La Vanguardia (Català)

França i els Països Baixos rescaten Air France-KLM amb 10.000 milions

L’aerolínia perd 25 milions d’euros al dia en caure més d’un 95% el seu negoci

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

A l’inici del confinamen­t, ja fa sis setmanes, Emmanuel Macron va fer la promesa solemne –i arriscada– que cap empresa no es veuria forçada a anar a la fallida a causa de l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. El compromís continua vigent, i per això s’ha anunciat un paquet d’ajuda massiva, per un import d’uns deu mil milions d’euros, a Air France-KLM, a càrrec dels estats francès i holandès, tots dos accioniste­s de l’aerolínia.

La intervenci­ó per salvar la companyia aèria s’ha fet inevitable davant la paràlisi gairebé total dels vols. L’activitat d’Air France-KLM ha caigut més d’un 95%. Cada dia perd 25 milions d’euros, una sagnia que, sense la intervenci­ó pública, la portaria aviat al col·lapse. Ni França ni els Països Baixos no estan disposats que desaparegu­i una empresa d’aquesta rellevànci­a estratègic­a.

L’operació de salvament d’Air France-KLM va ser anunciada amb un gran bombo mediàtic perquè és una mesura no només d’una gran envergadur­a econòmica sinó també d’impacte psicològic. Es tracta de convèncer la població que no s’escatimen mitjans per evitar que tot s’enfonsi, a més del comunicat conjunt dels dos ministres d’Economia, el francès Bruno Le Maire i l’holandès Wopke Hoekstra, el primer dels quals ho va explicar al país, en directe, al telenotíci­es del primer canal, TF1. Una hora després va ser Hoekstra qui va fer una roda de premsa a la Haia.

Segons Le Maire, es tracta d’un pla “històric” per “salvar la nostra companyia nacional” (tot i que la participac­ió estatal holandesa en el capital també és d’un 14%, igual que la francesa). Segons el ministre francès, la injecció de liquiditat ha de permetre preservar 350.000 llocs de treball directes i indirectes. Le Maire va advertir, en tot cas, que “no és un xec en blanc”. El titular d’Economia i Finances va precisar que la nacionalit­zació no és una opció que es prevegi en aquest moment, tot i que el mateix Le Maire ha evocat aquesta possibilit­at en el passat si alguna companyia estratègic­a estigués en perill.

L’ajuda estatal francesa ascendirà a 7.000 milions d’euros. Una part, 4.000 milions, seran préstecs bancaris garantits per l’Estat en un 90%. Els altres 3.000 milions consistira­n en préstecs directes excepciona­ls de l’Estat en qualitat d’accionista.

La participac­ió holandesa en el rescat serà d’entre 2.000 i 4.000

França garantirà préstecs per 4.000 milions i n’aportarà 3.000 més de crèdit com a accionista

milions d’euros. Els detalls se sabran les pròximes setmanes. El Parlament holandès hi haurà de donar el vistiplau.

L’arribada de diners frescos a Air France-KLM suposa un salvavides urgent, si bé les incerteses ennuvolen l’horitzó del sector. No se sap la durada de la pandèmia ni si hi haurà nous rebrots que obliguin a repetir els confinamen­ts. La previsió és que el turisme se’n ressentirà greument durant un període llarg. El director general de l’aerolínia francohola­ndesa, el canadenc Ben Smith, va declarar dimecres davant el Senat francès que la tornada a un nivell de negoci com el d’abans de la pandèmia no es produirà fins al 2022. Smith va esbossar la possibilit­at que, quan s’acabi aquesta gegantina crisi, Air France-KLM es pugui beneficiar de la consolidac­ió del sector; és a dir, que pugui comprar companyies que hagin quedat malmeses o entrar en el seu capital.

No és la primera vegada que l’Estat salva el grup Air France. Fa 26 anys, abans que arribés la moneda única, una recapitali­tzació per valor de 20.000 milions de francs (3.000 milions d’euros) va permetre a l’aerolínia escapar a la fallida i iniciar una formidable recuperaci­ó. Un quart de segle després i en una conjuntura molt diferent, la filosofia de fons i els reflexos històrics del poderós Estat a França es mantenen vigents.

 ?? REMKO DE WAAL / AFP ?? Els avions de KLM a terra a l’aeroport de Schiphol, als Països Baixos
REMKO DE WAAL / AFP Els avions de KLM a terra a l’aeroport de Schiphol, als Països Baixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain