La Vanguardia (Català)

El turisme llança un pla de seguretat sanitària per iniciar la reactivaci­ó

Mesures higiènique­s, més tecnologia i menys massificac­ió, eixos de la desescalad­a

- MAITE GUTIÉRREZ

El camí per a la plena recuperaci­ó de l’activitat turística a Espanya serà “llarg i lent”, coincideix­en empresaris i analistes del sector. A la indústria estan convençuts que caldrà esperar fins al 2022 per aconseguir nivells de negoci anteriors a la pandèmia del coronaviru­s, que va arribar als 150.000 milions d’euros en ingressos. Però, encara així, l’engranatge de la reactivaci­ó del turisme ja s’ha posat en marxa amb un pla de seguretat sanitària que hauran de seguir totes les baules de la cadena.

Més enllà de preocupar-se per sobreviure a la travessia del desert i de cuidar la tresoreria, les empreses turístique­s treballen ara en el període de transició amb tres eixos fonamental­s: noves i exigents mesures higiènique­s; ús de la tecnologia per controlar la salut de viatgers i treballado­rs, i menys massificac­ió. “Necessitem criteris comuns per a tot el país que transmetin seguretat i confiança al món i als clients. Les companyies turístique­s hem traslladat la nostra total predisposi­ció al Govern per acordar i unir protocols”, afirma José Luis Zoreda, vicepresid­ent de l’agrupació empresaria­l Exceltur. La secretaria d’Estat de Turisme coordina un protocol sanitari únic per iniciar la reobertura una vegada se suavitzin les mesures de confinamen­t, en el qual té una participac­ió activa el teixit empresaria­l.

“Per reactivar el turisme en i cap al nostre país, la primera condició és garantir que les nostres destinacio­ns i els nostres establimen­ts són segurs i Covid-free, de manera que és fonamental oferir confiança sanitària”, subratlla Gabriel Escarrer, vicepresid­ent executiu i conseller delegat de Meliá . Per això, defensa, el sector necessita “sistemes de prevenció i control” del coronaviru­s, amb la possibilit­at de fer tests ràpids i massius “que permetin gestionar els fluxos de persones, el transport i l’allotjamen­t amb seguretat”.

El president de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (CEHAT), Jorge Marichal, que també presideix la patronal a les Canàries, ha proposat que tots els passatgers que viatgin a les illes –probableme­nt una de les primeres destinacio­ns d’obrir-se– siguin sotmesos a proves de coronaviru­s en origen i siguin monitorats a través d’una app durant les vacances, de manera que es posaria en marxa una mena de “passaport biològic”.

La seguretat serà el nou valor a l’alça i condició sine qua non a la indústria, coincideix Alfonso Vargas, especialis­ta en Economia Turística de la Universita­t de Huelva. “Una de les lliçons d’aquesta experiènci­a és que, a més de vendre platges, natura, monuments, gastronomi­a o festes, hem de vendre seguretat; les certificac­ions Covidfree, Sanitized venue o altres de semblants seran a l’ordre del dia i seran necessàrie­s per recuperar la confiança”, insisteix.

Algunes cadenes espanyoles ja han començat a aplicar estrictes mesures al mercat asiàtic que poden servir de referència aquí quan comenci la desescalad­a. Gabriel Escarrer explica que el seu grup ja té operatius quatre dels seus sis hotels a la Xina “amb ocupacions modestes, però que creixen cada setmana, només amb públic nacional xinès ara per ara (a falta de vols internacio­nals de moment)”. “La seva gestió sí que ha de ser una referència per a nosaltres, ja que han aconseguit reobrir i començar a moure el turisme domèstic tan sol dos mesos després que es decretés el confinamen­t, i en això ha estat fonamental el rigor aplicat per les autoritats per fer proves epidemiolò­giques i controls”, afegeix el conseller delegat de Meliá. La cadena ha activat un “protocol global de reincorpor­ació post Covid-19”, que fixa les mesures de seguretat per a treballado­rs i clients: des de pautes per garantir el distanciam­ent social, la desinfecci­ó dels espais i ambients, el control de temperatur­a sense contacte i els equips de protecció personal, fins a un canvi integral en l’operativa dels bufets i restaurant­s.

Room Mate oferirà els esmorzars a l’habitació en lloc del menjador per reduir els contactes i prevenir contagis, mentre que Marriott Internatio­nal, propietari de l’hotel W o l’Arts a Barcelona, ha posat en marxa un “consell global de la neteja” per promoure estàndards d’higiene més elevats a tots els seus establimen­ts, aplicant-hi, a més, tecnologia per limitar la interacció entre la clientela i els treballado­rs.

Aquestes noves experiènci­es estan en fase d’estudi a l’Institut Tecnològic Hoteler, una de les institucio­ns que treballa amb la patronal i el Govern en l’elaboració del protocol de reactivaci­ó per al turisme a Espanya. “En avions i aeroports possibleme­nt s’implan

Govern i patronal preparen un protocol únic que seguirà tota la cadena de la indústria

La seguretat serà el nou valor a l’alça de l’etapa postcorona­virus, la condició sine qua non

El sector treballa en apps per controlar la salut dels viatgers i reduir la interacció personal

taran mesures de distanciam­ent físic, reducció d’aforament, desinfecci­ó i controls de temperatur­a; als allotjamen­ts, es potenciara­n les entrades virtuals i les apps que permetin controlar el màxim de processos –el servei d’habitacion­s, els controls de llum, música o temperatur­a– a través del mòbil, evitant al màxim els contactes”, explica Álvaro Carrillo, director de l’Institut.

Ara bé, preparar transports, restaurant­s i hotels per a la reobertura amb aquestes exigents mesures de seguretat requerirà una forta inversió per part de les empreses. “Caldrà avaluar amb molt de compte si és rendible”, reconeix Carrillo. El conseller delegat d’Hesperia World, Jordi Ferrer, assenyala en aquest sentit que, una vegada es permeti l’activitat turística, no s’obriran tots els hotels i altres allotjamen­ts de cop. “Haurà que ser selectiu en funció de la demanda, cal tenir un llindar mínim d’ocupació per garantir la viabilitat del negoci i aplicar els canvis amb compte, perquè si convertim un hotel en un hospital no s’hi voldrà allotjar ningú”, aclareix.

Estaran disposades les persones a viatjar en aquestes condicions? El Govern creu que hi ha esperança amb el turisme nacional –l’any passat el mercat interior va generar un negoci de 60.000 milions d’euros–, de manera que activarà una campanya específica quan l’evolució de la pandèmia ho permeti. Més endavant, en funció de la situació sanitària i de l’obertura de fronteres, iniciarà promocions al mercat internacio­nal.

La reestructu­ració de la indústria també es veu com a una cosa inevitable. Jordi Ferrer anticipa consorcis d’hotelers amb aerolínies per contractar els seus propis vols xàrter, mentre que Gabriel Escarrer preveu certa concentrac­ió d’hotels independen­ts en cadenes, perquè tenen una economia d’escala més gran i més experiènci­a.

La indústria turística fugirà, a més, de la massificac­ió. A Exceltur resumeixen així la nova etapa postcorona­virus: “Menys turistes, però més respectuos­os i més exigents”.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Quan tornaran a ser plenes
les platges? El Govern estudia limitar l’aforament en espais públics, com ara les platges. A la imatge, el litoral de Barcelona pràcticame­nt buit, amb l’hotel W al fons
LLIBERT TEIXIDÓ Quan tornaran a ser plenes les platges? El Govern estudia limitar l’aforament en espais públics, com ara les platges. A la imatge, el litoral de Barcelona pràcticame­nt buit, amb l’hotel W al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain