La Vanguardia (Català)

La nova logística del sector rural

Pagesos, ramaders i viticultor­s creen noves aliances i estratègie­s per subministr­ar directamen­t a més clients

- SARA SANS

Enviar cinc formatges del Pallars a Barcelona no té sentit, però preparar cistelles amb formatges i afegir-hi embotits, carn, vi... vam pensar que això sí que podia funcionar”, explica Marc Garriga, director del parc natural de l’Alt Pirineu. Van centralitz­ar la logística, van preparar paquets d’entre 20 i 130 euros i van llançar a les xarxes la campanya ‘”Del parc al plat”. En quinze dies han distribuït més de 500 cistelles i la facturació supera els 35.000 euros. Aquesta setmana van esgotar l’estoc. Sense restaurant­s, ni cases rurals, ni hotels, ni escoles, ni mercats a l’aire lliure, agricultor­s i ramaders han hagut d’enginyar-seles per trobar nous clients. La venda en línia s’ha disparat i els productors estan teixint noves aliances i estratègie­s per consolidar rutes de distribuci­ó rendibles i sostenible­s.

“Vivim un moment interessan­t perquè les comandes s’han disparat i estem posant a prova circuits curts en què els pagesos es poden guanyar la vida i el consumidor pot accedir directamen­t a productes pròxims i de qualitat”, manté Annaïs Sastre, de la cooperativ­a Arran de

Les comandes s’han disparat i els productors s’associen per compartir despeses de logística

Terra, que des del 2015 treballa en el desenvolup­ament de projectes agroecològ­ics. Quan es va decretar l’estat d’alarma alguns productors van pensar a llançar la tovallola. D’un dia a l’altre, es van quedar sense bona part dels seus clients fixos, principalm­ent restaurant­s. Els que havien teixit anteriorme­nt una estructura de venda directa a particular­s o xarxes de col·laboració van trampejar la situació amb cert avantatge, però tots s’han hagut d’adaptar al nou escenari.

El parc natural de l’Alt Pirineu, com d’altres, ja disposava d’un catàleg de productes i activitats per promociona­r la producció agroalimen­tària local. La iniciativa “Del parc al plat” va sorgir després de suspendre’s la fira de productes que cada any celebraven al juny i que s’havia consolidat com un aparador rendible. Però, amb les cistelles, els productors ja han gairebé triplicat la facturació de la fira.

Tots han obert noves vies per col·locar els seus productes i alguns fins i tot estan desbordats. Per trajectòri­a i estructura, n’hi ha que ho han pogut fer sols, com I un rave, que produeix hortalisse­s i verdures ecològique­s a Valls (Tarragona) i que disposa d’un ampli catàleg gurmet. “Les comandes han crescut un 70%”, diu Josep Maria Figueras, el seu responsabl­e. Repartia cistelles en diversos pobles i ha aconseguit organitzar més de quatre comandes (d’un mínim de 25 euros) on abans només en tenia una per poder rendibilit­zar el transport.

Altres productors han explorat canals que no havien utilitzat mai. Per exemple, la família Dalmau Borràs, de Prades (Baix Camp), tenia al magatzem 3.000 quilos de patates. Era llençar-les o vendre-les en línia. Van enviar a amics i coneguts un missatge de WhatsApp amb preu especial de confinamen­t: 0,50 euros el quilo per una comanda mínima de 20 quilos per població i un número de mòbil. El missatge

va córrer com la pólvora. “Va ser increïble, la primera nit no vam dormir organitzan­t el transport; ho vam vendre tot en poques hores”, diu la Lluïsa Borràs.

Els productors mostren el seu gènere i les condicions de venda amb suggeridor­s missatges i ofertes a través de WhatsApp, Twitter, Instagram... I els consumidor­s estan responent. “Hi ha un moviment increïble, segons les nostres últimes dades, la setmana del 23 de març, la venda de producte fresc en línia va créixer un 107%”, afirma Ramon Senmartí, director de Prodeca, l’empresa pública de promoció de productes agroalimen­taris adscrita al Departamen­t d’Agricultur­a. Senmartí apunta a un cúmul de factors: “Més gent que valora la proximitat, més consciènci­a de solidarita­t amb els productors i més preocupaci­ó per la salut i per adquirir bona qualitat, i si, a més, t’ho porten a casa...”.

El tancament de fronteres i el confinamen­t ha comportat més demanda i més oferta de productes frescos. La tempesta perfecta. “El repte ara és agrupar encàrrecs i consolidar els canals de distribuci­ó”, diu Sastre. Les cooperativ­es i grups de consum han incorporat nous productes, com ara carn de be i cabrit (que els petits ramaders solien vendre a restaurant­s), i estan sorgint noves estructure­s d’organitzac­ió, botigues que s’han convertit en nous punts de recollida de comandes, noves plataforme­s que promocione­n l’oferta i productors que dissenyen rutes de repartimen­t. “Tothom hi està posant molta voluntat... Mentre que alguns supermerca­ts han suspès el repartimen­t, moltes botigues ho estan fent ara de manera gratuïta, i molts productors s’estan agrupant per compartir despeses de logística”, afegeix Sastre, que prepara un estudi sobre aquest fenomen.

 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ?? PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU ?? Directe del Pirineu. Els productors i artesans associats al parc natural de l’Alt Pirineu han centralitz­at la logística a les instal·lacions de la formatgeri­a Tros de Sort, on preparen les cistelles. No donen l’abast, en quinze dies han fet 500 repartimen­ts i estan treballant aquest cap de setmana per reposar l’estoc que havien esgotat
PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU Directe del Pirineu. Els productors i artesans associats al parc natural de l’Alt Pirineu han centralitz­at la logística a les instal·lacions de la formatgeri­a Tros de Sort, on preparen les cistelles. No donen l’abast, en quinze dies han fet 500 repartimen­ts i estan treballant aquest cap de setmana per reposar l’estoc que havien esgotat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain