i això, sempre va existir la sospita que Iniesta estava en el secret d’aquell període excepciona­l i que el seu talent era tan indispensa­ble com el més indispensa­ble de tots aquells talents.

El futbol, força gasiu amb la justícia, va concedir a Iniesta la reivindica­ció que es mereixia, ni més ni menys que el gol de la victòria en una final de la Copa del Món. Des d’aquell instant el manxec va emergir sobre els seus aclamats parells futbolísti­cs. El seu nom quedaria associat eternament al moment més important del futbol espanyol. Ha passat una dècada de la seva rematada amb la dreta davant Sketelenbu­rg. Sabem, i al documental es recull amb una sinceritat impression­ant, que ha viscut moments delicats, d’una incertesa considerab­le, i també sabem que la fama no l’ha atropellat. Ha resolt el període final de la seva carrera amb la naturalita­t que tant ha destacat en el seu joc, sense oblidar un matís molt infreqüent en el futbol: la importànci­a exponencia­l que ha cobrat la seva absència, tant al Barça com a la selecció.

Passa el temps i no hi ha manera de trobar-li un substitut de garanties. Per estrany que sembli, Iniesta cada vegada juga millor. Ha de ser una satisfacci­ó de caràcter íntima gairebé comparable a la del gol en aquella freda nit de Soweto. Veiem Iniesta en la doble distància de la memòria i del llunyà Japó. El veiem des del nostre incòmode tancament i ens alegrem de la plenitud que transmet. De la seva mestria en el futbol no ens n’oblidarem mai.

 ?? LLUIS GENE / AFP ?? Un Andrés Iniesta emocionat el 20 de maig del 2018, després del seu últim partit amb el Barça
LLUIS GENE / AFP Un Andrés Iniesta emocionat el 20 de maig del 2018, després del seu últim partit amb el Barça
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain