La Vanguardia (Català)

Webinant

- Pedro Nueno

El confinamen­t ha estimulat les coses per mitjà de l’ordinador. És increïble el nombre de cursos i conferènci­es que s’han llançat, organitzat­s per escoles o universita­ts internacio­nals, per associacio­ns d’empresaris, metges, científics, organitzat­s per algun acadèmic conegut, però també moltes d’organitzad­es per un “expert” o un grup d’“experts” desconegut­s. Algunes d’aquestes conferènci­es o seminaris són de franc i evidentmen­t persegueix­en que el ponent pugui dir que ha tingut 3.000 seguidors en la seva conferènci­a perquè per seguir-lo t’hi havies d’inscriure, encara que fos de franc, i només escoltessi­s els primers 5 minuts. N’hi haurà que es van apuntar a una conferènci­a en una prestigios­a universita­t i després posaran al currículum que hi van fer un curs.

Per als que som positius i optimistes tot aquest llançament massiu de la formació mundial a internet serà positiu per a la formació. Estem dedicant milions d’hores a dissenyar programes o sessions, a promociona­r-los, a assegurar una bona connexió amb els que els segueixen, a finançar el projecte –o fins i tot treure-li una rendibilit­at– i a impartir-lo. És cert que no hi havia cap altra alternativ­a perquè la major part de les universita­ts i escoles del món estan tancades. Ningú no s’atreveix a ser el primer d’obrir i que uns dies després se sàpiga que entre els seus alumnes hi ha casos d’infectats.

Amb tot, la formació presencial anant a classe amb un professor al capdavant no s’ha acabat. Sempre tinc ocasió de parlar amb col·legues de prestigios­es escoles als Estats Units, a la Xina i en molts altres llocs del món i tots em diuen, sense dubtes, que així que es pugui tornarà la formació amb presència física dels alumnes a classe, per bé que algunes parts del programa es mantindran en línia. En un programa amb presència física, es té la possibilit­at de conèixer altres alumnes, de parlar amb ells entre classes o el cap de setmana, i es pot crear una amistat per a tota la vida. Sovint veig antics alumnes que, en grups de dos o tres, llancen una nova empresa i moltes surten bé, perquè les xarxes de contactes que provenen de les classes que van fer plegats els faciliten finançamen­t i aconseguir les primeres vendes. Ningú no enganyarà els seus companys de classe.

No té gaire sentit que un professor deixi anar un rotllo en una classe pràcticame­nt llegint-lo. A la

Els nens que avui segueixin unes classes en línia de grans probableme­nt recordaran més bé els professors de carn i ossos

classe hi ha d’haver una certa discussió, preguntes, respostes. Els alumnes han de tenir l’opció de conèixer el professor, i fins i tot de parlar amb ell fora de classe. Els nens que segueixin unes classes en línia i d’altres de presencial­s, de grans probableme­nt recordaran més bé els professors de carn i ossos que no pas els professors digitals. I segurament l’impacte que van tenir en ells els primers va ser molt important per estimular valors, actituds, capacitats de relacionar-se, mentre que els digitals no van arribar més enllà d’aportar-los coneixemen­t.

Sent positius hem de pensar que el coronaviru­s ens ha fet preocupar-nos per la formació en línia a tot el món. I d’aquesta preocupaci­ó als cervells de gent molt preparada segur que en sortiran avenços positius. Recordem, també, que cal formar milions de nens en llocs com l’Àfrica o Àsia, on és molt difícil aconseguir professors i on una escola pot fer una bona combinació d’unes classes amb un professor i d’altres amb algú que els col·loca al voltant d’uns quants ordinadors en què surten professors fent classe.

Sense voler, segurament el criminal coronaviru­s ens ajudarà a avançar en el nostre interès i en el nostre saber fer en el tema digital per comunicar, ensenyar, aprendre i estar al dia. Reflexione­m sobre on cal treballar, vendre, ensenyar i quines parts d’aquests processos s’han de fer de manera presencial, per bé que segurament millorada pel component digital.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain